Malina za rekord

FoNet

24. 11. 2015. u 19:45

Srbija je ove godine zabeležila rekordnu proizvodnju maline u proteklih 25 godina i izvezla više od 100.000 tona, čime je ostvarila prihod od 250 miliona evra

Малина за рекорд

Ilustracija

Srbija je ove godine zabeležila rekordnu proizvodnju maline u proteklih 25 godina i izvezla više od 100.000 tona, čime je ostvarila prihod od 250 miliona evra, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević.

Srbija je trenutno na prvom mestu u svetu po proizvodnji maline, ispred Poljske i Čilea. Imamo sve preduslove da i u narednom periodu zadržimo lidersku poziciju, rekao je Radošević posle predstavljanja Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji, kojim je zaposleno 347 mladih malinara.

Radošević je ocenio da je potrebno da proizvodnja maline postane predvidiva, stabilna i da malinari mogu da planiraju prihode od svoje proizvodnje.

On je istakao da će Ministarstvo poljoprivrede uložiti maksimalne napore da se reši problem pojave norovirusa u pojedinim isporukama srpske maline.

Moramo biti prepoznatljivi i kao zemlja u kojoj se proizvodi zdravstveno bezbedna malina. Za to je potrebna saradnja ministarstva, hladnjačara i poljoprivrednih proizvođača, rekao je Radošević.

Pilot projekat proizvodnje maline, koji finansira švajcarska Vlada preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, omogućio je zaposlenje 347 mladih ljudi iz zapadne Srbije, od kojih je svako, uz pomoć dobijenih sredstava, zasadio malinu na najmanje 15 ari.

Tim projektom dobili smo novih zasada na više od 70 hektara, što će značajno povećati količinu proizvedene maline u ovom delu Srbije i dati šansu mladima da budu strateški kooperanti hladnjačarima, rekao je menadžer projekta Darko Đurović iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

Vlasnik hladnjače Master frigo Boško Bondžulić potpisao je dugoročne ugovore sa 152 novozaposlena malinara mlađa od 30 godina.

Taj projekat nam je izuzetno značajan, jer imamo osiguran plasman zamrznutog voća na evropsko i svetska tržišta i potrebna nam je sigurna količina maline, rekao je Bondžulić.

U toku naredne godine, pored sadašnjih 347 novozaposlenih malinara, ovom proizvodnjom kroz nastavak projekta počeće da se bavi još njih 200 sa područja jugozapadne Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Bane

24.11.2015. 21:16

Ovde neko ne govori istinu. Izvoz 100 hiljada tona za 250 miliona evra. Znaci, cena maline za izvoz 2.5 e/kg. Ove godine cena maline u otkupu kretala se oko 2 e/kg. Otkup i transportni troskovi od malinjaka do hladnjace kostaju oko 0.25 e/kg. Proizilazi da hladnjaca za prebir i skladistenje uzima 0.25 e/kg. Racunica govori da su hladnjacari zaradili neto 2.5e/kg. To je pljacka i naroda i drzave.

milos

26.11.2015. 12:47

@Bane - malina je plaćena oko1,8 e po kilogramu, a ovde je prikazano da prosečna cena u tom kontigentu izvezene maline 2,5 e/t, što znači i rolend i blok i rinfuz na gomilu pa podeliš i dobiješ prosečnu izvoznu cenu. Par logičnih pitanja: 1. koliko je tu % rolenda i po kojoj ceni je on izvezen ? 2. zašto se izvozi rinfuz i zašto se ne koristi kao sirovina za dalju preradu- konditorski proizvodi, dzem, marmelada, sokovi..... - nego ubija prosečnu izvoznu cenu u ovakvim statističkim prikazivanjima.

milos2

26.11.2015. 12:50

@Bane - 3. Kome je ta malina izvezena, jer stara oprobana kombinacija gde se otvaraju firme u inostranstvu pa odavde prodaju malinu svojim firmama u inostranstvu - odakle se dalje preprodaje po višestruko većim cenama služe upravo radi ovakvih naručenih statističkih prikaza kojima se pravda tobože realna cena maline za otkupljivače. Zaključak - sadni materijal, djubrivo i hemija, dnevnice, nafta - sve je otišlo gore, samo cena stagnira i tu i tamo se podigne za koji cent da se zamazu oči

milos3

26.11.2015. 12:57

@Bane - naše je da se pregrupišemo i pravimo mini hladnjače - nešto kao mini zadruge i iskoristimo decu koja su se iškolovala da probaju da taj proizvod izreklamiraju u inostranstvu i na kraju i prodaju te da tako stanemo na rep svim političkim kombinacijama koje su de facto od Slobe ( i njegovih vojnih generala) preko Djindjica i Ružičinih firmi (pokupavali boga oca zemlje i hladnjača po Srbiji) pa sve do današnjih garnitura koje se ugrađuju u svaki kg i svaku kap znoja prolivenog da se do tog kg dođe

milos4

26.11.2015. 13:02

@Bane - na taj način će u njihovim zdanjima da duva promaja te će morati da se povinuju zakonu tržišta, a ne da kao do sada ucenjuju ljude koji se bave ovom vrstom poljoprivrede. Ali znaj da je to borba sa vetrenjačama iz razloga što izvoz maline predstavlja veliki priliv novca koji po prirodi stvari sa sobom donosi i ljude sumnjivih moralnih shvatanja, prevarante, parazite i ostale (političari, policija, carinia....) koji bi deo tog kolača.Srdačan pozdrav i rodnu godinu ti želim.

GALEB BIJELI

26.11.2015. 15:47

Iskrene ČESTITKE komšijama za ovaj rezultat! Svaka čast! Neka se i na balkanskim prostorima netko iskreno posveti zemljištu i poljoprivredi, a ne kao mi- pobjegli od nje kao vrag od tamjana!

marko janic

26.11.2015. 22:56

Tacno je malina srpska rodila proslog leta, kvalitet odlican cena odlicna tacno je da je u poljskoj susa prepolovila rod , tacno je da u srbiji sade malinu svi koji imaju i malo pogodne zemlje, tacno je da je iduce godine garantovana hiper produkcija (sto bi se desilo i ove da poljake nije ubilo sunce) malina je luksuz po evropi haos sa teroristima ekonomska kriza potpuna.... tacno znam jer sam u ovom poslu vec 20 godina da ce otkupna cena maline biti mnogo niza ...