DO februara iduće godine u MUP će bez posla ostati tačno 1.928 ljudi, proizlazi iz Odluke Vlade Srbije koja je juče stupila na snagu. Ovom odlukom propisano je da u MUP može da bude tačno 42.850 stalno zaposlenih, a u decembru 2014, što je osnova za sve racionalizacije u javnom sektoru, u policiji je na neodređeno angažovano ukupno 44.778 ljudi. Sudeći prema nezvaničnim informacijama, ovaj višak zaposlenih iz MUP će otići pravo u - penziju. U ostalim sektorima racionalizacija će podrazumevati i otkaze.

Od ukupno 514.573 zaposlenih, koliko ih je u decembru 2014. imalo stalni posao u javnom sektoru, do februara bi ugovore o zaposlenju na neodređeno trebalo da zadrži ukupno 500.061 osoba. Bez posla će ostati, prema navodima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, tačno 14.512 ljudi.

Prema navodima Ministarstva državne uprave, ukupni višak radnika je raspodeljen na sledeći način: 8.511 treba da ode iz republičkih organa, 250 iz AP Vojvodina i 5.751 iz opština i gradova, uključujući i lokalna javna preduzeća. Jedini "nedodirljivi" u ovom krugu racionalizacije su republička javna preduzeća, koja će se restrukturirati po specifičnim programima.

IZ AGENCIJE U AGENCIJU U delokrugu privrede novi broj zaposlenih treba da bude za svega 16 ljudi manji nego u decembru 2014. godine. Međutim, kada se posmatraju pojedinačne agancije, najveće promene primetne su u Agenciji za privatizaciju, odakle treba da ode 101 zaposleni, dok je u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) predviđeno zapošljavanje na neodređeno još 92 radnika. Očigledno je da je ovde reč o "rokadi", s obzirom na to da je ALSU postao nadležan za stečajeve društvenih firmi za koje je donedavno bila nadležna Agencija za privatizaciju.

Uvidom u objavljenu listu maksimalnog broja radnika "seče" će biti u delokrugu finansija, i to najviše u Poreskoj upravi gde će bez posla ostati ukupno 117 ljudi. Manje, i to za 20 će biti zaposleno i u Upravi carina... S druge strane, u nekoliko uprava biće povećan broj radnika, ali simbolično. S obzirom na to da će na nivou celog delokruga finansija bez posla ostati 28 ljudi, očigledno je da će u okviru svih uprava, agencija i direkcija biti preraspodela zaduženja. Međutim, zaposleni u pojedinim upravama strahuju da će ostati bez posla, a da će na njihova mesta biti uposleni novi ljudi.

Višak u oblasti prosvete, nauke i tehnološkog razvoja teže je izračunati. Prema podacima Ministarstva državne uprave, u decembru 2014. za stalno je u ovoj oblasti bilo zaposleno 111.810 ljudi, a dozvoljeni maksimum od sada je 136.837. Suština u značajno manjem lanjskom broju je u tome što je u resoru obrazovanja, prikazan broj zaposlenih, a ne broj radnih mesta. U tom resoru više od 20.000 zaposlenih radi na dva ili više radnih mesta. Stoga, jedna osoba koja sa po trećinom radnog vremena radi u tri škole, uračunata je samo jednom u resoru obrazovanja, a ne tri puta. Precizni podaci vidljivi su u tabelama koje su sastavni deo vladine odluke, gde je za svaku osnovnu i srednju školu, kao i fakultet dat precizan broj maksimalno dozvoljenog broja zaposlenih. U ovoj oblasti budžetski fond plata iduće godine podrazumeva čak 5.000 manje zaposlenih, ali u Ministarstvu prosvete, tvrde da je višak manji od hiljadu ljudi. To su oni koji koji su se već izjasnili da žele da odu, kao i nastavnici bez ijednog časa norme.

Oblast zdravstva takođe je "problematična" po pitanju smanjivanja broja zaposlenih. Dok Fiskalni savet procenjuje da, sudeći po otpremninama, iz zdravstva odlazi 7.000 ljudi, u nadležnom ministarstvu kažu da je višak svega 2.400, od kojih 1.935 spada u nemedicinski kadar. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je juče da neće biti otpušten nijedan lekar i medicinska sestra, već da će biti smanjivan broj nemedicinskog osoblja.

OPASNOST

- OPASNOST od racionalizacije kroz penzionisanje i dobrovoljne odlaske uz otpremninu je gubitak kvalitetnog i iskusnog kadra. Kada vam odu najbolji zaposleni, veoma brzo moraćete da zapošljavate nove ljude. To u zbiru ne donosi uštede, već veće troškove - upozorio je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.