Radni dan i kod nas kraći za sat?

J. Ž. SKENDERIJA - V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

03. 04. 2016. u 22:02

Sindikati podržavaju inicijativu iz Evrope. Sindikalci: Pozitivan korak ka prevazilaženju nezaposlenosti

Радни дан и код нас краћи за сат?

Shutterstock

ZAPOSLENIMA u Srbiji radni dan mogao bi ubuduće da traje sedam sati ukoliko bi poslodavci i vlade širom Evrope prihvatili sve glasnije sindikalne zahteve da se skrati radno vreme sa 40 na 35 sati. Predstavnici naših radničkih udruženja spremni su, saznaju "Novosti", da podrže ovu inicijativu i smatraju da bi to "bio pozitivan korak ka prevazilaženju nezaposlenosti".

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da bi poslodavci u Srbiji trebalo da poštuju najpre ovdašnje zakone koji propisuju radnu nedelju od 40 sati.

- Mislim da bi skraćivanjem na 35 sati jedan broj nezaposlenih uspeo konačno da dobije posao - kaže Vuković. - Međutim, ovo je vreme prvobitne akumulacije kapitala, tranzicije, naše društvo je u stalnoj krizi, sve se odlaže za period kada ćemo biti bogatiji, a u stvari, to su samo uski tajkunsko politički interesi.

Prema mišljenju našeg sagovornika, trebalo bi se izvući iz stalne demagogije da mi moramo da radimo više i da nismo dovoljno bogati da radimo manje od ostalih.

- Ako su takvu inicijativu pokrenula društva iz Evrope, zajednice kojoj težimo, onda je normalno da je podržimo - kaže Vuković. - Ovako idemo ka robovlasničkim odnosima, gde se onemogućava civilizacijska tekovina osam sati rada. Mislim da je bez izuzetaka treba uvesti u svim sektorima.

Ekonomisti veruju da će manje radnih sati izazvati veću potražnju radne snage i zaposlenost. Osim toga, teranje zaposlenih da rade previše dovodi ne samo do umora i stresa, već i do češćih grešaka i povreda, a produktivnost pada. Istraživanja su pokazala da oni koje svakodnevno rade po 11 sati imaju dvostruko veći rizik od depresije i bolesti srca. Predlog je da tamo gde je već radno vreme skraćeno, poslovna sedmica bude još kraća i da iznosi 32 časa.

Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije, objašnjava da, primera radi, u Francuskoj već postoji radna nedelja od 35 sati, ali da ona traje u stvari mnogo više. Međutim, svaki sat preko se plati, dok kod nas, i kada poslodavac hoće da prizna prekoračenje satnice, on to ne izražava u novcu, nego u slobodnim danima, što nije po zakonu.

- Najveći naš problem je nepoštovanje važećih propisa, naročito u bankarskom sektoru, a to je masovna pojava i kod većine privatnika - kaže Cvetanović. - Realno je i u Srbiji uvesti 35-časovnu radnu nedelju, jer savremene tehnologije to dozvoljavaju. Međutim, prava radnika krše se na svakom koraku. Tako je masovna pojava čak i u javnom sektoru da radnici dobiju službeni telefon na koji moraju da se jave i posle radnog vremena, što naravno nije po zakonu.

Ima i oprečnih stavova, pa su Nemci još pre više od decenije dokazivali da skraćivanje radnog vremena ne utiče na zaposlenost. NJihova radna nedelja ipak ne prelazi 37 sati, dok je Francuska još početkom veka donela zakon o 35-časovnoj radnoj nedelji, i on je preživeo sve vlade od tada.

I SUBOTA BILA RADNA KRAJEM šezdesetih godina prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji radnici su bili srećni zbog uvođenja neradne subote, osim prve u mesecu. Ona je bila radna do kraja osamdesetih. Ivanjički "Javor" bio je osamdesetih godina jedna od najuspešnijih domaćih tekstilnih firmi. Kada je u njemu uvedeno šestoipočasovno radno vreme, uz nepromenjenu normu, proizvodnja se nije smanjila.

