Deponije godišnje pojedu 50 miliona €

M. L. J.

05. 07. 2016. u 16:48

Депоније годишње поједу 50 милиона €
Na 150 deponija i 3.000 smetlišta završi otpad od kojeg bi se reciklažom napravilo bogatstvo. Mala preduzeća mogu da dobiju od dva do čak šest miliona dinara za "zelenu ekonomiju"

SRBIJA godišnje na 150 neuređenih deponija i 3.000 smetlišta sahrani 50 miliona evra. Toliko bismo dobili kada bismo reciklirali plastiku, gume i ostali materijal iz kućne hemije, papira i industrijskog otpada, pokazuju podaci Privredne komore Srbije. Ova ustanova poziva mala i srednja preduzeća da ulažu u "zelenu energiju" i da se u "Godini preduzetništva" prijave za podsticaje države koje za jednu malu firmu idu do šest miliona dinara.

Prema rečima Siniša Mitrović, savetnika za domaće i EU propise u oblasti zaštite životne sredine u PKS, kada bi preduzeća poslovala energetski efikasno i štedela energente, ostvarila bi zajedničku uštedu od 300 miliona evra, odnosno jedan odsto BDP:

- Trošimo dva i po puta više energije po jedinici proizvoda nego u drugim zemljama Evrope, i to naša mala preduzeća ne pravi dovoljno konkurentnim na tržištu. Moramo da se prebacimo na "zelenu ekonomiju", koja podrazumeva logiku "proizvedi - upotrebi - proizvedi", za razliku od postojeće u kojoj je lanac završava sa "baci". Pored klimatskih promena koje prave probleme, ovo je velika šansa i za finansijsku uštedu.

Mitrović daje primer jedne fabrike koja ljuske od kafe ne baca već ih koristi za brikete od kojih pravi toplotnu energiju i tako greje postrojenje. Projekat je urađen zajedno sa Mašinskim fakultetom:

- Od reciklažnog materijala mogu da se prave i zvukobrani na Koridorima 10 i 11, snegobrani, gumeni odbojnici u putnoj, železničkoj industriji, ali i podloga za dečja igrališta.

Mala i srednja preduzeća ove godine mogu da se prijave na jedan od 33 projekta u vrednosti od 16 milijardi dinara, koji se nude u "Godini preduzetništva".


ZAPOŠLJAVANJE

- PROGNOZE koje su urađene pokazuju da na globalnom niovu u okviru delatnosti zelene ekonomije može biti zaposleno 8,5 miliona radnika, a od toga broja 3,5 miliona u pratećim oblastima, poput IT - kaže Dragana Petković Gajić, stručna saradnica u Savezu samostalnih sindikata. - Sindikati u inostranstvu prepoznali su važnost zelene energije i održivog razvoja.

Zlata Zec, izvršna sekretarka UGS "Nezavisnost", kaže da sindikatima veliki problem predstavlja to što radnici koji rade u reciklažnoj industriji uglavnom nisu u radnom odnosu, što im onemogućava da se bore za njihova prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

rozmir

05.07.2016. 21:29

da,da kako da ne bas je vama stalo do ekologije.zatvarate auto otpade po srbiji da bi veliki inos zaradjivao pare na otkupu gvozdja.bas vas briga za male preduzetnike

stalker

05.07.2016. 22:25

Još samo kad se ne bi reciklirale rešetke slivnika i poklopci šahti ,pokrađeni oluci od kuća i crkava , bakarni i aluminijumski kablovi ,ukrađeni kazani i poljoprivredne alatke i mašine po selima !