Fiskalnim računom do stana

Z. R. - D. I. K.

06. 09. 2016. u 17:58

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio nagradnu igru kao meru protiv sive ekonomije. Spreman bogat nagradni fond. Bonusi i lokalnim samoupravama gde se najviše izdaju isečci

Фискалним рачуном до стана

Foto Tanjug

GRAĐANI će uskoro imati dobar razlog da sakupljaju svoje fiskalne račune. Vlada Srbije odlučila je da se i "srećom" bori protiv sive ekonomije i rešila da pokrene lutriju i nagradi potrošače sa fiskalnim isečcima. U kolu su robne nagrade, a kako "Novosti" saznaju, premija bi mogla biti i stan u Beogradu! I lokalne samouprave će moći da se "igraju". I za njih su spremne vredne nagrade, a u opticaju su internet-parkovi, teretane na otvorenom, dečja igrališta i drugi sadržaji.

Da će ova ideja uskoro zaživeti danas je na skupu Nordijske poslovne alijanse napomenuo i premijer Aleksandar Vučić. On je, negodujući zbog gradonačelnika Niša, koji se izvinjavao ugostiteljima koje su kaznili poreski inspektori, istakao važnost izdavanja fiskalnih računa.

- Potrebno je da mnogo toga promenimo, između ostalog i naše navike i mentalitet kako se ne bi ponovila situacija iz Niša - rekao je Vučić. - Organizovaćemo lutriju i tombolu za fiskalne račune, pa će neko ko ima isečak moći da zaradi.

Premijer je istakao da su za dobre puteve, bolnice i škole neophodne pare, a one u budžet stižu ako se svi odgovorno ponašaju i uzimaju fiskalne isečke.

STARA IDEJA NAGRADNU igru po ovom modelu organizovala je Poreska uprava pre tri godine. U akciji "Fiskalnim računima protiv sive ekonomije" građani su slali po 30 fiskalnih računa na iznose veće od 300 dinara, a glavna nagrada bio je automobil "fijat"

Organizacija će biti poverena Ministarstvu finansija, a već je formirana Radna grupa u kojoj su i predstavnici "Lutrije Srbije", Američke privredne komore, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i Poreske uprave.

Lutrija je jedna od mera koje je NALED predložio u svom Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije. Vodili su se činjenicom da su u Slovačkoj, u sličnoj akciji, za četiri meseca poreski prihodi porasli za oko 500 miliona evra. Bilo je predviđeno da akcija sakupljanja računa počne još u januaru, ali je zbog izbora ceo posao odložen. Očekuje se da će do kraja godine početi njeno sprovođenje.

- Radna grupa još razmatra koliko računa će biti neophodno za učestvovanje u nagradnoj igri, kao i koji će minimalni iznosi biti na svakom isečku - kaže izvor "Novosti". - Još nije preciziran ni fond nagrada, ali se zna da će one biti robne. U opticaju su putovanja, automobili, bela tehnika... Premija bi trebalo da bude stan u Beogradu.

Sve zavisi od "debljine" fonda za nagrade. Deo obezbeđuje država, a i 15 kompanija u Savezu za fer konkurenciju spremno je da finansijski podrži celu akciju.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

miroslav

07.09.2016. 01:08

Dinkic 2Da li se neko u Vladi I ministarstvu finansija upitao da li je Srbija zrela za fiskalizaciju i da li je to jedini nacin da se naplati potrez.Da li sve funkcionise na belo fiskalno . U svakoj veleprodaji mozes da kupis robu za gotov novac.Zar nije logicnije da se za manje privredne subjekte restorane i male prodavnice porez naplati pausalno.dvostruko bi smo dobili. Nebi smo proganjali nesavesne restorandzije i unapred bi malui privrednik znao kolika mu je obaveza na ime poreza

2 gr mozga

07.09.2016. 07:17

Srećni delfin i Šojić. Ovaj prevarant se lepo dosetio. Uzmeš 30 fiskalnih i pošalješ; tu je koverta, tu je markica i tu je PDV i to 10 miliona pošiljki. Glavne nagrade naravno nameštene daće se kao nagrada nekom zaslužnom SNS-ovcu i tako se šišaju ovce. Odziv na ovu akciju će pokazati koliko smo na dnu, jer u igre na sreću se najviše veruje u bezizlaznim situacijama (setimo se Jezde i Dafine), a stan kao motiv je simboličan, jer imamo najviše beskućnika. Gde je projekat "stan za 400 evra/m2".

milica

07.09.2016. 07:38

Ludilo, oni neznaju vise gde teraju, kakva crna lutrija koga briga za milion zaposlenih u javnom sektoru, u drzavi koja se rasipnicki ponasa i popunjava gubitke javnim preduzecima, u drzavi gde je penzionim fondom raspolaze vlada