Uvozno mleko preti da uništi naše stočare!

J. SUBIN

21. 05. 2016. u 15:05

Generalni direktor "Imleka" Ilija Šetka o mogućim posledicama ukidanja prelevmana. Dotacije potrebne dok EU ne sredi situaciju zbog sankcija Rusiji

Увозно млеко прети да уништи наше сточаре!

Ilija Šetka

VLADA Srbije uvela je prošle godine dodatne takse na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, kako bi sačuvala domaće tržište od navale robe iz EU. Prelevmani važe do kraja juna, a ukoliko država ne produži ove mere, evropsko mleko preplaviće Srbiju, smatra Ilija Šetka, generalni direktor kompanije "Imlek".

* Ukoliko naša zemlja ukine prelevmane na otkup mleka, kakve to posledice može da izazove kod naših proizvođača?

- U normalnoj situaciji i tržišnoj ekonomiji, posledice bi bile neznatne, a prelevmani ne bi bili ni uvedeni. Međutim, moramo da shvatimo da je evropsko tržište mleka danas u jednoj potpuno poremećenoj situaciji, sa ogromnim viškovima i najnižim cenama koje se pamte. U Evropi je lane došlo i do skidanja kvota na proizvodnju sirovog mleka i uvođenja sankcija Rusiji, u koju su prethodnih godina izvožene velike količine. Posledice koje u takvoj, nenormalnoj i neprirodnoj situaciji, može da izazove skidanje zaštitnih mera, jednake su posledicama rušenja brane pred poplavom. Evropski viškovi mleka bi bukvalno poplavili Srbiju i napravili nemerljivu štetu našim farmerima.

* Postoje li neki strateški planovi kako da se sačuva srpsko tržište?

- Strateški planovi za razvoj mlekarstva u Srbiji, koji su kod nas, očigledno donose i rezultat, jer smo u 2015. zaustavili pad stočnog stada i povećali proizvodnju sirovog mleka. Međutim, ne može se planovima zaštititi naš farmer koji je već danas na ivici profitabilnosti, ako uđu viškovi iz EU koji se prodaju po upola nižim cenama. On se može zaštititi samo prelevmanom. Bitno je napraviti ozbiljan akcioni plan koji će na pravi način uvesti ovu za Srbiju jako bitnu granu poljoprivrede u EU. Verujem da se neće ponoviti greška kao pri potpisivanju SSP 2008. godine. Postoji konstruktivan dijalog između mlekara, udruženja farmera i Vlade Srbije u pravcu daljeg razvoja ove grane privrede.

* Hoće li doći do produžavanja prelevmana i koliko dugo bi oni mogli biti na snazi?

- Verujem da hoće, jer svi koji su uključeni u ovu problematiku dobro razumeju značaj zaštite naših farmera. Ova industrija je specifična. Ako zasadite kukuruz, može da bude sušna godina ili da padne grad i uništi vam pola useva, pa sledeće godine opet zasadite i bude sve u redu. U mlekarstvu kada jednom dođe do potresa i smanjenja broja grla, potrebne su godine da se stvari vrate u normalu. Prelevmani bi trebalo da traju dok se situacija na evropskom tržištu mleka ne stabilizuje.

* U kom procentu "Imlek" otkupljuje mleko od kooperanata, a u kom proizvodi sam?

- "Imlek" kompletnu količinu mleka, više od 300 miliona litara godišnje, otkupljuje od kooperanata, nemamo sopstvenu proizvodnju sirovog mleka. U pitanju je oko 4.000 porodičnih farmi sa kojih se svakodnevno prikuplja mleko najvišeg kvaliteta.

SMANjEN OTKUP

* DA li postoji bojazan, da zbog nižih cena iz uvoza, "Imlek" otkaže domaćim proizvođačima i okrene se inostranim?

- Postoji bojazan da će sve mlekare poći tim putem. Ali čak i da nijedna mlekara ne pribegne kupovini upola jeftinijeg mleka iz Evrope, neminovno će doći do pada otkupa kao i do drastičnog spuštanja cena otkupa, jer će mlekare tražiti način da sačuvaju tržište u borbi sa damping cenama mleka koje bi stiglo iz EU viškova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Igor Zoraja

21.05.2016. 15:23

Kako onda gospoda iz Imleka mogu da n am objasne, da je njihovo mleko jeftiniji u zemljama u okruzenju. Konkretno njihovo mleko kupujem u Bosni po nizim cenama nego u SRB.

ranko75

21.05.2016. 15:32

Treba ga uvoziti, ali posle toga kada sve otkupe od nasih ako fali i to pomagati da se razvije svoja proizvodnja sa ciljem da se prestane sa uvozom. Niko normalan sebe nece staviti u situaciju da u mleku zavisi od drugogfa kako po kolicini,tako i po kvalitetu. Biti zavisan u hrani znaci biti rob!

