Nema otrova u srpskom pivu

J. Su.

sreda, 02. 03. 2016. u 14:00

Нема отрова у српском пиву
U ministarstvu poljoprivrede kažu da pet godina nije bilo nikakvih problema sa kvalitetom i ispravnošću domaćeg pića. Nekoliko kontrola godišnje, najčešće leti. Naša prednost dobra voda

PIVO u Srbiji je zdravstveno ispravno i nema ostatke pesticida. Tako kažu u Ministarstvu poljoprivrede. U našoj zemlji ima 25 fabrika piva, neke ovo piće proizvode dok ga druge uvoze, a ovde filtriraju i pakuju.

Jedine zamerke poljoprivrednih inspektora, za poslednjih pet godina, bile su nepravilnosti sa deklaracijama.

Kada je pre nekoliko dana osvanulo istraživanje Instituta za životnu sredinu iz Minhena, da 14 nemačkih piva ima povećane količine glifosata - pesticida koji se koristi za uništavanje korova, asocijacije pivara u ovoj zemlji su se pobunile i rekle da se to dešava svuda u svetu. A da pronađene količine ne mogu uticati na zdravlje ljubitelja piva.

- Nekoliko puta godišnje radimo proveru kvaliteta, a naročito u vrelim danima, kada je kvarljivost piva najveća - kaže Svetlana Nol, načelnik Odeljenja za kontrolu vina, rakije, alkoholnih i bezalkoholnih pića. - Svi su odgovarali kvalitetu i bezbednosti, samo je njih 12 imalo problem sa deklaracijom. Nije bio naznačen rok upotrebe ili količina alkohola. To su bile manje nepravilnosti. U 2014. u dva proizvoda procenat alkohola nije odgovarao deklaraciji. Stalno se menja i usaglašava pravilnik o deklarisanju, pa su i pivari zbunjeni.

Prema njenim rečima, Srbija je zemlja lepih i kvalitetnih piva. A pivari su otišli najdalje sa bezbednošću u procesu proizvodnje. Imaju, smatra ona, mnogo strože parametre u odnosu na druge.

- Kvalitet piva dosta zavisi od vode, a naša je izuzetno dobra - ističe Nol. - Mnoge pivare imaju svoje bunare, gde obrađuju i kontrolišu vodu. Većina proizvedenog piva u Srbiji se i popije kod nas, dok manje količine se izvezu. Glavni kupci su Crna Gora, Kosovo i Makedonija.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji se u 2015. godini proizvelo skoro 2,2 milijarde litara piva od ječma, i 179 miliona piva sa surogatom, materijom koja može u određenom procentu da zameni ječam, a to je kukuruzna krupica. Nezvanično, piva je proizvedeno više od toga.

MALE PIVARE

U Srbiji ima 12 malih pivara. Bilo ih je mnogo više, ali se one, kako kaže Nol, često zatvaraju, kad posao ne ide dobro. Nikad ih nema više od 15.

- Oni prave pivo od kuvanog slada, dokuvavaju i prodaju nefiltrirano gusto pivo, sa ostacima kvasca - objašnjava Nol. - Veruje se da je ono puno vitamina B. To pivo ima izuzetno kratak rok trajanja, a čim on istekne, pivo se "oseća" i ne ide u promet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Mihailo Vuković

02.03.2016. 15:20

@Jelen - ,, Jelen '' je baš najgori . Ali imaju najagresivnije reklame !

Marko

02.03.2016. 15:10

Treba zakonom regulisati da na poledjini etikete piva OBAVEZNO piše i sastav, dakle da piše sve ono što pivare koriste u proizvodnji piva.

Igor

02.03.2016. 15:58

"Srbija je zemlja lepih i kvalitetnih piva" - e ovako. Ni u jednoj isnostranoj knjizi o pivima izdatoj u zadnjih 20 godina Srbija se ne pominje uopste. Cak ni jedna tzv "ex-YU" zemlja." Kvalitet piva dosta zavisi od vode, a naša je izuzetno dobra " - nase najpoznatije pivare se nalaze na mestima gde je voda u Srbiji najgora. A o upucenosti domaceg kupca piva dovoljno govori da mi i danas delimo sva piva na svetla i tamna.

Muhamed Velicanstveni

02.03.2016. 16:15

@Igor - Zabokrecina od srpskog piva,, muka mi posle jednog Jelena, a vazi kao najbolje, druge ne smem ni da probam, u HR je karlovacko odlicno vec dugi niz godina a i osvojili su skandinaviju sa kvalitetom, Ceska je broj jedan za pivo isto kao Skotska za Wisky,, hik,, ziveli,,

Dusan

02.03.2016. 18:43

@Igor - Od jelena rastu rogovi,nasa piva su nikakva.Belgija ima najbolja piva na svetu i najvise vrsta piva.

Дарак

02.03.2016. 16:39

Најбоље пиво у Србији је Пећко пиво, од изворске воде белог дрима...

Trappist Rochefort

02.03.2016. 19:31

Svako domace pivo je samo po sebi djubre tako da nema potrebe da se u njega dodatno sipa otrov. Svako ko je bar jednom probao pre svega Belgijska a zatim i Holandska, Irska i neka Nemacka i Ceska piva odmah je shvatio koliko su nasa piva po kvalitetu daleko iza njih. Kao nebo i zemlja.

baba

03.03.2016. 02:17

@ Trappist Rochefort - Naravno, nasa piva nemaju pesticida koji daju ukus koji imaju Belgijska a zatim i Holandska, Irska i neka Nemacka, itd ...

Dragan

02.03.2016. 19:45

Na sajtovima na kojima potrosaci sirom sveta ocenjuju piva u mestu boravka ili na putovanjima za nasa piva prosecna opisna ocena glasi "poor". Za one koji ne znaju engleski ocena je: "jadno" s tim da neka piva imaju ocenu "awful​" (grozno) a samo dva ocenu "OK" sto odgovara oceni 3 na skali od 1 do 7. Najbolja piva su ocenjena ocenom "world class". Uglavnom se radi o Belgijskim pivima. Naravno u toj kategoriji nema ni jednog naseg.