Veći namet na poslovne kvadrate

D. I. Krasić

27. 04. 2016. u 14:50

Vlada Republike Srbije priprema nove izmene propisa o porezu na imovinu. Povećanje zavisi od rešenja Zakona o finansiranju lokalne samouprave

Већи намет на пословне квадрате

PREDUZEĆA će, po svemu sudeći, od iduće godine plaćati veći porez na imovinu. Da li će i građanima ovaj namet biti uvećan, biće poznato kada svetlo dana ugledaju nove izmene Zakona o porezima na imovinu, na kome trenutno radi Ministarstvo finansija. Osnovni razlog za menjanje načina obračuna ovog poreza je planirano usvajanje novog propisa koji se odnosi na finansiranje opština i gradova. Zbog njega će, naime, lokalni budžeti ostati "tanji" na ime ukidanja naplate ekološke takse i firmarina, pa je plan da opštine i gradovi ova sredstva nadomeste upravo kroz - porez na imovinu.

Izmene Zakona o porezima na imovinu se, kako "Novosti" saznaju u Nemanjinoj 11, odnose na način utvrđivanja te poreske obaveze.

- U sklopu donošenja novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave doći će do izmena u zakonskim rešenjima i za porez na imovinu, naknade... Konačno rešenje će usloviti donošenje odluke o promenama u visini stope, prvenstveno pravnih lica - navodi naš izvor.

Inače, poznato je da su preduzeća na neki način povlašćena u odnosu na građane, kada je reč o načinu obračuna poreza na imovinu. Jer, kao što je to ukazao Fiskalni savet, trenutni propis propisuje progresivne poreske stope od 0,4 do dva odsto za građane, i jedinstvenu poresku stopu od 0,4 odsto za preduzeća.

- Dodatno, pravnim licima je data mogućnost da pri obračunu poreske obaveze umesto procene lokalne administracije koriste procenjenu vrednost nepokretnosti u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima i da na taj način potencijalno smanje svoju poresku obavezu - ukazuje Fiskalni savet, upozoravajući da je prilikom integrisanja naknade za životnu sredinu i firmarine u porez na imovinu potrebno izbeći prelivanje poreskog tereta na građane.

CILJANI RAST STOPE

FISKALNI savet smatra da bi odgovarajuće ciljano povećanje poreske stope za preduzeća i druga pravna lica, prilikom integracije firmarine u porez na imovinu, zapravo moglo da umanji njihov privilegovan poreski tretman u trenutnom zakonu.

- U ovom kontekstu potrebno je uraditi detaljnije analize na mikro nivou kako bi se razmotrili i alternativni pristupi. Na primer, uporediti efekte povećanja poreske stope za sva pravna lica i efekte ciljanog povećanja samo za ona pravna lica koja se opredele za procenu vrednosti nepokretnosti na osnovu međunarodnih računovodstvenih standarda - ukazuje Fiskalni savet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Vasilj

27.04.2016. 15:35

pa da tako se pomaze domaca privreda veci nameti i izmisljeni porezi. Strani investitori nemaju tih problema

Sale

27.04.2016. 16:36

Glasali ste sad su mirni jedno vreme a sad krece berba usiju ili sva moguca poskupljenja na sve i svasta a porez na imovinu je nevidjen cena stanova u stalnom opadanju a porez sve veci i veci smesni su ko crtani film napredno nema sta.

Novosadjanin

27.04.2016. 16:52

Ovo mi lici udar na narod! Na kucni budzet! Pa pola lokala ne radi. Pogledajte malo bolje.

Toške

27.04.2016. 17:10

Male zanatske, uslužne i trgovinske radnje se zatvaraju. Podizanjem poreza na lokale podoći će i cenu zakupa Ugasićete malu privredu

Nebojsa007

27.04.2016. 17:11

I treba da bude. I ovako ne placaju ni radnike ni porez adekvatno. I zamolio bi privatnike koji imaju po nekoliko lokala i zgrada da napokon pocnu sami da placaju radnike adekvatno ili ce ih neko uskoro naterati.

rajko

28.04.2016. 00:14

Kako ce da pune buzet ako ne iznasih ionako praznih dzepova,porezi,takse,najamnine posl.prost,struja,voda,komunalije,akcize,sve ce to opet neko da uveca,a taj neko je onaj za koga ste glasali,zar vam nije palo na pamet da su oni sto su vas pljackali u zadnje tri godine isti oni za koje ste glasali.I treba da vam skinu kozu sa ledja,zasluzili ste.

pametni

28.04.2016. 04:49

vlada srbije ima obavezu da obezbedi srpskoj naciji realne mogucnosti za razvoj i uslove za postizanje toga sto od svojih radnika (citaj vlade) zahteva poslodavac ( citaj srpska nacija). ako srpska vlada to ne moze ili nece onda poslodavac mora da odmah otpusti takve nepotrebne radnike i da zaposli druge radnike sposobne da ispunjavaju njegove zahteve. izbori tu ne igraju ulogu. treba promeniti zakon i dati mogucnost srbima da legitimno menjaju vladu kad hoce . to je pravo srpske nacije.

Ja

28.04.2016. 05:39

porez za poslovne prostore je ok......porez sa osnovnu stambenu jedinicu je protivustavan i vraca nas u kmetstvo.....

Biljana Dj

28.04.2016. 10:18

Podizanjem poreza nisu pogodjene samo firme. Povecace cene svojih proizvoda i usluga i opet ce sve da se prevali na krajnjeg kupca. Porez na imovinu, i nekretnine i zemlju, nikada nije bio veci. Procene opstinskih poreskih sluzbi su katastrofalno velike. Poljoprivredno zemljiste procenjuju kao da je gradjevinsko a opet morate da platite i prenamene, sami dovedete struju, vodu Legalizovana pljacka. Moze im se. Glasali ste i omogucili im da pljackaju jos vise, sada imaju bezbriznih 4+ godina!

PP

28.04.2016. 11:01

Pa decenijama je bilo omoguceno u Srbiji da pravna lica placaju mnogo manje poreze na imovinu od fizickih lica. Jer su sami mogli da odrede stopu amortizacije, vrednost kvadrata dok je poreska uprava tj drzava to odredjivala samo fizickim licima. Pa su tako mnoge firme obracunavale stopu amortizacije 100 % i nisu placale porez na imovinu.Drugo imamo najvece poreze na imovinu od svih drzava u okruzenju.