Država odustala od poskupljenja putarina

Z. R.

sreda, 24. 02. 2016. u 10:10

Држава одустала од поскупљења путарина
Preduzeće "Putevi Srbije" nije dobilo dozvolu vlade Srbije za korekciju cena na naplatnim rampama. Nije odobreno povećanje od 10 odsto koje je trebalo da se primenjuje od februara

PUTARINA neće poskupeti! Vlada Srbije nije dala zeleno svetlo "Putevima Srbije" da cene uvećaju za 10 odsto, kako je bilo najavljeno početkom godine. Novi cenovnik trebalo je da startuje već prvog dana februara, a po njemu bi korišćenje auto-puta od Beograda do Niša vozači, umesto 730 dinara, plaćali oko 800 dinara. Predlog je bio da od prestonice do Šida, putarina umesto 340 dinara, bude oko 375 dinara. Ali, to ne znači da se ovaj predlog neće ponovo naći na dnevnom redu, jer "Putevi Srbije" ne odustaju.

Nadzorni odbor ovog preduzeća je još u januaru prosledio predlog Vladi, ali njihove molbe, na sreću vozača, nisu ni ovog puta uslišene.

- Nismo još dobili dozvolu da korigujemo cene, kao što smo planirali, od februara, ali se nadamo da će nam premijer, ipak, odobriti poskupljenje narednih meseci - kaže Zoran Drobnjak, v. d. direktora "Puteva Srbije". - Cene nisu menjane od februara 2008. godine, iako godinama tražimo od Vlade da odobri skuplju vožnju auto-putem.

Poslednji put su odbijeni 2013. godine. U međuvremenu su, kako ističe Drobnjak, rasle cene materijala, energenata i opreme koji se koriste za održavanje auto-puteva i ostalih saobraćajnica. Drobnjak navodi i da Srbija za putnička vozila ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru u odnosu na ostale evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate.

Srbija je sa 0,03 evra po kilometru putarina duplo jeftinija u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Portugaliju, gde iznosi 0,06 evra. U Turskoj košta 0,039 evra po pređenom kilometru, Grčkoj 0,045 evra, Italiji 0,05 evra, Španiji 0,085 evra, Francuskoj 0,095 evra.

Kalkulacija "Puteva" je bila da će ove godine inkasirati 19,1 milijardi dinara, a da će povećanje cene tom preduzeću doneti 1,6 milijardi dinara više za održavanje puteva.


ZATVOREN SISTEM

OD 1. novembra počeo je da funkcioniše zatvoren sistem za naplatu putarine po pređenom kilometru, na deonici Stara Pazova - Sirig. Zbog toga je mnogim vozačima laknulo, jer su, na primer, putarinu od Beograda do Novog Sada do tada plaćali 240 dinara, a sada ih putovanje na istoj relaciji košta 190 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Деки

24.02.2016. 10:42

Истим жаргоном се служио врховни демагог и пре неки дан, када је изјавио да ЕУ више није што је била и како више није тако привлачна за Србију (??!), а то је изјавио у сред ЕУ! Оваква његова реакција, само потврђује ко игра у истом тиму и где су му газде, пошто је све савршено синхронизовано и "смело". Наравно да је у питању предизборна обмана, попут ове нај новије са путарином, струјом (која мора поскупљивати сваке године, тако су његови изјавили) и слично.

Janko

24.02.2016. 10:45

Nemojte samo da uporedjujete cene nego i kvalitet. Jeste li Vi, gospodine, pokjusali nekad da vrsite nuzdu u onim kabinicama od WC-a. Covek creva da povrati. Ni vode, a o sapunu i da ne govorim. U Francuskoj ima oko 9.000 km autoputeva, koji se placaju, ali svaki od njih ima alternativu u paralelnom nacionalnom putu, koji je besplatan. Imate IZBOR. Signalizacija je perfektna, tako da i budala vidi stub, radio 107,7 Mh, samo ovlascene slep-sluzbe mogu da intyervenisu i cene su unapred odredjene..

Balotelli 45

24.02.2016. 10:55

Nista ne sme slucajno da poskupi do izbora, a posle dragi narode nagrabusili ste. Kako bajna drzava prica samo o poskupljenju a to sto ni jedna ulica nije asfaltirana nema veze

Miroslav Galjak

24.02.2016. 11:15

Možda donesu odluku da bude i besplatna do izbora a onda kreće priča mmf traži povećanje 30% I tako dalje.

Posle izbora

24.02.2016. 11:38

Dobicete retroaktivno posle izbora, ne talasaj sada.Isto narode dopusteno je I svercovanje autobusima ali samo do izbora. Dobili su instrukcije da smanje pritisak na narod do izbora!

Dovlisa

24.02.2016. 12:01

Ako uporedjujete cenu putarine, uporedite i kvalitet puteva. Nase putarine su previsoke uzimajuci u obzir kvalitet!