Predlozi za smanjenje radne nedelje kreću se danas od zahteva za smanjenjem radnog dana, pa do zahteva za tri slobodna dana u sedmici. Pobornici ovih zahteva tvrde da skraćenje povećava potrošnju, podstiče proizvodnju i zdravstveno stanje zaposlenih, ali i otvara vreme da se radnici dodatno edukuju. Manje sati rada smanjuje i troškove u firmi. Osim toga, internet već dozvoljava ljudima da rade od kuće.

Jedan od najpoznatijih ugovora između kompanije i zaposlenih na ovu temu bio je sporazum između "Volksvagena" i njegovog sindikata da se privremeno smanji radna nedelja na 29 sati radi očuvanja radnih mesta. U Velikoj Britaniji je 2009. "Britiš petroleum" ponudio zaposlenima godinu odsustva ukoliko pristanu na 75 odsto smanjenja plate. I "Britiš ervejs", "Ford" i "Honda" su ponudili mogućnost smanjenja radnog vremena. Računovodstvena firma KPMG ponudila je četvordnevnu radnu nedelju, što je 86 odsto zaposlenih prihvatilo.

Pojedine organizacije idu čak toliko daleko da preporučuju radikalna smanjenja i postepeni prelazak na 21-časovnu radnu nedelju.

Sa ovakvim radikalnim smanjenjem roditelji bi mogli da provode više vremena sa decom. Smanjilo bi se otuđenje, ljudi bi se više družili i brinuli jedni o drugima, smanjila bi se emisija ugljenika i pala bi potrošnja benzina. Druga strana medalje mogli bi da budu povećanje siromaštva i smanjenje zarada, rastući troškovi poslodavaca i moguće nestašice.


"PIONIR" HENRI FORD

PROSEČNO radno vreme počelo je da opada u prošlom veku i do sredine stoleća opalo je skoro duplo, zbog rasta produktivnosti i pritiska sindikata. U Americi je Henri Ford 1926. zatvarao fabrike automobila subotom i nedeljom. Tri godine kasnije, sindikat radnika u proizvodnji odeće izborio se za petodnevnu radnu nedelju. Ubrzo se ovo raširilo i na druge profesije širom zemlje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Staša

03.04.2016. 22:17

Ovo bi samo poslodavcima odgovaralo. Radnici bi bili manje placeni a i dalje bi radili prekovremeno za dž.Ovo je samo za uredjene zemlje. Za nas NE.

Danica

04.04.2016. 07:55

@Staša - Nemojte se zanositi, nece biti novih zaposljavanja, samo ce se ista kolicina posla morati obaviti za krace vreme

ja

03.04.2016. 22:23

Moja radna sedmica je umesto 40 sati, 63 radna sata , iako u ugovoru pise da radim 5 dana po 8 sati. Zbog prirode posla. kojim se bavim.cak i MUP zna za ovo radno vreme. ali to nista ne znaci.To znaci samo jedno, a to je da imamo nefunkcionalnu drzavu, Prvo se treba izboriti za postovanje radne sedmice od 40 sati .

alex

04.04.2016. 08:52

@ja - A, ko to treba da se izbori za tebe? Svi čekaju da se pojavi neko ko će da uvede pravdu i red. Za pravdu radnika mogu da se izbore sami radnici sindikalnim udruživanjem.

Mimmi

03.04.2016. 22:23

Toliko su nam velike plate, da bi stvarno bilo sjajno da se smanje jos malo. Eto sad na konto radnog vremena...

peki

03.04.2016. 22:25

To bi bila još jedna privilegija zaposlenih u javnom sektoru. Za nas štocrnčimo kod privatnika, samo je pusti san da radimo dnevno manje od 10 sati, da imamo bar nedelju slobodnu, ili neki dan državnog praznika igodišnjeg odmora. Ovo bi bila samo nova kap u prepunoj čaši.

Утеривач

03.04.2016. 23:14

@peki - peki: Ваљда је суштина да се сви доведу у ред и поштују закон а не да се и другима жели оно што не ваља?

Ivan

03.04.2016. 23:22

Podrzavam ovu inicijativu. Ionako se na vecini radnih mesta zvrndi u prazno po nekoliko sati. Sa sat vremena manje bi se povecala produktivnost u vecini firmi. Samo sto ce ovo ako se izglasa vaziti za drzavne institucije i firme dok ce privatnici u kojima vecina gradjana Srbije radi ignorisati ili ce iskoristiti da zaposlenima smanji platu. Kako god da okrenes zivimo stresno, brzo, nezdravo i to se uveliko odrazava na nase zdravlje. Previse vremena odnosi posao i to treba menjati.

