I ukradeni čekovi dolaze na naplatu

S. MORAVČEVIĆ

04. 05. 2016. u 20:06

Nakon krađa, najčešće se prijavljuje nestanak platnih kartica i dokumenata, a zaboravlja se "papirni novac". Ukoliko su ih lopovi unovčili, ceo trošak pada na teret vlasnika. Da bi povratio svoje pare, mora da podnese tužbu

И украдени чекови долазе на наплату

ŽRTVE džeparoša najčešće odmah prijavljuju krađu platnih kartica i dokumenata, a zaboravljaju na čekove. Upravo to može debelo da ih košta, jer su lopovi sve dovitljiviji pri unovčavanju ovih blanketa. Tada ceo trošak pada na teret vlasnika čekova, iako je prijavio njihov nestanak. Da bi povratio svoj novac, korisnik čekova mora da se žali sudu, a proces može da košta i do 100.000 dinara.

Mnogi se obraćaju Narodnoj banci Srbije za pomoć, ali ona može samo da ponudi savet šta bi trebalo uraditi kada se ostane bez čekova. Pravilo je da čim vlasnik čekova primeti da su nestali, odmah treba da ode u svoju banku i to prijavi. Službenik će ih na licu mesta označiti kao nevažeće. Ipak, ako su čekovi u međuvremenu realizovani, nije lako rešiti ovaj problem.

- Bila sam žrtva lopova u svojoj kući - priča nam Beograđanka Zorana B. - Nismo zaključali ulazna vrata, pa je lopov ušao i uzeo prvo što mu se našlo pod rukom. U torbi mi je bila i kartica, sa kovertom u kojoj je bila lozinka, jer sam novu karticu preuzela prethodnog dana. I deset čekova mi je ukradeno, kao i svi dokumenti. Dok sam ja sve prijavljivala i otkazivala, zaboravila sam na čekove. Posle nekoliko dana poništila sam čekove, i sreća je što kradljivac nije uspeo da ih unovči. Inače bih, na sve dodatne troškove za kartice i dokumenta od nekoliko hiljada dinara, imala i izdatke za čekove. Moja drugarica je na sudu morala da dokazuje da nije ona potpisivala te čekove.

Ukoliko su čekovi ukradeni i odmah unovčeni, štetu će pretrpeti samo vlasnik, jer će banka u svakom slučaju realizovati te blankete. Banka nije u obavezi da odbije naplatu na teret računa klijenta samo na osnovu njegove prijave da je ček ukraden ili ukoliko potpis na njemu nije isti niti sličan parafu vlasnika.

- S tim u vezi, potrebno je utvrditi sve činjenice značajne za ocenu da li je reč o čeku koji je ukrao i izdao lopov - navode u NBS. - Neophodno je dokazati da je krađa prijavljena i banci i nadležnom MUP Srbije, kao i da se obavi provera da li je počinilac dela pronađen. Rok je mesec dana od prijavljivanja. Utrvrđuje se i da li je pokrenut i okončan poseban postupak za amortizaciju čeka pred nadležnim sudom. Potrebno je još i pouzdano utvrditi da li je takav ček potpisalo neovlašćeno lice, a to će veštačenjem utvrditi stručnjak grafološke struke.

Građani mogu da podnesu tužbu nadležnom sudu protiv osobe koja je primila takav ček na naplatu zbog nesavesnog postupanja. To podrazumeva da trgovac, u tom slučaju, nije obavio pravilnu identifikaciju klijenta koji je kupljenu robu plaćao čekom, što je trebalo da učini upoređivanjem potpisa na čeku i kartici, kao i uvidom u važeću ličnu kartu.


PROCEDURA PONIŠTENjA

Poništenje čeka obavlja se davanjem predloga nadležnom sudu.To može da učini korisnik tekućeg računa ili firma koja je došla u posed čeka prodajom robe ili obavljanjem određene usluge. Sud na osnovu propisa donosi rešenje o poništavanju označenih čekova. Pravosnažno rešenje suda posle toga se dostavlja banci, koja evidentira da su ti čekovi ugašeni.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Miloš

05.05.2016. 07:53

Zašto vlasnik čeka, kome su ukradeni isti, da trpi posledice unovčavanja ili iskorišćenja od strane lopova. Sve troškove treba da podnese vlasnik čeka ukoliko ne prijavi odmah krađu čekova. Iskorišćenje čeka ne bi bilo moguće ukoliko se ispoštuje cela procedura identifikacije vlasnika čeka. U tom slučaju prilikom krađe čekovi ne bi došli u obzir kao mogućnost da nanesu štetu vlasniku.

beli medvedi

05.05.2016. 12:07

Ko sme da primi, kao sredstvo plaćanja, ček ukoliko ne izvrši identifikaciju osobe na osnovu ličnog dokumenta (lična karta)?Ovde se pominje unovčavanje čekova. Unovčavanje je moguće samo u banci i to lično. Svako drugo unovčavanje nije dozvoljeno. Znači, propise treba promeniti i krivicu usmeriti ka onima koji su ukrali čekove, ka onima koji su ih primili a nisu izvršili identifikaciju osobe koja pokušava da izvši plaćanje i na one koji su, protivno zakonu, unovčili čekove.