Nesa

21.05.2016. 17:14

@НИКОЛА - A sto se onda lepo ne "izvezes" ili emigriras kad ti je tako slatko sve strano?Nego, sedite tu u Srbiji, dzabe se skolujete do 40te godine i zivite sa babom i dedom jer imaju penziju i mogu da vas izdrzavaju. Evropska Unija stimulise poljoprivredu sa stotinama milijardi evra, mi ne mozemo ni u snu da se izborimo sa njima dok nas ne prime, a ne vidim nesto da su rasirili ruke.Treba obavezno uvesti carine i zastititi Srpskog seljaka.

JagodinacD

21.05.2016. 23:23

@НИКОЛА - Kakve carine? Kakva zastita? Ako Srbija zeli u EU ( ko zna kada ce da udje ) mora da pristane sa joj bude unistena poljoprivreda i mlekarska industrijs i industrija hrane. Mora postati zavisna od stranih proizvodjacha i biti trzhiste za prehrambeni otpad sumnjivog kvaliteta. Da vidim da se vlast u Srbiji odvazhi i uvede nekakve carine na hranu iz EU. Odma bi stigle kazne i podsecanje je da se za pristupanje EU mora biti poslushan.

vigo

21.05.2016. 17:03

Koje su dozvoljene granice aflatoksina u mleku kod nas? Kakav je kvalitet našeg mleka? To je ono što je bitno a ne odakle je mleko.

Ivan Tasic

21.05.2016. 17:16

Pitajte kanadsku vladu sta misli o slobodnom trzistu?Zabranjen je uvoz gomile poljoprivrednih proizvoda da bi zastitili domacu proizvodnju.

Mica Haubica

21.05.2016. 19:07

nekad su mleko naši proizvođači prodavali od kuće do kuće, a što ne može i sada

Jagodinac

21.05.2016. 23:18

Uvozimo mleko, uvozimo pasulj, uvozimo paradajz, uvozimo jabuke, uvozimo paprike, uvozimo lubenice..... Unistimo domacu proizvodnju pa jedimo djubre koje ce nam uvaljivati za sitnu kintu belosvetski hohtapleri. Koji smi mi narod. Nema nas na svetu. Japanci su bili spremni da zrtvuju ekstra novac da pazare skuplji japanski pirinach umesto jeftinog kineskog i vijetnamskog. Znali su da ako njihovi proizvodjachi pirincha propadnu postace zavisni od uvoza i drugi ce im odredjjvati kvalitet hrane

Vasa

22.05.2016. 15:07

@Jagodinac - Slažem se sa većinom ali, upravo sam juče našao fiskalni račun iz Disa, (kupujem uvek domaće proizvode u domaćim trgovinama), njihovog jogurta (Dobro) od litra. Cena mu je bila sredinom 2011. oko 50 dinara. Danas je 50% skuplji! Meni je plata manja i pitanje je koliko ću dugo istrajati u kupovini domaćih proizvoda. Zatrli smo fabrike poljoprivrednih mašina (Zmaj, IMT) a očekujemo jeftinu proizvodnju hrane. Čudan smo narod zaista!

Joca

21.05.2016. 23:30

Uvodjenjem sankcija Rusiji ,EU je sama sebi skočila u stomak imaju hiperprodukciju i nemaju komu prodati viškove.Njihova proizvodnja je dotirana od države u tome prednjači na istoku Poljska a na zapadu Nemačka i Francuska tako da njihove šarene laže o slobodi tržišta izgledaju tragi-komične...!Sada traže nova tržišta i vode prljavi trgovački rat...

Bane

22.05.2016. 08:43

ССП ће уништи сваки вид прозводње на селу!!!! Сточни фонд у односу на пре десет година је негде на око 30% а у односу на пре 20година 10%. Живели београдси властоджци!!! Није фрка битно је да је Идеа близу!

niko

22.05.2016. 17:30

Napravite slobodnu trgovinu neka trziste oformi cenu mleka..sto jeftinije mleko to ce vise ljudi da ga kupuje...a kada vise kupuje..vise se para obrce od pdv