Komšijskim dojavama pune kasu

Z. RADOVIĆ

12. 08. 2015. u 17:09

Poreska uprava Srbije na sve načine pokušava da poboljša naplatu poreza pa čak i građane poziva da joj budu od pomoći

Комшијским дојавама пуне касу

DRŽAVA godišnje gubi milijarde dinara zbog utaje poreza. Zato i ne čudi što je Poreska uprava pre nekoliko dana pokrenula novu aplikaciju "poreski alarm". Građani su pozvani da prijave vlasnike kafića i radnji koji ne izdaju račune, gazde koji zapošljavaju radnike na crno, komšije koji imaju neregistrovane firme... Ovo, međutim, nije prvi pokušaj poreznika da državni budžet pune oslanjajući se i na cinkarenje. Jedina razlika je što ovog puta ne nude pare.

Bivši ministar finansija, Mlađan Dinkić, je 2005. godine organizovao kampanju čiji je slogan bio "Jedan poziv menja sve". Za svaku prijavu trgovca koji ne izdaje fiskalne račune, koja bi se pokazala kao tačna, isplaćivana je nagrada od 500 dinara, što je tada iznosilo nešto više od šest evra.

Pre dve godine, Poreska uprava je pozvala građane da prikupljaju fiskalne račune i da na taj način daju svoj doprinos u borbi protiv sive ekonomije i uspostavljanju finansijske discipline. Organizovana je i nagradna igra, a premija je bila automobil. Građani su dobijali i pegle, tostere, miksere... Poreska uprava je tada saopštila da je efekat nagradne igre bio 92 miliona dinara poreza, koji je naplaćen, dok je ukupan trošak njenog organizovanja bio oko dva miliona dinara.

Bivši direktor Poreske uprave Srbije, Ivan Simič, imao je još neke neobične metode za povećanje naplate poreza, pa je i na terenu proveravao ko ne izdaje fiskalne račune. Vlasnici jednog ugostiteljskog objekta u Beogradu je čak poslao i pismo. Pošto je u njenom lokalu kupio pljeskavicu uz koju nije dobio fiskalni račun, obavestio je biranim rečima, da to nije lepo i da je važno plaćati poreze, jer se oni "koriste i za uređenje ulice u kojoj imate svoj lokal, za škole koje posećuju vaša deca ili unuci, te za zdravstvene ustanove u kojima ste se ili ćete/ćemo se možda nekada lečiti".

LUTRIJOM PROTIV SIVE EKONOMIJE I u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj smatraju da je organizovanje nagradne igre dobar potez. Oni su krajem prošle godine Vladi Srbije predložili lutriju kao jednu od 13 mera za suzbijanje sive ekonomije. U NALED-u su svoju ideju objašnjavali činjenicom da je ovakva nagradna igra Slovačkoj u budžet "upumpala" 512 miliona evra dobiti, što govori o njenoj efikasnosti.

Nova direktorka Poreske uprave, Dragana Marković, odlučila se za druge metode. Kaže da sigurno neće ići u terensku kontrolu po splavovima i noćnim klubovima, jer za te poslove, kako kaže, postoje nadležne službe i svako treba da radi svoj posao.

Od građana ne očekuje da znaju ko je prvi poreznik Srbije i kako izgleda, ali veruje da imaju korisne informacije koje će inspektorima pomoći da ostvare bolju naplatu poreza.

Ostaje još da se vidi da li će građani koji daju svoj doprinos i prijave razne zloupotrebe, biti zadovoljni ili će se ispostaviti da su uzalud cinkarili.

I SUSEDI NAGRAĐUJU

PROBLEME sa naplatom poreza imaju i zemlje u regionu. Hrvatska poreska uprava već nekoliko godina organizuje nagradnu igru "Bez računa se ne računa".

Glavni cilj kampanje i nagradne igre je da osvesti građane o važnosti uzimanja računa pri svakom plaćanju. Nije pravedno da neki plaćaju sve svoje obaveze prema državi, a da je drugi varaju i zapravo žive na račun poštenih i vrednih - navodi se u obrazloženju nagradne igre.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Dragan

12.08.2015. 18:03

GispodoNije cinkarenje prijaviti osobu koja krade drzavu, tj lopova.Od tog novca drzava treba da izgradi bolnicu, plati ucitelha itd.Svuda u normalnim svetu he to gradjanska obaveza. Ma glupo je komentarisati gluposti...

