MINIMALNA cena rada u Srbiji u 2017. godini biće 130 dinara, odlučeno je na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES). Sastanku je pored predstavnika reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca i izvršne vlasti prisustvovao i premijer Srbije, Aleksandar Vučić. Najkasnije do 15. septembra ovaj iznos trebalo bi da bude potvrđen i na sednici Vlade.

Minimalac, koji nije menjan već više od dve godine, za devet dinara je veći po času od dosadašnjeg, što znači da će radnici umesto mesečne zarade od 21.054 od 1. januara 2017. za nejjednostavniji rad primati 22.620 dinara. Procene sindikata pokazuju da gotovo 350.000 zaposlenih prima ovaj iznos.

Posle višenedeljnih pregovora u okviru radne grupe u kojoj su sindikati tražili 143 dinara po satu, a poslodavci bili spremni da povećaju na 125 do 127, na SES-u je prihvaćeno srednje rešenje, koje je “vladin” predlog od 130 dinara.

Prema rečima Aleksandra Vulina, ministra za rad, ovo povećanje iznosiće 1.568 dinara na mesečnom nivou.

- Ova odluka biće usvojena već na sledećoj sednici Vlade, što je tehnička stvar - rekao je Vulin. - Ovo je dokaz da smo spremni da povećamo primanja čim se stvore mogućnosti. Čim smo mogli da povećamo cenu rada, a na osnovu dobrih rezultata mi smo to i učinili.

Ministar je naglasio da su svi učesnici socijalnog dijaloga razumeli ekonomski momenat, kakva su realna opterećenja privrede i položaj radnika. Zato se izašlo sa srednjim rešenjem.

- To je veliko i značajno povećanje, a 1.586 dinara je razlika za sve one koji su na minimalcu - rekao je Vulin.

Sindikati su, kako je naglasio Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, spremni da dođu do kompromisa u opštem interesu, a za Branislava Čanka, predsednika UGS “Nezavisnost”, to je “zbir svih ustupaka učesnika u socijalnom dijalogu”.

"13. PLATA"

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je vlada spremna da prihvati povećanje minimalne cene rada sa 121 na 130 dinara po satu.

- To znači da će onaj ko prima minimalnu zaradu imati za nepunih 1.600 dinara veću platu, što kada izračunate puta 12 meseci kao da je dobio 13. platu.

USTUPCI ZA POSLODAVCE

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, izrazio je nadu da ovaj ustupak neće biti štetan po privredu. On je naglasio da su od premijera dobili obećanje da će se izjednačiti plaćanje komunalnih usluga za građene i privredu, kao i da će se ukinuti nameti koji čine neizvesnost.