Od 1. juna niže cene gasa

M. L. J.

petak, 27. 05. 2016. u 11:41

Од 1. јуна ниже цене гаса

Foto: N.Fifić

Plavi energent ponovo pojeftinjuje, za godinu dana otišao nadole za trećinu

KORISNICI prirodnog gasa koji su na javnom snadbevanju plaćaće ga od 1. juna dodatnih četiri odsto povoljnije, dok će cene za domaćinstva biti niže za 3,6 odsto. Od juna 2015. godine, ovo je peto smanjenje cena gasa za javnu potrošnju, nakon čega će prosečne cene za ove kupce biti niže za preko 36 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Savet Agencije za energetiku u petak je dao saglasnost na odluke 33 javna snabdevača o promeni ovih cena.

- Ova promena je posledica pada deviznog kursa dolara koji se koristi kao valuta za uvoz prirodnog gasa - kažu iz Agencije. - Pravo na javno snabdevanje imaju kupci čija je godišnja potrošnja do 100.000 kubika i čiji su svi objekti priključeni na distributivni sistem prirodnog gasa. Međutim, svi ovi kupci, uključujući i domaćinstva, imaju i pravo da slobodno biraju snabdevača na tržištu.

Kako je grejna sezona uveliko završena, domaćinstva koja za to koriste prirodni gas, neće tokom leta imati koristi od ovog pojeftinjenja, ali bi mogli da plaćaju grejanje manje od oktobra. Kako je u toku oporavak cena nafte, moguće da će i gas poskupeti, ali sa odloženim dejstvom od devet meseci. Kako je nedavno i najavio direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, poskupljenje prirodnog gasa verovatno će potrošače dočekati u poslednjim mesecima ili na samom kraju naredne grejne sezone.

Bajatović je najavio i dalji pad cene gasa u dolarima krajem ove i početkom naredne godine, ali se to zbog menjanja vrednosti strane valute, možda neće preliti i u Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije