Usvojen budžet, deficit 121,8 milijardi dinara

Ekipa "Novosti"

12. 12. 2015. u 10:56

Усвојен буџет, дефицит 121,8 милијарди динара

Skupština Srbije

Poslanici usvojili Zakon o budžetu za 2016. godinu. U državnoj kasi 997,4 milijarde, a cilj - zaustaviti rast javnog duga i "preokrenuti" putanju ka silaznom trendu. Povećanje penzija i plata u delu javnog sektora

POSLANICI Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o budžetu za 2016. godinu kojim su predviđeni prihodi od 997,4 milijarde dinara, a rashodi od 1.119 milijardi. Planirani deficit će iznositi 121,8 milijardi dinara. Usvojen zakon o budžetu trebalo bi, prema planu, ubrzo da se nađe pred Bordom direktora MMF-a, od koga se očekuje da pre katoličkog Božića, 25. decembra, potvrdi Srbiji pozitivnu ocenu treće revizije zaključenog aranžmana.

Prema navodima nadležnih, budžet za iduću godinu mnogo je više razvojni nego što bi se zaključilo gledajući samo izdatke za kapitalne investicije.

- Ovaj budžet je u velikoj meri i socijalni, jer je predvideo sredstva više nego dovoljna da se pokriju svi socijalni rashodi među kojima su i otpremnine za zaposlene u javnom sektoru, ali i sve one iz neprivatizovanih preduzeća - obrazložio je ministar finansija Dušan Vujović plan troškova za sledeću godinu. - Novi budžet predviđa deficit na nivou tri odsto bruto domaćeg proizvoda, što je približno minusu sa kojim završavamo ovu godinu.

Prihodi budžeta od naplate poreza, kako je predviđeno, iznosiće 829,5 milijardi dinara, od čega je naplata PDV 427 milijardi. Plan je i da se od akciza prihoduju ukupno 254 milijarde dinara. Glavne uštede, s druge strane, planirane su, kako se ističe, na svim elementima rashoda.

POLJOPRIVREDI TREBA VIŠE NOVCA Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović pozvao je Vladu Srbije da poveća izdvajanja za poljoprivredu kada Srbija, kako je rekao, ima istorijsku šansu za povećanje izvoza na rusko tržište usled sankcija Rusije prema Turskoj i Evropskoj uniji. Popović je, kako se navodi u saopštenju SNP-a, konstatovao da sve subvencije u budžetu za 2016. rastu, osim za agrar.

Cilj budžeta je da se zaustavi rast javnog duga i "preokrene" njegova putanja ka silaznom trendu, što bi, prema najavama, trebalo da bude ostvareno u 2017. godini.

DRŽAVNA kasa je rađena u očekivanju veće zaposlenosti u Srbiji. I pored 35.000 manje radnih mesta u državnoj upravi i gašenja hiljade mesta u neprivatizovanim firmama, Vlada očekuje da će privatni sektor sve to nadoknaditi. Budžet očekuje i bolji standard građana i veću privatnu potrošnju.

Jedna od glavnih zamerki u javnosti, prilikom predstavljanja budžeta za iduću godinu, a na šta je ukazivao i Fiskalni savet, jesu manje subvencije za poljoprivrednike. Ministar Vujović je to negirao navodeći da je za subvencije izdvojeno 28 milijardi dinara, isto koliko i u ovoj godini.

U narednoj godini biće produžena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, predviđeno je Zakonom o budžetskom sistemu.

Usvojenim zakonom se omogućava i povećanje penzija i plata u delu javnog sektora u 2016. godini, s obzirom na to da su u 2015. godini mere fiskalne konsolidacije koje je preduzela Vlada Srbije sa ciljem očuvanja stabilnosti javnih finansija dale bolji rezultat od očekivanog.

ATANACKOVIĆ: POSLEDNJI KOJIMA PLAĆAMO GUBITKE Predsednik Unije poslodovaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je da je Predlog budžeta za 2016. godinu morao da bude takav ako želimo da se smanjuje dug. On je dodao da je očekivao da već u ovom budžetu budu "obrisane dubioze koje imaju javna preduzeća", ali da se nada da je ovo definitivan kraj takvog pristupa: - To su dubioze koje nas godišnje koštaju koliko dva mosta preko Dunava... Nadam da će 2016. godina definitivno biti poslednja godina kada ćemo svi zajedno da plaćamo da neko radi, a pritom pravi gubitke.

KADA je reč o plaćanjima po garancijama javnim preduzećima, u Skupštini je, tokom prethodnih dana rasprave, istaknuto da je reč o ukupno 32,03 milijarde dinara. Deficit budžeta najviše je opterećen garancijama koje se plaćaju u ime "Srbijagasa": ukupan iznos garancija za ovo javno preduzeće je 27 milijardi dinara, ali je u deficit uključeno 17,87 milijardi. Plaćanja za "Železnice Srbije" uključena su u deficit sa 6,9 milijardi dinara, "Galenika" sa dve milijarde dinara...

