Samostalni sindikat trgovine: Stop radu nedeljom i državnim praznicima

Beta

utorak, 22. 03. 2016. u 15:46

Самостални синдикат трговине: Стоп раду недељом и државним празницима

Ilustracija

Sindikat zatražio od Vlade Srbije da nedelja i državni praznici budu neradni dani za trgovce jer taj posao nije od javnog značaja

BEOGRAD - Samostalni sindikat trgovine Srbije zatražio je danas od Vlade Srbije da nedelja i državni praznici budu neradni dani za trgovce jer taj posao nije od javnog značaja i ne zahteva da se radi bez prekida.

"U trgovini je zaposleno više od 80 odsto žena koje rade za 200 evra mesečno i ne mogu da nedelju provode sa svojom decom i porodicom", rekao je na konferenciji za novinare predsednik sindikata trgovine Radoslav Topalović.

On je istakao da su neosnovane procene poslodavaca da će biti manji promet u radnjama ako nedelja i državni praznici budu neradni dani, jer smatra da će se kupci u istom obimu snabdevati radnim danima.

"Početak i kraj radnog vremena nije stvar kolektivnog pregovaranja nego je Zakonom o radu regulisano da radna nedelja traje 40 časova", rekao je Topalović i dodao da sindikat traži da se izmeni taj zakon kako bi nedelja bila neradan dan, a da izuzete budu samo institucije koje su od javnog značaja i moraju da rade nedeljom.

"Neće se smanjiti broj zaposlenih uvođenjem neradne nedelje, ako se svi budu pridržavali Zakona o radu", rekao je potpredsednik Samostalnog sindikata Duško Vuković.

Predstavnik sindikata trgovine "Ver.di" u Nemačkoj Roland Tremper je rekao da u Berlinu prodavnice mogu da rade samo 10 nedelja godišnje, a da su zarade regulisane kolektivnim ugovorom kojim je predviđeno da poslodavac plaća radnike od 50 do 100 odsto više ako rade nedeljom ili praznikom.

On je istakao da se u Nemačkoj sindikat zalaže za uvođenje slobodnog dana, jer "nije reč o novcu več o zdravlju zaposlenih".

Predstavnik sindikata trgovine "Tez-kop-is" iz Turske Ismail Aidin je rekao da se u njegovoj zemlji rad praznicima i nedeljom plaća duplo više nego radnim danima onim radnicima čije firme nisu članovi sindikata, a radnici koji su sindikalno organizovani dobijaju i do 200 odsto veću naknadu za taj dan.

Mnistar trgovine Srbije Rasim Ljajić nedavno je povodom zahteva sindikata da nedelja i državni praznici budu neradni dani za trgovce rekao da se država neće svrstavati ni na jednu stranu.

"Treba razmotriti predlog sindikata, ali se ne sme ugroziti poslovanje trgovaca i zarade na koje računaju. Zato država samostalno teško da može da donese odluku o zabrani rada nedeljom. To može da se desi samo ako se povodom toga saglase i jedni i drugi", kazao je Ljajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Zivorad Jovicevic

22.03.2016. 16:12

Drzava to nece dozvoliti...pa najveci srpski trgovinski lanac zadnjih 6 god.ne uplacuje radni staz svojim radnicima...e moja Srbijo...Ko ih stiti i ko im je to dozvolio...

Лили

23.03.2016. 10:56

@Zivorad Jovicevic - Ова држава не сме послодавцима ни "А" да каже, они су повлашћени и заштићени, могу да раде шта им је воља. Радници могу да ћуте и раде,или ће завршити на улици ! Жалосно !

RedShield

22.03.2016. 21:29

Postoji jednostavno rešenje. Subotom i nedeljom da rade oni sa biroa za zapošljavanje. Svi dobijaju: poslodavci veći promet, redovni zaposleni imaju slobodan vikend, a nezaposleni mogu bar malo da se pokriju finansijski i da stiču bar neko radno iskustvo.

Centar

22.03.2016. 21:39

To isto onda imaju pravo da traze: apotele, domovi zdravlja, bolnice, benzinske pumpe.....

Mirko i Slavko

24.03.2016. 07:24

I onda se posle cude sto su nam deca nevaspitana, sto su pusta i raspustena. Vise ne postoji nedeljni rucak, jer porodica ne moze da se okupi ni nedeljom.