OD protesta, odnosno, pokušaja da traktorima stignemo do Beograda nismo odustali ni posle sastanka u Ministarstvu poljoprivrede - poručili su danas predstavnici poljoprivrednika koji su, nezadovoljni predlogom izmena i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje predviđaju da se velikim investitorima omogući da velike površine zemljišta zakupe na 30 godina, pre nedelju dana izašli traktorima na ulice i, kao vid protesta, krenuli put Beograda.

Na putu ih je, na više mesta širom Vojvodine, podsećamo, zaustavila policija, i nije im dopustila da nastave do Beograda, a u međuvremenu su se čuli i glasovi nekoliko udruženja poljoprivrednika i stočara, koji su ocenili kako je predlog zakona prihvatljiv.

- Zakon mora da se povuče iz procedure, mora se izraditi nov predlog koji će ispraviti sve manjkavosti, kojih ima i pored toga što neki samozvani predstavnici poljoprivrednika tvrde suprotno - istakao je Miroslav Kiš. - Pre svega, mora se promeniti odluka da se investitorima daje 30 odsto državnog poljoprivrednog zemljišta na rok od 30 godina. Na sastanku smo Snežani Bogosavljević Bošković, ministaru poljoprivrede, izneli ove zahteve, i sada čekamo da vidimo hoće li ih Ministarstvo, odnosno, Vlada Srbije uvažiti. Naravno, od protesta ne odustajemo, a na mestima gde nas je policija zaustavila na putu za Beograd, sve je više naših kolega sa traktorima.


POZIV NIKOLIĆU

Jugoslav Tomić, stočar iz Stajićeva, pored Zrenjanina, naveo je kako je njega i ostale poljoprivrednike, koji su iz tog kraja krenuli prema Beogradu, policija zaustavila u Čenti:

- Nije nas zaustavila obična, saobraćajna policija, već žandarmerija, kao da smo kriminalci. Upravo zbog toga, pozivamo predsednika Nikolića da nas obiđe, sasluša, i da uskrati potpis spornim izmenama zakona.