Inspektori zatvaraju divlje radnje

S. S. ROVČANIN - Z. RADOVIĆ

23. 07. 2015. u 19:48

Инспектори затварају дивље радње
Država kreće u oštar obračun sa neregistrovanim radnjama, koje imaju najveći udeo u sivoj ekonomiji. Nelegalne sale za venčanja, pogrebna preduzeća, ali i fizioterapeuti u baptističkoj crkvi

DRŽAVA će 30. jula krenuti u obračun sa neregistrovanim radnjama i zapošljavanjem na crno, a u prvoj rundi, velike akcije inspekcija, na udaru će biti 110 objekata širom Srbije! Ukoliko ne budu želeli da prihvate legalna pravila igre, na vrata će im biti stavljen katanac.

"Privrednici" ne biraju delatnost, pa se čak i ono što je potrebno za svadbu i sahranu prodaje na crno. Organizovanje svadbenih veselja poslednjih godina je postalo unosan biznis, a prema podacima do kojih su "Novosti" došle, gotovo svaka druga sala za svečanosti je u "sivoj zoni". Gazde broje goste i ne haju za PDV, niti za prijavljivanje radnika. Inspektorima je stigla prijava i da jedno pogrebno preduzeće u Nišu posluje "ispod žita".

Tek poneki luna-park ima neophodne "papire", a igre na sreću se organizuju i u stanovima. "Cvetaju" i divlje teretane. Prijavljeni su i supružnici u Negotinu, koji pružaju fizioterapeutske usluge u kući gde se nalazi Baptistička crkva!

Inspektori će za sedam dana imati jak adut, jer počinje primena Zakona o inspekcijskom nadzoru koji dozvoljava ulazak u stanove i pretres uz dozvolu vlasnika ili nalog suda, koji će se izdavati po hitnom postupku za 48 sati od prijave.

Na spiskova poslova koji se obavljaju na "crno" postoje skoro sve delatnosti, a ovakvo poslovanje, objašnjavaju u Ministarstvu državne uprave, utiče na život i zdravlje ljudi.

- Među neprijavljenima imamo organizovanu proizvodnju tekstilnih proizvoda u stanovima sa zapošljavanjem radnika "na crno" i krivotvorenjem zaštićenih robnih marki - kažu u Ministarstvu. - Tu su i stomatološke ordinacije, pa proizvodnja i isporuka hrane i bez ispunjavanja sanitarnih, higijenskih, bezbednosnih i drugih standarda, klanice i mesare, frizeri, prodaja robe neprehrambenog tipa pored pijaca, prevoz putnika, predškolske ustanove i domovi za negu starih osoba, parkirališta, pa čak i preduzeća za pogrebne usluge.

Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće u Privrednoj komori Srbije, kaže da tekstilci mnogo trpe zbog nelojalne konkurencije i da mnogo očekuju od primene novog zakona.

- Nelegalne fabrike postoje u Kragujevcu, Nišu i u još nekoliko gradova, a rade u kućama i angažuju radnike na crno - objašnjava Vasiljević. - Radili su uglavnom po podne ili vikendom, a u poslednje vreme su se osilili pa su počeli da rade i pre podne. U poslednja dva meseca otvoreno je čak 20 takvih radionica, u kojima šije minimum po 20 ljudi. Tu robu uglavnom prodaju na buvljaku u Pančevu.

Vasiljević napominje da, osim što ne pune državnu kasu, jer ne plaćaju PDV i doprinose za radnike, nelegalni proizvođači ozbiljno ugrožavaju one koji posluju po zakonu, jer je njihova roba i do 70 odsto jeftinija.


KAZNE I ZAPLENA

Nelegalnima će biti predloženo da se registruju, a ukoliko to ne urade kazne su od 50.000 do dva miliona dinara. Po džepu će biti "udareni" oni koji rade a nisu prijavljeni, ali i oni koji su registrovani u formi pravnog lica, a obavljaju drugačiju delatnost. Inspektori mogu i da zaplene robu, a postoji mogućnost i pokretanja krivične, prekršajne ili prijave za privredni prestup.


SVI DA KONTROLIŠU

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, koja je učestvovala u pripremi Zakona o inspekcijskom nadzoru, kaže da nadležne inspekcije više neće moći da se odriču odgovornosti za neregistrovane subjekte, koji su najočitiji primer sive ekonomije.

