Kostić kupuje i hrvatski Kempinski?

M. L. J.

02. 06. 2016. u 20:05

Najbogatiji srpski biznismen planira da širi svoju imperiju i kod komšija. Posle kupovine hotela u Portorožu, merka i kompleks istog lanca u Savudriji

Костић купује и хрватски Кемпински?

SRPSKI biznismen Miodrag Kostić planira da širi svoju imperiju na jadransku obalu. Nakon što je prošle godine pazario hotel "Kempinski" u Portorožu, sada, kako saznaju "Novosti", ozbiljno merka i kompleks iz istog lanca samo 20 kilometara odatle - u hrvatskoj Savudriji. Ceo turistički elitni paket aranžman mogao bi da zatvori i portoroškim aerodromom, koji je ovih dana takođe na njegovoj listi želja za kupovinu.

Golf i spa rizort "Kempinski" sa pet zvezdica, koji je smešten nadomak mora u ruralnom okruženju severozapadne Istre, ima 186 luksuznih soba i apartmana, kao i svoju privatnu plažu. Ukoliko ga Kostić kupi, zajedno sa aerodromom u Portorožu, mogao bi ozbiljno da radi na privlačenju turista koji su u potrazi za odmorom "sa pet zvezdica" i potencijalno napravi "novi Kan", kako je i sam pomenuo u jednoj od izjava.

Ipak, iz ekonomske krize, ovaj deo Jadranskog primorja izašao je još neoporavljen, pa je pitanje kakvu srpski biznismen ima finansijsku računicu. Ulaganja bi mogla da se objasne i velikim kreditom koji je Kostić uzeo od Evropske banke za obnovu i razvoj.

- Kostić je uzeo zajam od EBRD za investicije u poljoprivredu u Ukrajini - objašnjava ekonomista Mahmut Bušatlija. - Moguće da mu je banka odobrila da taj novac plasira na drugim tržištima, jer u Ukrajini ne može da ih iskoristi. On je već, kupovinom na Kopaoniku, pokazao da se interesuje za turizam. U vremenu finansijske krize, veliki biznismeni imaju dve opcije - da štede ili da samo još više kupuju. Kostić je izabrao drugu opciju.

NOĆENJE 370 EVRA NAJPOVOLJNIJA dvokrevetna soba na samom kraju avgusta u hotelu "Kempinski" u Savudriji krajem avgusta košta 250 evra. Cena je za noćenje sa doručkom. Oni koji, pak, žele da letuju u samom jeku sezone, odnosno od 18. jula na primer, po danu će isti smeštaj platiti oko 370 evra za dvoje.

U septembru prošle godine, kada je kupovala slovenački "Kempinski", "MK grupa" je navela da ima "strateški cilj da se pozicionira kao vodeća kompanija iz oblasti turizma u regionu". Hotel "Kempinski Palas" sa pet zvezdica u Portorožu poseduje 164 sobe, 17 apartmana, restorane, luksuzne spa-centre, konferencijske sale... Samo noćenje sa doručkom u ovom hotelu košta od 200 pa do 900 evra, u pojedinim apartmanima. Osim hotela u Sloveniji, u ovoj državi Kostić je postao i deoničar Gorenjske banke. Čak je izrazio i spremnost da potpuno preuzme ovu finansijsku instituciju.


KOPAONIK, FRUŠKA GORA, BEOGRAD...

KOMPANIJA "MK grupa" počela je da investira u turizam kupovinom hotelskog kompleksa na Kopaoniku. Pored planinskog turizma Kostić je uložio i u objekat smešten na obroncima Fruške gore - "MK lejk rizort", kao i u beogradski "88 rums" hotel.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Lidija Vukovic

02.06.2016. 20:32

A kada ce biti procesuiran ovaj tajkun?!Sada je jos i ojacao i postao "naj" u Srbiji.Znaci li to da mu je vlast pomogla u tome,a on ce se zahvaliti...na koji nacin...?!"Nulta toletancija na mito i korupciju"-neko rece.A ,izvinite,to je bilo u prosloj predizbornoj kampanji.

Znači

03.06.2016. 10:52

@Dositej - svako ko nije lopov i pokvaren, taj je gubitnik... e, blago nama s vama.

SOFIA

03.06.2016. 02:58

Gde i kako je ovaj covek zaradio tolike pare da mi jadni znamo da ne radimo vise za 200 evra mesecno ,da i mi imamo dovoljno para za hleb svaki dan i da ne placemo kad treba deci nesto dati da jedu ,a para ni za hleb a kamoli da meso i voce.

2 gr mozga

03.06.2016. 07:58

Kada će neka od nadležnih institucija u Srbiji proveriti poreklo Kostićeve imovine. Ovoliko bogatstvo u najrazvijenim zemljama se stiče generacijama, jedino je kod nas moguće steći za dve decenije. Jedino kod naših građana postoji dilema da li je stečeno na zakonit ili nezakonit način. Kod pismenih evropskih naroda te dileme nema.

Petar

03.06.2016. 09:27

I šta bi sa onime da je bolje da naši kupuju naša preduzeća jer oni ne iznose posle profit iz zemlje? Čime onda Kostić kupuje po komšiluku, kikirikijem ili profitom koji je ostvario ovde?