PROTEST poljoprivrednika iz Vojvodine se nastavlja, ali vožnja traktorima i u sredu zaustavljena je na izlazima iz njihovih sela. Ratari su nezadovoljni predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje predviđaju davanje velikih površina zemljišta u zakup investitorima na rok od 30 godina.

Broj nezadovoljnih poljoprivrednika na izlazima iz sela sve je veći. Ni u sredu nije bilo pregovora između poljoprivrednika i nadležnih. Miroslav Kiš, lider Asocijacije poljoprivrednika, kaže da nisu dobili nikakav zvaničan poziv na razgovor.

- Zato nastavljamo sa protestom, odnosno sa pokušajima da dođemo do Beograda. Neke saobraćajnice je, u pokušaju da nas osujeti, policija kompletno blokirala. Mi, naravno, ostajemo odlučni, jer od toga, ko će obrađivati državnu zemlju, direktno zavisi i naša sudbina.

Snežana Bogosavljević Bošković, ministar poljoprivrede, međutim navodi kako je Predlog izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu rađen u dogovoru sa udruženjima poljoprivrednika, i kako niko nije tražio prijem.

- Ne znam zašto poljoprivrednici protestuju, mi smo zajedno radili na pripremi ovog zakona - rekla je Bogosavljević Bošković. - Primiću sve koji žele da razgovaraju sa mnom, sve asocijacije sa kojima sam celo leto razgovarala i sa kojima sam tražila zakonsko rešenje koje bi bilo u interesu svih. Nema razloga da budu zabrinuti, ja ću ih primiti kad god zažele.

Na protest je izašao i Bojan Tošić iz Zmajeva, star 27 godina, jedan od najmlađih vlasnika imanja u ovom mestu.

- Ostavio sam kod kuće suprugu u osmom mesecu trudnoće - kaže Tošić. - Opredelio sam se da ostanem na selu, da obnovim porodičnu kuću i farmu, i da se uz ratarstvo, ponovo bavim i stočarstvom. Ako ostanem bez mogućnosti da zakupim državnu zemlju, kako da ostvarim sve ove planove. Trebamo li mi, poljoprivrednici, ikome...

ČANAK JE PUŠTEN?

DO BEOGRADA i Skupštine Srbije, u sredu je, ipak, stiglo desetak traktora poljoprivrednka koji podržavaju Ligu socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka. Oni su svoje zahteve da se izmeni sporni zakon predali skupštinskim organima.

Lider protesta poljoprivrednika Kiš, međutim, naveo je da ovi poljioprivrednici ne prestavljaju većinu, iako su im zahtevi slični.

- Mi sa politikom nemamo veze, a to dokazuje i to što traktorom ne možemo da izađemo iz svog sela - kaže Kiš. - Oni, koji imaju poznanstva u Vladi, uspevaju da stignu do Beograda...