Раша

03.04.2016. 23:42

То ће да важи за оне који раде по 40 сати недељно, а они који раде по 60 сати недељно ништа се неће променити.

Saša Todorović

03.04.2016. 23:48

Ma po 12 sati dnevno, minimum, plus ako je na "crno" (iz iskustva)...ma lepota Božija...Bruka!!!

Nebojsa007

03.04.2016. 23:55

Da se ne lazemo svi zaposleni u privatnom sektoru rade po 10 sati dnevno i subota je obavezno radna. Mada znam i mnoge privatnike kod kojih se radi i nedeljom. Jedino je u drzavnom sektoru radno vreme 8 sati od ponedeljka do petka. Privatniku se isplati da mu radnik radi subotom kad ga i ne placa. Za minimalac se podrazumeva ostajanje duze od 8 sati i rad subotom.

Deda Mraz

04.04.2016. 01:35

Ne razumem samo odakle ideja da ce smanjeno radno vreme povecati zaposlenost. Pa ako je tako ajde da svi ne radimo i tako ce svi biti nezaposleni odnosno zaposleni kao sto neki tvrde.Ako radim u proizvodnji, placen sam po jedinici proizvoda koji proizvedem. Za manje vremena manje cu i da proizvedem, znaci manja plata. I sta sada?

MILAN

04.04.2016. 10:55

@Kosta - Ti batice u firmi spavas 8 sati o necijem trosku....Bas bi voleo da vidm nekoga da radi 8+6 sati takvog ja nisam sreo. Radno vreme nije badava uvedeno onako vec se istrazivalo.

Милутин

04.04.2016. 08:36

То није ништа ново јер неке земље већ имају 38-о сатно време на седмицу. У Аустралији је то одавно, ради се четири дана по осам а пети дан одради се шест сати. Зависи од фирме који ће дан бити краћи. Ти сати се плаћају нормално а 2 сата преко 25% више. Сви сати преко 40 недељно плаћају се 50% више. Колико знам у Реп. Српској и Србији сви се сати плаћају једнако па био то и празник, код шприватниа. Они не подлежу закону, изнад њега су.

MrsiMudoje

04.04.2016. 09:02

U veterini, kada zelis da konju operises nogu stavis mu omcu na uho i zavrnes jako !! Konj ni nezna da mu se cacka oko noge !? Ko razume - shvatice !

repus

04.04.2016. 09:08

a šta je sa nama seljacima koji radimo od ranog jutra do kasne veceri za nas se sindikati ne interesuju nego za radnike neradnike ajde u svetu I ima smisla a kod nas kako u državnim tako I u privatnim jedva da rade sat dva ostalo vreme provode džabalebareci sem kada treba da bude plata tada prožive I hitri su da pruže obe ruke da uzmu pare nama seljacima sindikat u srbiji može da se izbori I mi da radimo 7 sati a da sa biroa mora ko ceka posao da dođe da radi onih preostalih sedam sati jel mi ra

Zorana

04.04.2016. 10:04

Radim kod privatnika u Šapcu. Svi inspektori rada i ostali su mu kućni prijatelji, i vise na kafi u firmi svaki dan....U ugovoru mi piše 40 sati nedeljno, a radim najmanje 60 sati nedeljno. Nema radnog vremena, svaka subota je radna i uvek se ostaje par sati duže....5 dana po 8 sati je već 40, i da inspekcije rade svoj posao, subotom moja firma ne bi ni mogla da radi, ili bi morala žestoko da nam plati prekovremeno....a nikom ne pada na pamet da kontroliše privatnike u izrabljivanju radnika .

dejan

04.04.2016. 10:08

Treba doneti zakon po kome svaki privatnik,firma mora imati popunjenu i potpisanu karnet listu rada za svaki mesec kao sto mora da ima ugovor o zaposlenju radnika na radnom mestu... pa onda pricati o radnom vremenu,da li je 39h kako se zalazete ili je 494 ili 59h nedeljno.

Ako oni se nadaju

04.04.2016. 11:44

Politicar je politicar 24 sata. Njih ne dotice to pravilo. Za istu platu.