IZGRADNjOM trafostanice "Beograd 20" praktično ne može da se dogodi da struja u glavnom gradu nestane na duže od nekoliko minuta, rekao je na otvaranju energetskog objekta premijer Srbije Aleksandar Vučić.

- Trafostanica u Mirijevu je finansirana iz sredstava "Elektromreža Srbije", a za nas je jako bitno da jedno javno preduzeće može tako važan projekat samo da plati - rekao je Vučić. - Radi se o objektu od velikog značaja i za energetsku stabilnost cele Srbije, a očekuje se da će nam ovaj posao obezbediti uštede od milion evra godišnje smanjenjem gubitaka u prenosnoj mreži. Očekujem da će taj novac biti uplaćen u budžet Srbije.

Kako je naveo ministar energetike Aleksandar Antić, trafostanica će snabdevati 35 odsto potrošača struje u Beogradu, a centar grada će, prvi put, imati dvosmerno snabdevanje strujom. Do sada je u ovaj deo grada električna energija stizala samo iz jednog pravca, sa dalekovoda na Konjarniku.

Vrednost celokupnog projekta je, prema rečima Nikole Petrovića, direktora EMS, 28,6 miliona evra.

- Od ukupnog iznosa, u trafostanicu je uloženo 17,9 miliona evra, u dalekovode 10 miliona evra i u ostalu infrastrukturu 730.000 evra - rekao je Petrović. - Na početak realizacije ovog projekta čekalo se pune tri decenije, jer je 1980. godine projekat osmišljen, a lokacija trafostanice se menjala tri puta do sada. Što se tiče okolnih naselja, sproveli smo mere predostrožnosti koje su i do 2,5 puta strože nego u Evropskoj uniji. Projekat je značajan i zbog spajanja sa Transbalkanskim koridorom, koji nas tek očekuje.

Gradonačelik Beograda Siniša Mali rekao je da je trafostanica najveća i najvažnija investicija u elektroenergetskom sistemu grada u poslednje četiri decenije.

- Grad radi na poboljšanju života građana - kazao je Mali. - Prošle godine je otvoren "Makiš 2", koji obezbeđuje stabilno snabdevanje vodom, počela je izgradnja projekta "Beograd na vodi", a sprema se i regulisanje upravljanja otpadom. To su investicije koje donose razvoj i nova radna mesta i na taj način i Beograd doprinosi reformama.

NAPAJANjE

IZ novootvorene trafostanice u Mirijevu strujom će se napajati širi centar Beograda. Kilovate će iz ovog pogona dobijati i veoma važne institucije, kao što su Klinički centar Srbije, vojni objekti, ali i privredna postrojenja, ambasade, bolnice i vrtići.