Poslu se ruše granice Evrope

S. B.

18. 03. 2016. u 16:06

Novi saziv Skupštine čeka Zakon o uslugama, koji će omogućiti njihov brži protok

Послу се руше границе Европе

MEĐU predlozima zakona koji će dočekati novi saziv Skupštine Srbije je i Zakon o uslugama, koji u budućnosti treba da omogući njihov slobodan protok. Za naše privrednike i potrošače "otvorena vrata" za ostatak Evropske unije biće od momenta kada postanemo jedna od punopravnih članica. Do tada, novi zakon bi trebalo da obezbedi formiranje Jedinstvene elektronske kontaktne tačke (JEKT), a ona će preduzetnicima davati sve podatke o uslovima za dobijanje saglasnosti za pružanje usluga u Srbiji i državama evropskog ekonomskog prostora. U drugoj fazi, preko nje će se elektronski dobijati i same saglasnosti.

Vlada Srbije je Predlog zakona o uslugama krajem februara prosledila Skupštini. Sačekaće novi mandat. Od toga kada će se naći na dnevnom redu budućeg saziva, zavisi i priliv sredstava iz EU koja će omogućiti formiranje JEKT.

- Usvajanjem Nacrta zakona o uslugama poslat je dobar signal da Srbija unapređuje mehanizme koji uređuju pravo na poslovno nastanjivanje i olakšavaju slobodu pružanja usluga iz poglavlja 3 u skladu sa evropskim pravom - smatra Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU. - Građanima i preduzećima u Evropskoj uniji je, takođe, na raspolaganju besplatna onlajn platforma "Solvit" koja im omogućava da prijave administrativne prepreke koje koče njihovo poslovanje u bilo kojoj zemlji EU. U Srbiji bi platforma kao što je "Solvit" ubrzala procedure, a građanima i privredi značajno uštedela vreme i novac.

NA KOGA SE ODNOSI

PREKOGRANIČNO pružanje usluga neće biti olakšano za sve delatnosti. Ne odnosi se pre svega na one od opšteg interesa, pa ni na izvršitelje. Spisak uključenih je podugačak - geodetske usluge, arhitektonske, građevinske, zastupanje u oblasti intelektualne svojine, poresko savetovanje, posredovanje u prometu nekretnina, animatori, održavanje alata, iznajmljivanje automobila....


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije