SPREMNI smo da ulažemo. Kod mene na stolu je najmanje deset projekata, ali fondovi za rizične poduhvate nisu humanitarne organizacije. Ako od deset, uspeju tri, oni treba da donesu toliku zaradu da se isplati i onih sedam. Ukoliko neko od vas ima predloga za sektore u kojima poslujemo, mi ćemo ih podržati.

Ovako je u četvrtak Miodrag Kostić, vlasnik "MK grupe" u svečanoj sali Srpske akademije nauka odgovorio na pitanje da li je srpski biznis spreman da ulaže u naučne projekte i istraživanje. Skup na kome su glavnu reč vodili srpski privrednici, Andrej Jovanović, vlasnik i suvlasnik niza kompanija među kojima su i "Moji brendovi", i Dobroslav Bojović, direktor firme "Napred", deo je dvodnevne konferencije "Nauka, privreda i društvo u Srbiji". Vlasnici preduzeća i akademici pokušaće da postave temelje saradnje, jer su prethodne godine pokazale da bez nje Srbija tapka u mestu.

Najveći umovi Srbije, međutim, trenutno možda ne mogu da ponude inovativna rešenja u domenu šećera, mineralne vode i građevinarstva, ali mogu u nekim novim tehnologijama.

- U Japanu je bila jedna mala krojačka radnja - povukao je paralelu akademik Zoran Petrović. - Pošto su imali novca, Japanci su od nje napravili automehaničarsku radnju. To je danas "Tojota". Mi pitamo da li je naša privreda spremna da se usudi da iskorači. Margina profita u onome što postoji nije velika, ali u onome što treba da bude je ogromna. To je zadatak nauke. Da prepozna i predvidi šta će se desiti i da vam to predloži. Da li ste spremni da, na primer, ulažete u inteligentni tekstil? Danas se proizvodi takav da po želji menja boju.

RAST IZ INOVACIJA OTVARAMO nove fabrike i to je dobro. Ali moramo da znamo da će nam one omogućiti rast do nekog nivo i da ćemo udariti u plafon - smatra ministar finansija Dušan Vujović. - To je zamka srednjeg rasta. Imamo kratak period pred nama. Moramo da tražimo nove izvore rasta, a to su inovacije.

Ako je suditi po odgovoru prvog čoveka "MK grupe", srpski biznismeni još nisu spremni za prevelike avanture.

- Mi smo uspešni jer se fokusiramo na jednu do dve stvari. Ne očekujte da finansiram biznis iz faramaceutskog sektora. Radim samo ono u šta se razumem - bio je jasan Kostić.

Iskustvo građevinarskog sektora u Srbiji govori da bez primene nauke nije moguće odgovoriti nijednom zahtevnom tržištu.

- Gubitak saradnje nauke i privrede smo svi podjednako platili - smatra Dobroslav Bojović. - Nama je nametnut princip najniže cene i tako smo mogli da plaćamo samo živi rad. Došlo je do erozije svih sistema i tržište je pobeglo u sivu ekonomiju. Svi smo izgubili.

MORAMO DA ZAŠTITIMO PROIZVOĐAČE

RAZGOVARAMO sa državom o načinima kako da se zaštite lokalni farmeri i pripreme za ulazak u Evropsku uniju - istakao je u četvrtak Andrej Jovanović. - U Hrvatskoj su loše prošli. "Imleku" mleko isporučuje 4.500 farmi. Mi možemo da nabavljamo gde hoćemo mleko, ali je društveno odgovorno da nađemo način da sačuvamo lokalne farmere. Moramo da napravimo plan da lakše pristupimo EU.