ZEMLjORADNICI u Srbiji su građani drugog reda. Zbog toga smo se i okupili pred zadnjim ulazom Skupštine Srbije, jer sudbina poljoprivrednika nikog ne interesuje. Od narodnih poslanika tražimo da ne izglasaju izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, od resornog ministarstva da ga povuče, a ukoliko se usvoji, tražićemo od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ga ne potpiše.

Ovo je, za "Novosti", tokom jučerašnjeg protesta poljoprivrednika, rekao predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić. Uz njega su bili predstavnici Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine.

- Najveće zamerke su na prodaju zemljišta, jer nijedna normalna država u svetu to ne radi - istakao je Pajtić. - Države čak kupuju zemljište i daju ga u zakup. Nije dobro ni to što hoće da daju državno zemljište u zakup investitorima na 30 godina.

Kako je istakao Pajtić, zakon je neprihvatljiv, siromaši selo i poljoprivrednike, i raseliće naseljena mesta širom Srbije.

Na ove optužbe stigla je reakcija iz SNS:

- Građani su juče imali priliku da vide kako izgleda kada se na jednom mestu okupe "čuveni zaštitnici poljoprivrednika" i najveći lopovi u istoriji Srbije - Bojan Pajtić, Nenad Čanak i Saša Radulović - navodi se u saopštenju SNS, i konstatuje da su samo nedostajali Darko Šarić, Mile Jerković i ostali tajkuni iz kuhinje DS pa da performans kriminalaca bude kompletan.

Iz SNS poručuju da čestitaju Pajtiću, Čanku i Raduloviću što su i ovog puta pokazali svoju izvanrednu snagu i uspeli da dovedu 400 članova iz cele Srbije ispred Skupštine:

- Raduje nas činjenica što Bojan Pajtić, zajedno sa svojim udarnicima, nije uspeo da otme više para građana Vojvodine za prevoz članova i izradu transparenata. Za razliku od ovog kriminalnog trija, koji se toliko "borio" za prava poljoprivrednika otimajući im godinama hleb iz usta, i koji je poklonio državno zemljište i poljoprivredne kombinate Darku Šariću, Miletu Jerkoviću i ostalim tajkunima, SNS čini sve da se poboljša položaj poljoprivrednika, a ne kriminalaca.

HILjADE PORODICA BEZ HLEBA

PODNELI smo amandmane na ovaj zakon, ali opozicija nema većinu da spreči usvajanje. To, međutim, nije kraj, već početak - poručio je juče predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak:

- Sram bilo onog ko sad nije sa svojim narodom i ko ne razume da je ovde u pitanju opstanak desetina hiljada porodica, koje ostaju bez hleba i jedinog posla koji su nasledile od svojih predaka.