Staklara oružarima

E. V. N.

28. 11. 2015. u 16:43

Preduzeće za promet oružjem ušlo u proces kupovine paraćinske fabrike. Da bi preuzela SFS, beogradska firma treba da plati još 16 miliona evra

Стаклара оружарима

SRPSKA fabrika stakla mogla bi da bude spasena od stečaja. Preduzeće za promet naoružanja i vojne opreme "CPR Impeks" iz Beograda ušlo je u proces kupovine Staklare isplaćivanjem oko pet miliona evra duga paraćinske fabrike, kojoj je tako odblokiran račun. Prema ugovoru koji je sklopljen 16. oktobra, beogradska firma postaće zvanično vlasnik SFS kada isplati sva dugovanja. Ostalo im je podmire još 16 miliona evra, od čega je većina za neplaćenu struju i gas.

Prema saopštenju "CPR Impeks", isplaćena su zaostala dugovanja i tekuće potrebe za repromaterijale i izmirene zarade, doprinosi i porezi za zaposlene. U međuvremenu je rešen i problem plaćanja prevoza oko 400 radnika koji putuju do posla, a zaposleni do kraja meseca treba da prime i drugi deo novembarske plate.

- Za mesec dana naše firme "CPR Impeks" i "Tehnoremont" uspele su da spreče stečaj fabrike, pa je posle više od godinu dana deblokiran račun firme i izvršene sve obaveze prema državi - ističe se u saopštenju ove kompanije. - SFS od izuzetne je važnosti za srpske proizvođače pića, vode, sokova, kao i za platni bilans Srbije, jer uvoz proizvođača staklenih proizvoda iz Hrvatske, Bugarske i Grčke dostiže više desetina miliona evra.

"Oružari" kažu da su najveći problem fabrike sa 850 radnika skupi repromaterijali i nenormalno visoke cene gasa i struje.

- Nadamo da ćemo uz potrebno razumevanje Vlade Srbije i troškove za komunalije dovesti u nivo normale - dodaju iz "CPR Impeksa". - Pokušaćemo da proizvodnju prilagodimo izvoznim projektima, pre svega za rusko i zapadnoevropsko tržište.

Dogovor sa bugarskim "Glas industrijem", koji se i dalje vodi kao vlasnik Staklare, napravljen je da kada dugovanja SFS budu na nuli - beogradska firma postaje vlasnik 55 odsto akcija. Bugari, na čelu sa biznismenom Cvetanom Vasilevim, imaće i dalje 33 odsto, a ostatak od 11 odsto je u rukama prvog kupca Staklare, "Rubina" iz Plevena, dok nešto više od jedan odsto drže mali akcionari.


IZVOZE PROIZVODE NAMENSKE INDUSTRIJE

PREMA podacima iz finansijskih izveštaja, "CPR Impeks", čiji je direktor Petar Crnogorac je malo preduzeće sa 14 zaposlenih. Matična firma je 2014. završila u "plusu" od 1,4 miliona dinara. Značajan deo svog poslovanja bazira na komisionim ugovorima sa Ministarstvom odbrane. Oni su zapravo jedno od mnogih preduzeća preko kojih se izvoze proizvodi naše namenske industrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije