PAD cene gasa doneće manje račune za devet odsto potrošačima koji se direktno greju na ovaj energent, ali i kupcima koji koriste centralno grejanje toplana. Iako cene usluga u elektranama širom Srbije "kroje" lokalne samouprave, nova Metodologija za obračun nalaže da sve toplane moraju da računaju troškove po istom principu. Zato se očekuje da će daljinsko grejanje pojeftiniti između osam i deset odsto, a tako i doneti niže mesečne troškove od 300 do 600 dinara.

Mada će gas biti jeftiniji već od početka oktobra, toplane će o nižim cenama raspravljati tek kada počne grejna sezona, jer će tada i početi da nabavljaju energente. Postoji i mogućnost da pojeftinjenje, zbog zakonskog roka obaveštavanja potrošača, stigne i kada se uveliko uđe u grejnu sezonu.

- Većina elektrana ne kupuje još gas za sezonu jer nema gde da ga skladišti - objašnjava Milovan Lečić iz Udruženja toplana Srbije. - Zato će se o promeni cena govoriti tek kada startuje grejanje. Po novom načinu obračuna, koji važi za celu Srbiju, toplane su u obavezi da spuste cenu grejanja ukoliko vrednost gasa, ili nekog drugog primarnog energenta koji koriste, padne više od pet odsto, što će i sada biti slučaj.

Toplane po Srbiji tek će morati da usklade cene grejanja sa novim načinom računanja pa više neće biti toliko velikih razlika od grada do grada. Kako je prosečna cena toplog doma koji se zagreva daljinski oko 100 dinara po kvadratu, za stan od 60 kvadrata, pojeftinjenje će biti manje od 500 dinara.

Ipak, neće sve toplane podjednako spustiti cene jer veliki broj njih koristi i druge energente.

UPOZORENjE

GRAĐANI treba da znaju, upozoravaju iz Udruženja toplana Srbije, da Metodologija izračunavanja cena grejanja sada podrazumeva usklađivanje sa vrednošću energenata na tržištu - čak i kada oni poskupe. Zato, ukoliko dođe do poskupljenja cena gasa u narednom periodu za više od tri odsto, toplane će automatski dići cene.