DOVEŠĆEMO dva ili tri nova investitora narednih meseci, što znači otvaranje novih radnih mesta - obećao je juče gradonačelnik Niša Zoran Perišić na svečanom otvaranju "Biznis foruma juga Srbije".

On je ukazao i da je ponosan što je Niš domaćin jednog ovakvog skupa, uz konstataciju da svako mora da dobije drugu šansu, a da će grad Niš i jug Srbije dokazati da to zaslužuju.

U organizaciji Centralnog evropskog foruma za razvoj (CEDEF), na forumu u Nišu okupilo se oko čak 200 predstavnika ambasada, finansijskih institucija, univerziteta, kompanija i medija iz zemlje i inostranstva. Svi oni okupili su se oko oko istog cilja - konkretni koraci za privlačenje investitora u najnerazvijeniji deo Srbije.

Gradonačelnik Perišić je naglasio da jug Srbije ima šta da ponudi kao i da jug nisu samo jeftina radna snaga, maline, paprika i paradajz.

Ne možemo da razgovaramo o fabrikama aviona i svemirskom programu ali možemo da razgovaramo o berzi poljoprivrednih proizvoda - naglasio je Perišić.

Prema rečima Mihajla Zdravkovića, većnika Niša, samo pozicioniranjem strateške industrije u Nišu i vezivanjem te industrije sa malim i srednjim firmama koje posluju na jugu Srbije može doprineti razvoju privrede ovog regiona.

- Niš u tome mora da prednjači kao i dosada jer ima aerodrom, klinički centar, univerzitet. Razvojem vazdušne luke otvorene su nove šanse za region i to treba iskoristiti.

Predstavnici CEDEF-a ovaj dvodnevni skup vide kao novi investiciono-razvojni program koji podstiče investicije u centralnu i južnu Srbiju, jer taj region poseduje veliki potencijal u prirodnim, ali i ljudskim resursima.

Ana Bovan, predsednica CEDEF-a u Nišu, kaže da je njihova želja za napredovanjem i boljim pozicioniranjem juga Srbije kontinuirana, kao i da je neophodno svake godine potencirati tu priču.

Kako je ocenjeno, jug Srbije ima još puno šansi za razvoj u oblastima infrastrukture, putnih i telekomunikacionih koridora, slobodnih zona s obzirom na svoju geostratešku poziciju i blizinu međunarodnih granica sa Crnom Gorom, Albanijom, Makedonijom i Bugarskom.

PROJEKTI

ENERGETIKA i vodna industrija je nepresušan izvor veoma atraktivnih projekata za koje interesovanje postoji iz velikog broja zemalja, posebno Italije, Austrije, Nemačke, Slovačke, Norveške, Bugarske, Češke, Francuske i Velike Britanije.