POJEDINI pekari kalkulišu da će posle ovogodišnje žetve morati da se koriguje cena hleba. Očekuje se dobar ovogodišnji prinos pšenice, ali koliko će kretanje kursa evra uticati na cenu te berzanske robe, a time i hleba, ostaje da se vidi. Cena hleba u Srbiji zasad je stabilna, osnovna vrsta vekne je cenovno ograničena uredbom, ali tržište slobodno formira ostale kategorije hleba, kao i peciva.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica za "Novosti" kaže da zasad ne postoji bojazan od poskupljenja hleba, jer je cena glavne pekarske sirovine - pšenice na minimumu, a time i cena vekne. On je dodao da se to odnosi ne samo za osnovne vrste hleba, koje su ograničene cenom do 46 dinara za veknu od 500 grama, već i za ostale kategorije hleba, kao i peciva.

- Ovogodišnji rod pšenice je izvanredan, u poslednjih 15 godina nismo imali takav kvalitet hlebnog zrna, biće dovoljno i za izvoz - tvrdi Pralica.

I mada je cena osnovne vrste hleba ograničena, odnosno ne sme da "pređe" 46 dinara, na tržištu može da se nađe i upola te cene. Naime, mnoge zanatske pekare širom Srbije mese i prodaju veknu belog hleba i po 24 i 25 dinara, dok velike industrijske nalaze svoju "računicu" i na 34 dinara po vekni od pola kiolograma, dakle znatno povoljnije od predviđene cene.

Na pitanje kako im se takav "posao" isplati, Pralica kaže da vlada velika konkurencija, borba za tržište i svako se bori da osvoji novu teritoriju i privuče kupce. Ako, naravno, toliko obore cenu na jednom artiklu, trude se da to "nadoknade" na drugom. Kako kaže, na našem tržištu trenutno posluje oko 8.000 malih proizvodnih pogona za hleb i pecivo i 45 industrijskih.

- U Srbiji se dnevno proizvede oko 3,5 miliona vekni hleba, a proizvodnji i potrošnji najzastupljeniji beli hleb "sava" od brašna tip 500, čija je cena regulisana - kaže Pralica. - Vekna "sava" od 500 grama čini do 85 odsto ukupne proizvodnje.