CENA gasa za domaćinstva pojeftiniće u aprilu, najavio je u petak prvi čovek "Srbijagasa" Dušan Bajatović. On, ipak, nije mogao da kaže koliko će tačno pojeftinjenje iznositi, jer, kako je naveo, na tu računicu utiče i vrednost dolara, a ne samo gasa. Bajatović je kazao da očekuje da će cena gasa ove godine biti 130-140 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, plus tranzit koji iznosi 38 dolara za 1.000 kubika.

Iako je vršačko komunalno preduzeće prvo, posle 60 godina saradnje, raskinulo ugovor sa "Srbijagasom", i tako "načelo" borbu protiv monopola ovog gasnog preduzeća, Bajatović tvrdi da se svake godine povećava broj njihovih kupaca.

- U poslednje tri ili četiri godine "Srbijagas" je povećao broj kupaca sa 1.100 na 1.480, dok je broj korisnika povećan sa 70.000 na 98.000 - rekao je direktor "Srbijagasa". - I biće ih sve više, jer će cena gasa još da pada. U poslednje vreme je i NIS počeo da prodaje određene količine svojih viškova gasa.

Kako je ova firma prošlu godinu završila "u plusu", Bajatović je kazao da će novac od pozitivnog poslovanja iskoristiti na - vraćanje kredita.

- Od duga "Gaspromu", ostalo je da se vrati još samo 20 miliona dolara - rekao je on. - To će biti vraćeno do kraja godine.

Ovako mali dug "Srbijagas" ima prema "Gaspromu" jer su stara dugovanja za gas od 200 miliona dolara - prenesena na javni dug.

POLEMIKA OKO INTERKONEKCIJE

DIREKTOR "Srbijagasa" je kazao da Srbija mora i želi da, kao prelazno rešenje, gradi gasnu interkonekciju sa Bugarskom. Ipak, on je upitao EU zašto naša zemlja za to nije dobila garancije za 60 miliona evra kao Bugarska, već samo 16 miliona. Na ovu konstataciju javio se Frik Janmat iz Delegacije EU u Srbiji i kazao da je EU spremna da izdvoji izdašnu sumu za taj projekat.