Inače, na Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu podneto je 218 amandmana. Prihvaćena su tri. Jedan se odnosi na obavezan prikaz svih isplata javnim preduzećima, kao i onima gde država ima suvlasništvo sa stranim investitorima, poput "Er Srbije" i "Fijatove" fabrike automobila u Kragujevcu.

I Fiskalni savet prethodno je istakao zamerku da subvencije nisu transparentno razvrstane po korisnicima, pošto su neka davanja data zbirno, poput onog za privatna preduzeća (8,1 milijardu dinara za "Fijat", "Er Srbiju", "Trak lit", "Tigar tajers" i PKC).

Prihvaćen je i amandman Ženske parlamentarne mreže kojim je predviđeno da se prilikom rasporeda i korišćenja sredstava kod podsticaja u poljoprivredi vodi računa o unapređenju rodne ravnopravnosti. Amandman su predložile sve poslanice - njih 84 iz svih političkih stranaka.

VEĆE AKCIZE NA GORIVO I ALKOHOL

* OD 1. januara 2016. godine građani mogu da očekuju veće akcize na gorivo i alkoholna pića, predviđeno je danas usvojenim izmenama Zakona o akcizama.

* AKCIZA za olovni benzin će biti povećana sa 50 na 52,5 dinara po litru, za bezolovni sa 50 na 54 dinara, za gasna ulja akcize su povećane od četiri dinara po litru, a za tečni naftni gas od jedan dinar po kilogramu. Akcize na bezalkoholna pića biće veće za dva procenta.

* UBUDUĆE će se akciza plaćati ne samo na jaka alkoholna pića, već i na niskoalkoholna pića koja sadrže više od 1,2 odsto, a najviše 15 odsto alkohola.

Akciza će se plaćati i na sve vrste piva izuzev bezalkoholnih piva koje sadrži do 0,5 odsto alkohola, bez obzira na pakovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Dumar

12.12.2015. 12:31

Fiskalni deficit cemo pokriti kreditima, je l` da, pravimo biznis MMF-u. Objasnite vi obicnom coveku, kako to da se planira veci rashod od prihoda? Kako to da se trosi vise nego sto se zaradi? Takvi se u zivotu zovu prevaranti. Kad neko tako pocne da zivi, obicno zavrsi u zatvoru. Drzava ne, ona upada u duznicko ropstvo, koje nema kraja, za razliku od zatvora.

pera borin

12.12.2015. 12:49

Ovo je po hiljaditi put dokaz da tamo sede i da nas"vode"apsolutno nesposobni ljudi!Napred u propast!Ili dokazite mi suprotno!Moze li neko da izadje pred narod i da kaze:"Sveli smo racun za sledecu godinu na to i to.Priliv u drzavnu kasu nije dovoljana za sanjarenja jer je realnost drugacija?Narode Srbije,mi kao vlada,odlucili smo da ne pravimo...Kule i gradove...Uradicemo samo ono sto je u nasoj moci".Zasto je to toliko tesko?I na kraju,pitajmo narod:Da idemo u prosjacenje?Pa ako narod hoce????

Дарак

12.12.2015. 13:17

У директном преносу скупштинског заседања између поноћи и пола један ноћу могле су се чути разне бљувотине и будалаштине, а мало је фалило да Бабић и Шутановац обарају руке на заседању. Стога какав је буџет усвојен може се претпоставити по томе ко о њему дискутује, на какав начин и ко га усваја. Толико.

Дарак

12.12.2015. 13:26

У директном преносу скупштинског заседања између поноћи и пола један ноћу могле су се чути разне бљувотине и будалаштине, а мало је фалило да Бабић и Шутановац обарају руке на заседању. Стога какав је буџет усвојен може се претпоставити по томе ко о њему дискутује, на какав начин и ко га усваја. Толико.

Бајо Пивљанин

12.12.2015. 13:43

Отиђите на село,и свакоме човеку поставите питање,ако за годину дана заради 8300 евра,да ли ће потрошити 9300 евра,за ту годину.Сви ће одговорити негативно.На ком приватном факултету су добијене дипломе ових економиста,што одређују буџет? Ново задужење око милијарду евра.Каква је то штедња?Трошити,оно што ниси зарадио,могу само коцкари.

Deba

12.12.2015. 14:05

@Бајо Пивљанин - Postoje pozajmice koje se prave zarad funkcionisanja osnovnih elemenata drzave i one astronomske, neracionalne i neopravdane sa kamatama od preko 15% koje je uzimala prethodna vlast. Kada bi vas seljak uzeo kredit za nedostajucih 1000 evra da bi sledece godine ostvario dobit 3000 evra vecu nego tekuce, od toga vratio pozajmicu i ostalo mu 2000 evra zarade, to je onda opravdana pozajmica ili kredit.