Analiza kukuruza na aflatoksin još nije gotova

Beta

četvrtak, 05. 05. 2016. u 15:08

Анализа кукуруза на афлатоксин још није готова

Foto M.Anđela

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je danas da su uzorci kukuruza za koji se sumnja da sadrži aflatoksin poslati u laboratoriju, ali da analiza još nije gotova

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je danas da su uzorci kukuruza za koji se sumnja da sadrži aflatoksin poslati u laboratoriju, ali da analiza još nije gotova.

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje za hranu RASF nedavno je obavestio službe u Srbiji da je pronađen aflatoksin u proizvodima od kukuruza.

Kako je agenciji Beta rečeno u tom ministarstvu, notifikacija koja se odnosi na nalaz aflatoksina B1 u kukuruzu odnosi se na kukuruz koji je namenjen kupcu u Italiji.

"Nakon dobijanja obaveštenja Uprava za zaštitu bilja – fitosanitarna inspekcija je izvršila kontrolu kod izvoznika pri čemu su uzeti uzorci i poslati su na analizu u laboratoriju. Analiza uzorkovanog kukuruza još nije gotova", kažu u ministarstvu.

Podsetili su da je u toku 2015. i 2016. godine fitosanitarna inspekcija proveravala da li u kukuruzu roda 2015, kod oko 250 skladištara odnosno poljoprivrednih gazdinstava, ima mikotoksina.

Do sada je, kako navode, uzeto oko 700 uzoraka i u 15 uzoraka je utvrđen povećan sadržaj mikotoksina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije