Sve što treba za stočarstvo sa severa Bačke

J. LEMAJIĆ

12. 12. 2015. u 20:00

Veterinarski zavod Subotica jedan od retkih primera dobre privatizacije. Jedini u Srbiji nude preventivu, ishranu i lečenje životinja. Izvoz u Rusiju, Rumuniju, Slovačku, Hrvatsku...

Све што треба за сточарство са севера Бачке

TRADICIJA, trajanje i kvalitet - reči su koje već 94 godine stoje uz Veterinarski zavod Subotica.

Otkako je pre tačno deceniju postao jedna od kompanija članica "Viktorija grupe", beleži stalan rast poslovnih rezultata, a danas sa ponosom može da kaže da je jedina kompanija u oblasti veterine u Srbiji koja ima zaokruženi sistem proizvodnje i svojim proizvodima stočarima pruža kompletno rešenje - od preventive, preko ishrane do lečenja životinja.

U svojim pogonima Veterinarski zavod Subotica proizvodi - hranu za životinje (stočnu hranu, hranu za kućne ljubimce i hranu za ribe), hemofarmaceutske preparate (lekove) kao i biološke preparate (virusne i bakterijske vakcine).

Godina na izmaku bila je teška za celu privredu, ali i pored toga, Veterinarski zavod Subotica završiće je uspešno.

- Stanje na tržištu ove godine bilo je obeleženo nelikvidnošću, ono traje već neko vreme, ali godinu završavamo sa uspehom, bez obzira na tekuće teškoće koje su nas pratile - kaže Igor Radoš, generalni direktor Veterinarskog zavoda Subotica. - Posmatrajći trenutnu tržišnu situaciju, ni iduća godina neće biti lakša, ali zahvaljujući tome što smo deo velikog sistema "Viktorija grupe" verujemo da ćemo uspešno sprovesti planirano i ostvariti dobre poslovne rezultate.

ČETVRTINA SA FAKULTETSKOM DIPLOMOM VETERINARSKI zavod Subotica ima 285 zaposlenih, od kojih je četvrtina visokoobrazovanih. Usavršavanje kadrova i formiranje timova koji će odgovoriti zahtevima domaćeg i inostranog tržišta važan je deo komercijalnog uspeha ove kompanije.

Razlog za optimizam i te kako ima pokriće jer otkako je 2005. godine postao deo sistema "Viktorija grupe", Veterinarski zavod Subotica realizovao je nekoliko velikih investicija, kao što su puštanje u rad pogona za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, kompletna gasifikacija Zavoda, otvaranje fabrike za proizvodnju ekstrudirane hrane za ribe i rekonstruisanje pogona za proizvodnju veterinarskih lekova. Svi pogoni izgrađeni su po najsavremenijim evropskim standardima i čine Veterinarski zavod Subotica jedinstvenom fabrikom u Srbiji, ali i regionu.

- Trenutno privodimo kraju još jednu veliku investiciju, pogon za proizvodnju bakterijskih vakcina, vrednu preko tri miliona evra - najavljuje direktor Radoš.

- Značaj te investicije je izuzetno veliki, jer na najbolji način nastavljamo tradiciju Zavoda, koji je pre 94 godine počeo sa linijom bioloških proizvoda. Naša fabrika je od svog postanka pa do danas bila sinonim za kvalitet, ali i institucija koja je postavljala standarde. Danas, sa ponosom mogu da kažem da ćemo u Srbiji imati jedan jedinstven pogon koji će pružiti bolju zaštitu domaćih životinja i, u krajnjoj instanci, stočarstvo će imati kvalitetniji proizvod koji će moći da se troši kako u Srbiji tako i da se izvozi.

LIDERI DOMAĆE PROIZVODNJE - UZ stručni kadar i dobru poslovnu politiku, verujem da ispunjavamo naš strateški cilj da budemo lider u ovoj oblasti poslovanja, jer smo jedina kompanija koja može da pruži kupcima kompletan proizvodni program i uslugu - preventivu, ishranu, lečenje životinja kao i konsalting - kaže Igor Radoš. - Ili kako mi volimo da kažemo: mi možemo da vam pružimo kompletan domaći proizvod.

Pored ovog, naredne godine planirano je da se investicioni potencijal usmeri na osavremenjivanje proizvodnje hrane za životinje kroz ulaganje u novu liniju pakovanja.

- Planiramo dalju modernizaciju tehnoloških postupaka, taj projekat je u fazi pripreme i u naredne dve godine nastavićemo u tom smeru - dodaje prvi čovek ove kompanije.

Oko 90 odsto proizvodnje plasira se na domaće tržište, a zahvaljujući proizvodnji koja je u skladu sa svim referentnim međunarodnim standardima, ostali deo se izvozi u zemlje obuhvaćene CEFTA sporazumom i u zemlje Evropske unije.

- Naš plan je da izvoz podignemo u narednom periodu. Do sada smo ostvarili izvoz u Rusiju, Rumuniju, Hrvatsku, Slovačku i Bugarsku. Ono što je sigurno to je da imamo kvalitet kojim možemo da odgovorimo i najzahtevnijem inostranom tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pex

12.12.2015. 20:54

A da nisu oni uništili Veterinarski Zavod Zemun pošto je ta firma za ovu iz Subotice bila gigant tj.dominantna kao Novak Djoković u tenisu danas.