PAKLENO vrele temperature u ponedeljak su povećale dnevnu potrošnju električne energije za 4,5 miliona kilovat-sati u odnosu na uobičajeno potrošene kilovate tokom jula, podaci su EPS. Samo u ponedeljak potrošnja električne energije u Srbiji bila je oko pet odsto veća od proseka za ovaj mesec zbog veće upotrebe klima-uređaja. Julski računi za struju zbog svakodnevnog hlađenja mogu da budu veći i do 2.000 dinara, a posebno je povećana prodaja klima klase A, koje troše i do 30 odsto manje kilovata nego zastareli uređaji.

Proteklog vikenda, koji je bio među najvrelijima, potrošnja je došla do usijanja. Iz EPS uveravaju da su spremni za povećanu isporuku kilovata i da neće biti ozbiljnijih iskakanja sa mreže.

- "Elektroprivreda Srbije" isporučila je tokom ponedeljka, 25. jula, kupcima u Srbiji 82 miliona kilovat-sati električne energije, što je za oko 4,5 miliona kilovat-sati više od prosečne potrošnje u julu - navode u javnom preduzeću za proizvodnju i prodaju električne energije. - EPS je obezbedio stabilno i redovno snabdevanje kupaca u Srbiji i u uslovima povećane potrošnje zbog vrućine.

Prosečan klima-uređaj troši od 1,2 do tri kilovata po času u zavisnosti od modela. Ukoliko radi prosečno deset sati dnevno, potrošnja je kao i kada je konstantno uključen bojler ili veća rerna. Nekima, koji "klimu" uključuju najviše tokom dana, može se dogoditi da im se račun - i duplira. Prosečna potrošnja povećaće svakako izdatak za struju od 1.500 do 2.000 dinara.

- Kupci se često raspituju koliko "klima" troši kada dođu da pazare uređaj - kaže Mileta Vilotić iz "Eko klima servisa". - Naša računica jeste da se potroši u letnjem najtoplijem periodu mesečno oko 250 kilovata više, ali to mnogo zavisi od tipa uređaja. Ove godine je prodaja porasla za deset do 15 odsto u odnosu na lane, a posebno se, i to do 40 odsto, povećala prodaja uređaja A klase. Koštaju 20-30 evra više nego stariji tipovi, a troše i do trećinu manje električne energije.

Ipak, kada se zađe u radnje, vidi se da su razlike između tipova klima-uređaja, u zavisnosti od potrošnje, dosta velike.Najpovoljnije "klime" staju od 19.000 dinara, a obično se za tu sumu prodaju rashlađivači C klase, koji, ukoliko se ne čiste na svakih šest meseci, mogu ozbiljno da utiču na kvalitet vazduha u prostoru. Većina ih je zabranjena u Evropskoj uniji. Ima i onih čija vrednost prelazi 70.000 dinara, a upravo ti uređaji su i najekonomičniji.

UŠTEDA

VIŠE je načina da se uštedi na kupovini i korišćenju klima-

-uređaja. Najviše se struje potroši ukoliko se "klima" pali samo tokom dana, jer je tada tarifa četiri puta skuplja. Potrošačima se zato savetuje da rashlađuju prostorije kasno uveče ili rano ujutru i do uz pomoć tajmera na uređajima, da ne bi morali da se bude da pale klimu.

Treba imati u vidu i da uređaj koji se ne servisira redovno mnogo više energije troši jer je neophodno da duže radi da bi postigao odgovarajuću temperaturu.