KOMPANIJA "Koka-Kola Helenik" otvorila je regionalni centar za sokove, kao deo punionice u Zemunu, u koji je uloženo oko sedam miliona evra. Ukupni godišnji kapacitet novog postrojenja za sokove je 92 miliona litara. Otvaranju su prisustvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD Kajl Skat.

Premijer Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja ovog centra i zahvalio rukovodstvu "Koka-Kole", kompanije koja daje veliki doprinos srpskoj privredi, što taj novootvoreni centar, koji zapošljava 80 ljudi, nije prebačen u Bugarsku.

- "Koka-Kola Helenik" u Srbiji zapošljava 1.100 radnika, a otvoreni pogon je najsavremeniji pogon. Takav ne postoji u Evropi, sličan postoji samo u azijskom delu Rusije, zbog toga smo toliko ponosni - rekao je premijer, i dodao da je "Koka-Kola" Srbiji u toj meri važna da nije bilo moguće, kako se na početku fiskalne konsolidacije razmišljalo, da se uvedu akcize na gazirana pića.

"Koka-Kola" nam se odužila, i taj sistem godišnje u budžet Srbije uplati sedam miliona evra poreza, naglasio je premijer.

Na Vladi Srbije je, dodaje premijer, da donosi pozitivne zakone i povuče loše u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta.

- Uveren sam da Srbija ima dobru budućnost, ali uvek u svemu tome sami moramo da znamo da ona s neba ne pada, već svi zajedno moramo da budemo marljiviji i da radimo - rekao je Vučić, koji je na poklon dobio flaše "koka-kole" sa ćiriličnim natpisom i njegovim imenom.

Predsednik Vlade izjavio je da je prošle godine zabeležen značajan rast industrijske proizvodnje od 8,2 odsto, kao i prerađivačke industrije od 5,3 odsto. To su, kako je rekao, "odlične vesti, koje govore dobro o našoj zemlji i budućnosti".

- Bilo bi dobro kad bismo ljudima mogli da objasnimo da ne smeju da pitaju "kad ću dobiti posao" već kad će država da stvori bolje uslove za start-ap kompanije, kada će se dozvole dobijati brže da možemo da radimo - ocenio je Vučić.

Podsetio je da je ove godine Vlada za male i srednje kompanije odvojila milijardu i po dinara, da će davati povoljne kredite, da će biti podsticaja i u poljoprivredi, ali da se moramo naučiti da to što država daje zaista treba da ide za proizvodnju, za novi kombajn, za navodnjavanje, a ne da se tretira kao "socijalna pomoć za snaje i šurnjaje".

IZBORI MOGUĆI U APRILU

PREMIJER Srbije odbacio je kao neumesne spekulacije o navodnom pomirenju s Miroslavom Miškovićem, a komentarišući to što političari na funkcijama znatno poprave svoje materijalno stanje, poručio da on lično, po odlasku sa funkcije, neće "biti ni dinar teži" nego što je sada.

- Treba da se stide oni koji tako govore, verovatno polaze od sebe - primetio je Vučić.

On je rekao da će odluka o izborima biti doneta početkom marta:

- Pretpostavljam da će svi izbori biti održani istog dana, i ne mislim da je nerealno da budu u aprilu.