NOVI SAD - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da u ovom trenutku ne postoji bilo kakav plan niti obaveza da se poveća cena struje u Srbiji.

"Postoji samo obaveza da pratimo realizaciju plana finansijske konsolidacije Elektroprivrede Srbije (EPS) i u odnosu na to preduzimamo mere da poslovanje EPS-a idu u skladu sa planovima da ta firma bude stabilna i bezbedna", rekao je Antić novinarima.

On je u pauzi regionalne konferencije "Energetske perspektive i izazovi" novinarima rekao da cenu struje u Srbiju određuje Agencija za energetiku na osnovu opravdanih troškova EPS-a i kretanja tržišne cene i da o tome ne treba da raspravlja bilo ko van Srbije.

"To je pitanje koje ćemo mi uređivati u okviru našeg sistema", dodao je Antić.

On je podsetio i da je predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke rečeno da u ovom trenutku ne postoji potreba da za povećanje cene struje i da svi parametri na to ukazuju. Antić je dodao i da će se po zvršetku drugog kvartala analizirati svi procesi i videti šta će se dalje dešavati.

Antić je izjavio da je ukupna energetska situacija u Srbiji stabilna i da se preduzimaju sve mere da bi se predupredile eventualne posledice porasta vodostaja na rekama u blizini energetskih objekata. On je rekao da su formirani štabovi na nivou energetskih kompanija i da se situacija prati iz minuta u minut.

"Činimo sve što je moguće da sačuvamo energetske kapacitete Srbije", rekao je Antić i dodao da u ovom trenutku nema najava da bi tokovi u blizini energetskih kapaciteta mogli da izazovu neke loše posledice, ali da se ništa ne prepušta slučaju.