Knjigovođu zovu i kad imaju poplavu u stanu

D. I. KRASIĆ

26. 07. 2016. u 19:32

Srpske računovođe često dobijaju neverovatne zahteve od vlasnika preduzeća kojima bi trebalo samo da vode poslovne knjige. Traže čak i da radnicima jave da neće dobiti platu ili kupuju odelca za tek rođenu decu

Књиговођу зову и кад имају поплаву у стану

Shutterstock

MOŽDA im nije u opisu posla, ali oni znaju gde je najpovoljnije letovanje i koji ginekolog je dežuran u noći kad počinje porođaj i umeju bolje od advokata da registruju firmu, a po potrebi mogu da budu i matičari. To nisu nikakvi čarobnjaci, već knjigovođe, koje često, ne želeći da izgube klijenta, pristaju da rade razne stvari koje nikako nisu u opisu njihovog posla.

"Hajde ti mi odradi taj pravni deo, da registrujem firmu, advokat mi za to traži 250 evra" ili: "Hajde, napravi mi platu, ali da me manje košta nego pre", samo su neki od "bisera" vlasnika preduzeća s kojima se, u svom radu, svakodnevno susreću knjigovođe. Kako kažu, neki zahtevi se pred njih postavljaju iz neznanja, neki iz želje da dobiju uslugu za džabe, pa više ne čudi ni ovakvo pitanje: "A da li mogu da ne platim PDV?", ili "Kaži mojoj radnici da neću da joj dam platu jer je bila na bolovanju i nije ni radila, a državi ću da platim doprinose".

Knjigovođa Julijana Nemet de Alerte kaže da se redovno dešava da klijenti kojima su pokradeni magacini ili imaju poplavu prvo zovu knjigovođu pa tek potom policiju. Podrazumeva se i da knjigovođa daje savete o tome gde je jeftinije letovanje i koje putno osiguranje je najpovoljnije.

- Imala sam Kineskinju komintenta, koju sam vozila i na porođaj, jer nije znala reč srpskog - priča, za "Novosti", knjigovođa Julijana Nemet de Alerte. - A kada sam je pitala da li je spremila odeću za bebu u kojoj će da je izvede iz porodilišta, ona mi je rekla: "Kad kupuješ drugim klijentima, možeš i meni da kupiš odelce."

Naša sagovornica pamti i drugačije anegdote s klijentima svoje knjigovodstvene agencije.

- Jednom me je pozvao klijent, kaže, ošamario je suprugu, ona je napustila kuću i od juče je nema. Kaže mi još da su mu ženu videli pored Save i da ja pođem da je tražim. I ja šta ću, krenem da je tražim - priča Julijana. - Posle dužeg traganja za njom duž reke, nađoh je ispred moje kancelarije. Čeka me da mi kaže da hoće da izbaci muža iz preduzeća. Noć je, inače, provela u "Hajatu"...

Šalu na stranu, posao knjigovođe je, kako navodi naša sagovornica, da proknjiži gotova dokumenta koja mu dostavi firma-klijent.

- Razne ugovore o radu, o zakupu, pišu advokati i notari, koji za to imaju svoju tarifu, a ne knjigovođe - ističe Julijana Nemet de Alerte. - Otvaranje i zatvaranje preduzeća takođe rade advokati; kadrovska služba u firmi bavi se zdravstvenim knjižicama, a ne knjigovođe... Nažalost, ekonomska situacija prisilila nas je da na sebe preuzimamo i tuđi posao. Na našu rečenicu da nešto ne može da se uradi, klijent odlazi i traži dugog knjigovođu. Kakav kvalitet usluge dobija kod onih koji se reklamiraju da vode knjige tri meseca besplatno, drugo je pitanje...


PRIMERI

* "Pozovi mi inspektorku da mi otvori porodiljsko bolovanje" - klijentkinja u petom mesecu trudnoće.

* "Ispravi mi na brzinu ovaj izvod iz matične knjige rođenih, pogrešili su mi datum" - klijent kome se mnogo žurilo.

* "Dođi ti da mi uradiš popis robe, jer se meni nikada ne slaže sa knjigama, a ti ga uradi bez manjka", klijent "posvađan" sa matematikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Rale

26.07.2016. 20:08

Bez uvrede - ovo je opis multipraktik radnika a ne knjigovodje. Oces Ugovor? Moze, nema problema! To je 250 evra! Oces da te vozim na porodjaj? Kako da ne-100 €! Oces da ti trazim zenu - 100 € dnevno! Plati pa klati batice.

Rale

26.07.2016. 21:33

Bot koji je dao minus - zivi bez posla, moli kevu i caleta da mu da nesto para da popije kafu i tako prezivljava dane i godine. Sa druge strane, advokati klepaju ogromne pare - svako rociste nekoliko stotina evra; a dosta rocista se samo odlozi.....ali svejwdno moras da platis. A vi sto vodite knjige za sicu, samo napred! Zivite kao u EU a zaradjujte kao u Zimbabveu. Daleko cete dogurati.

Marko Carić

27.07.2016. 08:42

Na žalost sve navedeno je tačno. Ogroman problem nastane kad samouvereni knjigovođa, koji "zna pravo", zabrlja i klijentu nanese štetu. Znati pravo ne znači popuniti neke obrasce, instant ugovore i sl. koristeći mustre sa interneta. Te mustre su samo školski primer za početnike i ni jedan ozbiljan čovek neće prepustiti da mu pravni posao radi knjigovođa, kao što ne bi otišao na operaciju kod mesara (koji isto tako savršeno barata nožem), već kod hirurga.