- Do sada su samo neke inspekcije kontrolisale neregistrovane subjekte, a sada je to obaveza za sve. Svaka inspekcija je dužna da reaguje na indikacije o poslovanju neregistrovanih subjekata i sprovede kontrolu nad njima - rekla je Udovički.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Znalac

23.07.2015. 20:29

samo ostro i bez izuzetka, siva zona nas je pojela zive. Cekam jos kad ce krenuti surov obracun sa korupcijom...

sta te je

24.07.2015. 13:04

@Znalac - bre pojelo, to sto ovi zovu sivom zonom je fabrika sa zaposlenim u koje ova drzava nijeulozila nista, niti su joj na teretu.Sve treba tako da funkcionise i da drzava nema ingerencije na sve i svasta da bi bila velika.Paradoks je da imamo ovaku bahatu drzavu dzabolebarosa a da pri tom nema odakle da se namire.Sve to izjuriti napolje, a drzava treba da se bavi studijama razvojem i naukom, sta koga briga da li je neko prodao dve cokolade i par gaca.

Zoran

23.07.2015. 20:35

Čuj “siva ekonomija”?, a u Srbiji uopšte ne postoji nikakva ekonomija! Koji spin! Srbija je logor smrti, a NATO partizani o sivoj ekonomiji. Ništa ne radi, nema proizvodnje, a bez nje ćemo izumreti. U pitanju je projekat Vatikana. Prvo su nam zatvorili fabrike i izbacili nas na ulice. I Hitler je koristi mere. Prvo je zabranio hranu. Samo nas DRŽAVNI UDAR spašava! DEKRETOM moramo ukinuti katolički model vlasti.

Aca

24.07.2015. 08:24

u Smederevu postoje neprijavljenje radnje pored glavnih puteva, prolaze sve inspekcije pored njih i niko ne dira...

Bane

24.07.2015. 08:35

То је једна врста потстрека за занатлије. Битно је да Београд живи

Веља

24.07.2015. 08:45

Ovo mi liči na čisto upozorenje da se na vreme sklone. Kao i sve u Srbiji. Javni poziv sivoj ekonomiji da se primiri i to preko sredstava javnog informisanja(novina, radija i tv). Ovo znači propala akcija, čim se ona unapred najavljuje. Setite se halabuke oko oporezivanja estrade. I? Mislite o tome dok ovo čitate.

R. S.

24.07.2015. 09:12

Država mesto da se bavi time da se ljudi zapošljavaju, njima je prioritet kako zatvoriti ili kazniti svaku radnju ili pojedinca.....a lopuže političke se prestrojavaju u bilo koju partiju samo da su na vlasti ! šta reći....užas od vlasti i države !

ova radna mesta

24.07.2015. 13:10

@R. S. - u koja drzava nije ulozila ni beo dinar, kad zatvori neka se nadaju da cemo svi doci tamo i potraziti ih.Nije siva ekonomija ako neko ode da nekom popravi televizor, svia akonomija je Telekom, EPS, BEko i ostale velike firme koje nista ne placaju.Buvljaci nisu siva ekonomija vec je to interventni uvoz koji drzavu ama bas nista ne kosta a ona je ta koja to treba da uradi zbog stanovnistva a ne da stiti neke neproduktivne i nerentabilne privatnike.

Mladen Šuvakov

24.07.2015. 09:57

hoćeli zatvoriti i ove divljake koji su na divlje okupirali sve po srbiji,počev od zemljišta pa do diploma??,manite se više demagogije krenite od onih koje je naš veliki despot zaštitio 31.12.2013.pred sam doček nove godine....a ovo je samo vraćanje u stado ovce koja je pobegla iz tora našavši rupu!!!

ziska

24.07.2015. 13:44

Inspektori takvima najave kontrolu pre nego sto dodju da mogu na vreme da posalju radnice na potkrovlje ili u podrum kuce .Kad gazda skloni radnike onda oni dodju lepo pojedu; popiju dobiju u gotovom i onda napisu izvestaj da nisu nasli nista nelegalno a radnici izadju iz podruma da nastave rad bez socijalnog ponzionog i sa platom od 15000 din. koja kasni pet i vise meseci

Paradoks

24.07.2015. 17:40

u razvijenim zemljama, kojima kao težimo, otvaranje firme i plaćanje poreza se ostvaruje tek kada firma počne da posluje sa dobitkom. a shodno uloženom i troškovima u Srbiji, za to je potrebno malo više od 48 sati, najmanje meseci. Prestaćemo da umiremo, da se rađamo, venčamo, jer će svi plaćati pdv i bit će preskupo sve

Dejan

30.07.2015. 11:51

a da odu u pazar tamo niko nije prijavljen i niko nema fiskalnu kasu..ne znaju?!?znaju,ali dole ne smeju da talasaju pa zato mi ovde placamo sve to...dali neko sme da objavi ovo,proveri,resi..naravno da ne,jer svi to znaju ali tako se cuva vlast..bedno i jadno

Dejan

30.07.2015. 11:53

kinezi...?!kada sam pitao poresku sta sa njima i jel znaju za to..kazu znaju i....to je to..po njima..lakse je nase jahati,tudje smo uvek vise postovali zato i jesmo tu gde smo