Opštine kratke 8 milijardi dinara

E. E. R.

04. 12. 2015. u 22:00

Nacrt Zakona o finansiranju lokalne samouprave razljutio gradonačelnike i predsednike opština. Ukida se eko-taksa zagađivačima. Taksa za upotrebu motornih vozila preliva se u republičku kasu. Ukida se plaćanje firmarine

Општине кратке 8 милијарди динара

OPŠTINE u Srbiji ostaće "kratke" za čak osam milijardi dinara, odnosno oko 67 miliona evra. Toliko će se, ukoliko zaživi Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave, sa lokala preliti u republičku kasu. Ministarstvo finansija, koje je i krojilo izmene, opštinarima savetuje da manjak nadoknade većim porezom na imovinu.

Gradonačelnici i predsednici opština pak poručuju da će ih nova "matematika" odvesti u bankrot, jer njihove računice pokazuju da će gubici biti mnogo veći od projektovanih osam milijardi. Nadaju se, ipak, da će tokom javne rasprave, koja traje do 23. decembra, šenja.

Na radost privrede, nacrt zakona predviđa potpuno ukidanje firmarine i ekološke takse, koje lokalu zajedno donose oko šest milijardi dinara godišnje. Umesto opštinama, taksa za motorna vozila, "teška" više od tri milijarde dinara, ići će pravo u državnu kasu.

Najveći gubitak za lokal je drugačija raspodela naplaćenog poreza na zarade. Umesto 80 odsto, opštinama će ostajati samo polovina "ubranog" poreza. To je manjak od čak 29,36 milijardi dinara godišnje! Ovaj iznos ne može da nadoknade ni povećani transferi sa republičkog nivoa od 24 milijarde dinara.

Nacrtom je nezadovoljno i Ministarstvo lokalne uprave i samouprave, koje upozorava da se tako poništavaju svi napori lokala da utiču na veću zaposlenost.

BEOGRAD TEK ČITA PREDSTAVNICI Gradske uprave Beograda u četvrtak nisu mogli da komentarišu nacrt zakona, jer su ga, kako kažu, tek tada dobili. - Moramo da proučimo tekst zakona da bismo prokomentarisali njegov uticaj na gradski budžet - kratko su poručili u Gradskoj upravi Beograda.

- Očekujemo da se uvaže stavovi lokalnih samouprava u periodu javne rasprave - kaže Ivan Bošnjak, državni sekretar. - Prethodni period, u kome su se opštine i gradovi takmičili u stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta radi otvaranja novih radnih mesta u privredi, ovim predlogom praktično se anulira. Moramo sprečiti da se zbog loših izuzetaka kazne svi. Mora se uzeti u obzir trenutna situacija u svim lokalnim samoupravama i njihovi razvojni i strateški planovi. Ministarstvo uprave se u prethodnom periodu trudilo da ih grupiše i po uspehu i po kapacitetima, što u ovom zakonskom predlogu nije slučaj.

Novim zakonom predviđa se da se komunalna taksa za isticanje firme ukine i da se poveća porez na imovinu građana. A većina opština i gradova, kako je potvrđeno "Novostima", već naplaćuje maksimalnu stopu koja je propisana zakonom, tako da tu i nema prostora za povećanje. Zakonsko rešenje kojim se predviđa ukidanje ekološke takse praktično će ugroziti rad opština na čijim teritorijama posluju veliki zagađivači.

- Ukida se naknada za zaštitu životne sredine, a opština Beočin od nje godišnje prihoduje oko 39 miliona dinara - rečeno je "Novostima" u opštini Beočin. - Koliko je taksa značajna, pokazuje podatak da Beočin toliko novca izdvaja za finansiranje cele predškolske ustanove, odnosno svih plata, opreme i investicija u vrtićima. Ako, uz to, bude smanjen i procenat koji pripada opštini od naplaćenog poreza na zarade, Beočin će ostati bez dodatnih 30 miliona dinara u budžetu.

Opština Lazarevac će biti u još većem problemu ako se ukine naplata ekološke takse, jer na njenoj teritoriji posluje Rudarski basen "Kolubara".

- Ukidanje ove takse za nas bi bio ogroman problem - upozorava Dragan Alimpijević, predsednik opštine Lazarevac. - Veliki zagađivači moraju da plaćaju ovu naknadu, o ma kolikim firmama je reč. Mogao bih unedogled da objašnjavam šta znači živeti u tolikom zagađenju. Trenutno, skoro četvrtina budžeta se puni od naplate ekološke takse.

TAMAN GUBE SUFICIT

NA prvi pogled bi se reklo da su se predlagači zakona vodili podacima o budžetu tokom ove godine. Posle deset meseci lokalane samouprave su "zaradile" suficit od 7,5 milijardi. Ako tako nastave do kraja godine, taman će dostići sumu koja će im naredne biti uskraćena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

radenko

04.12.2015. 23:15

Svaka cast za zakon.Iskreno nista novo ovakav zakon je bio u vreme SFRJ.Tada je vecina novca isla u republicku kasu.Zasto se opstine bune.1 zaposlili vise ljudi nego sto treba,2 Podigli ogromne kredite pa sada treba vracati.A zaposleni u pojedinim opstinama Novi Pazar 5 meseci kasni plata.U komunalnom preduzecu 11 meseci.Jel zaposleni treba da ode na saltere i kaze stanite nisam primio platu ne mogu da platim racune.

Немања

04.12.2015. 23:41

@radenko - Kako možeš da grešiš dušu da mnogo zapošljavaju u opštinama?Ni na jednom radnom mestu nema više od 4 čoveka.

Naopaki

05.12.2015. 02:50

Kad mi da krenemo iz unutrasnjosti za Beograd?Da se to vec jednom zavrsi sa ovom veselom drzavom?Da udare vec jednom i na Knez Mihajlovu?!Nema vise price po Srbiji zive bogalji a vladaju ovi da se covek prekrsti....

Nix

05.12.2015. 06:46

Tu se nezna ko pije a ko plaća!!! Ja bi opštinama dao da budu ko preduzeća ali preduzetnička pa da odgovara gradonačelnik ličnom imovinom!!!! Pa da vidim ko bi bio u minusu!?!?! A država naravno da da malo para i prostora, brzo bi pola u zatvor a pola bi bili za medalje!!!