U KONTROLI rada turističkih agencija, Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (JUTA) pridružile su se i državne inspekcije. Neposredno posle skandala sa turističkom agencijom "Uniko", koja je prodavala fantomske aranžmane i prevarila građane, državne isnpekcije krenule su u ozbiljniju kontrolu poslovanja organizatora putovanja.

Prvo je turistička inspekcija pokrenula akciju oduzimanja licence agenciji "Barcino turs", koja je u žižu javnosti dospela posle saobraćajne neseće krajem juna u kojoj se prevrnuo autobus pun putnika iz Grčke, kada je stradala i jedna putnica. Potom je, kako "Novosti" nezvanično saznaju, poreska inspekcija ušla u prostorije "Barcino tursa" proveravajući da li postoje nepravilnosti u radu.

Osim ove, u fokusu poreskih inspektora je i agencija "Helena travel", koja je sa "Barcinom" organizovala put sa tragičnim krajem. U Poreskoj upravi nisu hteli da komentarišu šta su našli u njihovim papirima.

Za informacije "sa lica mesta" ostali smo uskraćeni, jer u "Heleni travel" ističu da ne mogu ništa da kažu, pošto su "svi na službenom putu".