BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će prva Ikea robna kuća u Beogradu biti otvorena u sledećoj godini.

"Otvaranje Ikee najavljuje se od 2000. godine. Svake godine Ikea stiže, a ja kažem da ćemo konačno da vidimo da je otvorena, to su stvari koje su dobre", poručio je on na sastanku Nordijske poslovne alijanse.

Vučić je konstatovao da kad se u Srbiji nešto dobro odradi to se slabo primećuje, a kad ne valja, onda bi se primećivalo.

Premijer je naveo da je otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU 14. decembra dobra vest, i dodao da očekuje da će mnoga biti otvorena u 2016. a moguće je da u 2017. i pre neka budu i zatvorena.

Prema njegovim rečima, potvaranje poglavlja 23 i 24 nestrpljivo očekuje, kako bi strani ulagači bili sigurni da imaju pravnu sigurnost.

"Očekujem da ubrzanje EU integracija podstakne ne samo evropske i nordijske investicije, već i one koji prate Evropu - japanske i korejske", rekao je on.

Prema njegovim rečima, jedna od najvećih japanskih kompanija planira da otvori 1.700 radnih mesta u Srbiji.

Vučić je rekao da Srbija po uslovima poslovanja želi da uđe u prvih 40 zemalja sveta, i ponovio da očekuje da će zemlja beležiti rast BDP-a u narednoj godini dva odsto, a zatim od 2017. tri odsto i više.

"Srbija je privredu iz recesije i poplava uspela da preokrene, ove godine je rast premašio jedan odsto. Cilj nam je da više nikad ne idemo ispod dva odsto rasta, da toliko bude kad nam loše ide", rekao je on i dodao da je fiskalni deficit u Srbiji neuporedivo niži od plana, pa čak i od dobog dela zemalja EU.

On je istakao da je stopa nezaposlenosti niža nego u poslednjih 10 godina, na nivou od 17 odsto. Kako je rekao , to je i dalje visoka stopa, ali je devet odsto niža nego pre tri godine, čemu je, kako je rekao , doprineo Zakon o radu i Zakon o ulaganjima.

Vučić je naveo da je Srbija uspela da privuče deo investitora nordijskih zemalja, a oni naše ljude mogu da nauče i drugačijem pristupu radu.

"Ja sam običan čovek i to tako vidim. Ljudi koje su ove kompanije zaposlile mogu da rade svuda. Oni rade na normu, disciplinovani su i ne liče na nas kakve sam nas poznavao. Zato, sve što imate kao predloge spremni smo da slušamo", rekao je Vučić.

Predsednica Upravnog odbora Nordijske poslovne alijanse Jasmina Vignjević podsetila je da su oni u Srbiji aktivni od 2009. godine te da im je cilj da u našoj zemlji promovišu nordijske investicije i vrednosti - dobru poslovnu etiku, korporativno upravljanje, ali i zaštitu životne sredine.

"Trudimo se da poslujemo i doprinesemo zajednici", poručila je ona i dodala da su neke od članica Nordijske poslovne alijanse su kompanije Ikea, Volvo, Sekuritas, Sekopak, Telenor.. Tokom poslovanja u Srbiji, uvideli su, kaže, da je postignut napredak u reformama i to pre svega u oblasti građevinarstva, inspekcijskog sistema, radnih odnosa i e-uprave.

"U daljem razvoju e-uprave nudimo pomoć, prošli smo sličnu fazu i smatramo da bi se dobri primeri i praksa poslužili da Srbija postane još konkurentnija. Da bi se privuklo još investicija, neophodna je efektivna implementacija zakona i još brža harmonizacija sa EU direktivama", ukazuje.

Poručuje i da je neophodno da zakoni slede nove modele poslovanja i da je u tom smislu potrebna izmena Zakona o deviznom poslovanju, o elektronskim komunikacijama i javno privatna partnerstva u oblasti E-uprave.

"Neophodno je da novi zakon o elektronskim komunikacijama, koji je trenutno u fazi pripreme, reguliše preko granični prenos saobraćaja u skladu sa EU direktovama. To je veoma značajno za dalji razvoj telekomunikacionog tržišta u Srbiji, a stvorilo bi i priliku da Srbija postane regionalni centar za shared servise", kaže Vignjević.

Na taj način, dodaje, povećala bi se konkurentnost Srbije u regionu jugoistočne Evrope.

Ambasador Švedske Krister Asp rekao je da u nordijskim zemljama postoji povećano interesovanje za srpsko tržište, što je posledica toga što Srbija ubrzano ide ka EU

"Ovo vidimo kao pozitivan korak napred u učvršćivanju poslovnih odnosa između nordijskih zemalja i Srbije", rekao je Asp, dok je ambasador Finske Perti Ikonen rekao je da su kompanije iz tog regiona među najjačim ekonomijama na svetu i da je zadovoljan što su prisutne na srpskom tržištu.