Na rafovima hrana sa nevažećim deklaracijama!

J. Subin - D. Marinković

20. 10. 2015. u 21:00

Uz dozvolu Uprave za veterinu sa starim etiketama mogu da se provuku i neispravne namirnice. Detaljnije informacije na novim deklaracijama

На рафовима храна са неважећим декларацијама!

U dopisu inspektorima Uprava za veterinu navodi da je odobrena prodaja robe koja nije deklarisana po zakonu

GOTOVO nijedna namirnica na našem tržištu nema važeću deklaraciju. Tako će i ostati, sudeći prema internim odlukama Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, da roba sa neispravnim deklaracijama može da se prodaje, ukoliko je zdravstveno ispravna, sve do kraja godine.

Inače, od 1. aprila 2015. primenjuje se odredba o upotrebi ambalaže sa originalnim pakovanjima, s tim što je roba sa starim deklaracijama mogla na rafove do isteka roka. Pre nego što je odluka stupila na snagu, proizvođači su imali rok od 18 meseci da se pripreme.

- Veliki broj subjekata u poslovanju sa hranom, a prvenstveno proizvođači, uputio je dopis sa molbom da im se omogući utrošak već pripremljenih deklaracija - navodi se u "obaveštenju" Dejana Bugarskog, direktora Uprave za veterinu, šefovima odseka resorne inspekcije. - Obaveštavamo vas da se odobrava da se do kraja godine iskoriste deklaracije, ali je neophodno da se nadležnom inspektoru dostavi spisak ambalaže i deklaracije koje su na zalihama.

Uz to, veterinarske inspektore "podsećaju" da postupaju u skladu sa nalogom direktora Uprave za veterinu. Kako se navodi u njihovoj prepisci - da im se dozvoli promet hrane koja nije deklarisana u skladu sa važećim propisima, ali uz obaveštenje na rashladnim vitrinama, ako se radi o zabludi potrošača.

- Direktor Uprave za veterinu "izdigao" se iznad Pravilnika i postao je "jači" od njega - smatra Marijan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu. - Neprihvatljivo je da se neispravne deklaracije ne povlače. Direktor možda ima dobru nameru, ali tu može i nešto loše da se provuče. Jednostavno, državni činovnik ne sme da ospori Pravilnik.

U Upravi za veterinu su nam rekli da je kontrola veterinarske inspekcije uočila niz nepravilno deklarisanih proizvoda i, da bi se izbegla šteta kroz povlačenje gotove robe, a koja je zdravstveno bezbedna, odobreno da se postojeća pakovanja iskoriste u ovoj godini. Kako kažu, posle toga više neće biti tolerancije.

- U toku je izmena i dopuna Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane i Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, što će izazvati još jednu izmenu deklaracije. Smatramo da može da se odobri upotreba deklaracija koje trenutno nisu usaglašene - ističu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Pravilnik se, kako kaže Vera Vida, predsednik Centra potrošača Srbije, ne odnosi na robu koja se nalazi na zalihama, kao i na onu do isteka roka važenja. Prema njenim rečima, odnosi se na robu proizvedenu posle 1. aprila 2015. godine.

- Poseban problem predstavlja to što većina potrošača ne čita deklaracije, a čak nekih 65 odsto i onih koji čitaju deklaraciju ne razume šta je na njima napisano - smatra Vida. Nažalost, inspekcija reaguje tek kada se nešto dogodi i kada to prijave potrošači.

STROŽA PRAVILA

PRAVILNIK, pored sadržaja deklaracije, definiše i veličinu slova i mesto isticanja najbitnijih sadržaja deklaracije. Tamo gde se nalazi naziv proizvoda, mora da se nađu i najbitnije informacije namenjene potrošaču.

Na novoj ambalaži, potrošači bi trebalo da dobiju i precizan spisak sastojaka, tabelu sa opadajućim vrednostima, uz obavezno navođenje hemijskog izvora vitamina i minerala, kao i jasno označene alergene. Propisan je i veliki broj upozorenja, koja moraju stajati na proizvodu koji sadrže kofein ili slične sastojke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

zoran

21.10.2015. 11:22

Novinare krivim jer ne vrše dovoljan pritisak da se rok važenja mesa u EU koji je 60 dana ne izjednači sa našim od 120dana.Zbog toga imamo preteran uvoz tog mesa koje se kod nas prodaje kao sveže a ubija našu proizvodnju.Meso koje se uvozi je reeksportovano Holandije ,Crne Gore,Nemačke a poreklo je iz ARGENTINE.Argentina je najveći proizvođač GMO HRANE.

Milica

21.10.2015. 13:39

Zorane,ne lupetaj! Kakvi rokovi 60,120 dana,kakvog mesa? Kod nas rokovi kod zamrznutog mesa nisu definisani nijednim pravilnikom,vec proizvodjac sam odredjuje rok trajanja uz analize studija odrzivosti. Pri uvozu takvo mesa tacno se zna njegovo poreklo i ne uvozi se za prodaju nego za preradu!

СМОКИ

21.10.2015. 21:18

"Ој Милице чобанице твоју слику свуда носим" . Па МИ Срби бивши произвођачи најквалитетнијег меса у Европи САДА једемо највеће смеће из Европе. Стручњаци су нам да се смрзнеш. Спремни само да напуне своје џепове и ту је крај њиховог знања. Министри за трговину јада и беда.Убише своје произвођаче меса и месних прерађевина. На пример ТВ је пре неколико дана приказала чиме се пуне обичне пилеће виршле. Да ти се смучи. Мани се Милице прича о којима мало знаш.

Milica

21.10.2015. 22:39

I kakve veze ima ministar za trgovinu sa kvalitetom mesa i proizvoda. Daj se malo informisi ili ne komentarisi ono o cemu veze nemas.

Milica

21.10.2015. 22:42

Je li ubi drzava domace proizvodjace mesnih preradjevina ili oni ubise narod kvalitetom proizvoda,odluci se i ne iznosi stavove koji su kontradiktorni jedan sa drugim.