Ministarstvo: Privatnici, konkurišite za pomoć

Tanjug

utorak, 17. 11. 2015. u 22:22

Министарство: Приватници, конкуришите за помоћ

Katarina Obradović Jovanović

Pomoćnik ministra privrede za mala i srednja preduzeća Katarina Obradović Jovanović pozvala je zainteresovane da što pre konkurišu za dodelu bespovratne pomoći za nabavku opreme

Pomoćnik ministra privrede za mala i srednja preduzeća Katarina Obradović Jovanović pozvala je danas zainteresovane da što pre konkurišu za dodelu bespovratne pomoći kroz Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme.

Za taj program opredeljeno je 200 miliona, a javni poziv je, kako je istanuto, otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše.

Ministarstvo privrede raspisalo je juče javni poziv malim i mikro preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, za dodelu bespovratne pomoći kroz Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme.

"Program je namenjen za one najmanje, ali za one koji su proizvodno orijentisani i koji hoće da investiraju u proširenje svojih kapaciteta", najavila je Obradović Jovanović, gostujući na TV Pink.

Govoreći o podacima za 2014. godinu, gde se preduzeća razvrstavaju na mala, mikro i srednja, Obradović Jovanović je precizirala da je ukupno postoje 324.766 preduzeća.

Obradović Jovanović je dodala da su pri tom 99 odsto mala i srednja preduzeća i da je to u svim državama, pa i u Srbiji, sektor koji čini najveći deo domaće privrede, jer u njemu radi skoro dve trećine zaposlenih, zbog čega je važno mu se obezbedi podrška.

Vlada Srbije je u martu ove godine usvojila strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća sa akcionim planom do 2020. godine, podsetila je Obradović Jovanović.

Ona je najavila da se upravo sada radi sa drugim ministarstvima na pripremi godine preduzetništva.

"Naša želja je da objedinimo sve snage i to ne samo javnog sektora, već i nevladinih organizacija, privrednih komora, svih onih koji su uključeni u podršku ovom sektoru i da napravimo zajedničku akciju", najavila je Obradović Jovanović.

Kroz Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme, koji predstavlja kombinaciju povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstava države, Ministarstvo privrede sufinansira nabavku proizvodne opreme u iznosu od 25 odsto vrednosti opreme, saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da se 70 odsto troškova nabavke finansira iz kredita banaka partnera, a pet odsto je učešće samog preduzetnika.

Sredstva se, kako piše, mogu koristiti za nabavku novih ili polovnih proizvodnih mašina i opreme, kao i novih delova, specijalizovanih alata za mašine i opremu.

Iznos odobrene bespovratne pomoći do 25 procenata od vrednosti opreme ne može biti veći od 2.500.000 dinara, istaknuto je.

Privredni subjekti koji su zainteresovani za učešće u programu, zahtev za bespovratnu pomoć podnose zajedno sa kreditinm zahtevima u jednoj od banaka koja je partner na programu.

Banke partneri Ministarstva u realizaciji tog plana su Erste banka, Intesa, Sosijete ženeral, Unikredit i Prokredit banka.

One su ponudile posebne, povoljnije uslove kredita, koji ne moraju biti obezbeđeni hipotekom na nekretninama, već pre svega zalogom na opremu koja se nabavlja.

Ministarstvo privrede realizuje program u cilju povećanja konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenja njihovog poslovanja, kao i kreiranja novih radnih mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Znate li šta radite?

18.11.2015. 01:47

Ukinite privatnicima mnogobrojne dažbine, a ne da vodite gubitničku politiku, kao i prethodna vlast. Ovo što nudite su bačene pare - treba imati pametan program, a ne dići glupavi kredit i onda ga ljuljnuti u bespotrebnu opremu. Tako samo potpomažete banke. A izgleda da je to i cilj ovoga programa?

Dušan

18.11.2015. 06:38

Зашто лепо не кажете: ”Приватници конкуришите да вас увалимо у кредит” или ”Приватници конкуришите да вас ојадимо заједно са банкама”

Dragan Dimitrijević

18.11.2015. 09:09

Treba dobro pročitati teks... država daje 25% a 75% je kredit odabranih banaka, sa kamatom i troškovima obrade kredita. A niti jedna banka na svom sajtu, danas, nema ni reči o ovom kreditu.

privatnik

18.11.2015. 13:15

Ne zelimo nikakve kredite vec smo zeleli da nam pomognete da postavimo dodatni plastenik i zaposlimo jos dvoje ljudi uz postojece. A sta ste nam vi ponudili?Gomilu izgovora i lazi. Tuzno i jadno. A sta se opreme tice, dobro bi nam dosla i nova freza i novi sistemi za orosavanje te vakum masina za vakumiranje hrane. Jos nismo usli u susenje povrca, pa to dogodine.

Kad ministar gubi pravo da se pozove na imunitet

19.11.2015. 10:19

S obzirom da od nas traze da politicki i novcano pomazemo. Mora da uvedemo medjunarodne akcize za drzave sa diktaturom kao srestvo proizvodnje. Da finasiramo obuku koju od nas traze.