Sale

12.08.2015. 18:30

@Dragan - Drzava od tog novca placa partijski zaposlene po svim drzavnim firmama i institucijama, daje se jedan deo u vidu bespovratne pomoci i tajkunima. Ni dinara ne ide na izgradnju skola, bolnica, puteva, parkova, mostova... Ne treba placati poreze i ostale dazbine drzavi sve dok Srbija ne bude normalna drzava. Kad budete poreze naplatili od Djurica, Peconija, Bogicevica, Babica, Beka, Mitrovica, Miskovica.... onda trazite i od naroda da placa!

ACA BG

12.08.2015. 18:32

@Dragan - Evo ja ispunjavam svoju građansku obavezu. Pre nekako je u nekim novinama izašla lista najvećih poreskih dužnika u Srbiji. Nek poreznici izvole i nek krenu od Dragana Đurića (Zekstra), Miroslava Miškovića (Delta), Miroslava Bogićevića (Farmakom)... Eto, nek naplate ovoj trojici i još trojici takvih tajkuna, biće i za učitelje i za bolnice!

malo malo

12.08.2015. 19:03

@Dragan - a da dodas i sve politicare od 90 naovamo koji su bili u opstinskoj gradskoj republickoj ili saveznoj vlasti pa da se zida i kineski tj srpski zid plus da ostane za plate i penzije za sto godina od min 1000 evra

milojko-lazni

12.08.2015. 18:11

A gde je to "pokrenula"? U vasem listu? Ili tajno, ali to bi bilo vec odavno poznato dousnistvo, jos od 1945. Ja ne znam da je ista pokrenuto. A ako moram ici na sajt poreske uprave da bih nesto saznao, to nije u redu.

BUUUUNAAAAAAA

12.08.2015. 18:14

A kad ce da vrate ono sto su pokrali od naroda svi oni sto su bili na vlasti od 2000-te pa do ovog sekunda, ukljucujuci i ove danasnje, jer pre 2000 se uglavnom ne racuna. Pa da onda svi, ali svi, placamo porez.A ovi "genijalci" udare cene (struja, voda, komunalije) i porez na imovinu u nebo pod oblake, plate smanje ili ostanu iste (kod privatnika) i hoce 100% naplatu struje, vode, poreza i ostalog. Alooooo ko je ovde lud. Pa naravno narod, jer se ne buni!

PonosniJavljačCinkarošTasterItd

12.08.2015. 18:29

Ja bih vrlo rado prijavljivao komunalne prekršaje kad bi komunalna policija uopšte radila svoj posao. Čik ih pozovite u 2 ujutro jer čopor klinaca vrišti, divlja i odvrće muziku u stanu iznad. A tek što će da dođu jer je komšija umesto parketa stavio keramiku pa se švrćka po ceo dan u klompama i glumi doktora a vama potpuno realno uništava kvalitet života, sna. A tek ovi što parkiraju na sred ulice s obrazloženjem "Nemam gde" ko da ih neko terao da dolaze kolima.

ACA BG

12.08.2015. 21:24

@PonosniJavljačCinkarošTasterItd - Pa brate, ko će da hapsi babe u bus(plus)u?

Cika Jova

12.08.2015. 18:43

Platim poreze i super. Izadjem na auto put, placam. Dete krene u vrtic, placam i to. Ne dao mi bog da moram kod lekara, dok dodjem na red vec sam otegao papke. Ocu mi obiju radionicu, nema uvidjaja. Hoces na sud da trazis pravdu, mora da se plati. Meni se cini da te pare od poreza idu u neke vikendice, jer sigurno ne idu u puteve, skole, vrtice. Izgleda kao da su lopovi oni koji imaju kljuc od kase, a ne ovi sto ne placaju.

rozmir

13.08.2015. 00:15

Zasto drugi da rade vas posao za koji ste vi u poreskoj placeni,znate vi dobro ko u srbiji ne placa porez samo ne smete da im naplatite.

NEUTRON

13.08.2015. 20:16

U brojnim lokalima ,se prave blesavi grbavi po pitanju računa.Tačno čekaju i odugovlače oko kase ,da se ja okrenem i odem bez računa ! Primetio sam to jasno u nekim prodavnicama ,trafikama ,hamburgerijama itd a u nekim ne .Načelno ti što su teški na izdavanju računa pokazuju i sklonosti ka klepanju i zakidanju svih svojih mušterija .

moravica

14.08.2015. 08:16

Nek nas vise ne zamajavaju, prvo neka provere da li su tajfuni platili porez., pa onda da krenu da gledaju i druge.