OBUĆAR Milenko Stefanović iz Kraljeva, po novom Zakonu o ozakonjenju, trebalo bi da plati 250.000 dinara za legalizaciju tri kvadratna metra koja je bespravno dogradio u svojoj radnji u Kraljevu. Tolika je propisana taksa za sve poslovne objekte od jednog do 500 kvadrata.

- Imam zanatsku radnju od 10 kvadrata i dozidao sam nelegalno još tri, da bih se proširio - priča Stefanović. - Raspitao sam se kod nadležnih i oni mi kažu da bi trebalo da platim 250.000 dinara i da je svejedno da li sam dogradio tri ili 300 metara.

Stefanović priznaje da je ozakonjenje nelegalnih objekata po novom zakonu daleko jeftinije nego po svim prethodnim, ali žali što su se "kola slomila baš na njegovim leđima". Mnogi građani koji su gradili kuće i zgrade bez dozvole imali su sreće što su dočekali nove propise, jer će ih ozakonjenje koštati i do stotinu puta manje, ali obućar iz Kraljeva smatra da će platiti previsok ceh.

Isto misli i Marija Vujević iz Grocke, koja u ovoj oštini ima lokal od 39 kvadrata.

- Ne mogu da verujem da treba da platim istu taksu kao i neko ko je sazidao magacin ili halu - žali se Vujevićeva. - Nadam se da će doći do izmena cenovnika za male kvadrature, kao što je napravljeno i kod stambenih objekata. Trenutna situacija nije fer, jer su cene izdavanja kod velikih lokala i 10 do 15 puta veće, pa nije teško izračunati da su im dovoljna dva meseca da bi platili taksu, dok mi mali to ne možemo sakupiti ni za pet godina.

Stevan Ć. iz Belog Potoka, koji ima nelegalno izgrađen magacin na periferiji Beograda, smatra da bi trebalo precizirati ili nekim pravilnikom odrediti zone, ali i napraviti razliku u ceni po kvadratu za komercijalne objekte koji nisu namenjeni tržištu. On ističe da je po ovom Zakonu o ozakonjenju isto legalizovati objekat u selu pored Aleksinca i u centru Beograda, što nije fer.


MIHAJLOVIĆ: ISPRAVIĆEMO NEPRAVDU

U MINISTARSTVU građevine, saobraćaja i infrastrukture najavljuju da, zbog ovakvih slučajeva, pišu pravilnik kojim će zanatlije i preduzetnici koji su gradili bez dozvole, ipak, plaćati jeftiniju naknadu.

- Tokom analize sprovođenja Zakona o ozakonjenju primetili smo i da jedan broj zanatlija treba da plati ozakonjenje svojih malih radnji kao neko ko je zidao lokale bez dozvole kako bi dodatno zaradio - kaže Zorana Mihajlović, ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture. - Smatram da je to potpuno nepravedno i to svakako nije u duhu Zakona o ozakonjenju koji je donet da bi obični građani brzo, lako i jeftino rešili svoje probleme. Trenutno radimo da se ova nepravda ispravi i vrlo brzo očekujem i konkretno rešenje.