Uvozne takse ne štite mlekare

J. SUBIN

11. 07. 2015. u 21:00

Stočari u Srbiji uništeni, tvrdi Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. Nameti uvedeni samo za proizvode koji se i ne uvoze

Увозне таксе не штите млекаре

PROBLEM viška mleka u Srbiji ne prestaje da bude rak-rana domaće poljoprivrede. Čak ni prelevmani, koje je država uvela na pojedine mlečne sirovine i robu, nisu baš najbolji, kako tvrde pojedini vlasnici krava, jer dodatno oporezuju robu, koja se inače malo uvozi. Ovaj beli napitak uspeo je i međusobno da “zavadi” stočare, prerađivače i otkupljivače, ali i da pokaže kako zvanične državne institucije ne barataju istim statističkim podacima, kada je reč o uvozu i izvozu mleka i mlečnih proizvoda.

- Stočari u Srbiji su devastirani i uništeni kompletno - kaže Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. - Prelevmani koje je država uvela odgovaraju samo konditorima i prerađivačima. Tražili smo da ih uvedu na uvoz mleka u prahu, na “džambo” pakete maslaca, koje takođe kupuju konditori i na kondenzovano mleko. Ništa nisu od toga uradili. U startu su uveli prelevmane na sir i maslac u malim pakovanjima, što narod, inače, slabo i kupuje. I mleko koje su otkupili od mlekara bilo je na lagerima, ali to nije poboljšalo našu situaciju.

Kako priča Bugarski, građani Srbije piju mleko iz BiH, jer mlekare uvoze mleko u prahu i od njega prave mleko. Predsednica Asocijacije smatra da domaće mleko nikome ne treba.

- Svaki put kada postoji neki problem mlekare prevale to sve preko naših leđa - priča Bugarski. - Mleko i dalje otkazuju i to pod izgovorom da nije dobar kvalitet. Nama se gotovo svakodnevno javi poneki stočar da ne zna šta će sa 600 litara mleka. Inače, u letnjem periodu krave daju malo manje masno mleko i tu ništa nije nenormalno. Mlekare su nam smanjile otkupnu cenu za četiri i više dinara, a dodatno nas zakidaju i na kvalitetu, jer nemamo i dalje laboratoriju za mleko.

PRESKUPO PREDSEDNICA Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski kaže da je najveći problem što mlekare nisu skinule cene u maloprodajnim objektima. - Navodno imaju ogromne lagere, pa ne otkupljuju, jer ne znaju gde će i šta sa tim mlekom, a u prodavnicama sve ima “top” cenu - priča Bugarski. - Sporadično spuste cenu mleku od 2,8 mlečne masti, koje su samo razmutili od mleka u prahu. Uzimaju i od nas i od države, a potrošačima nisu ništa omogućili.

Kada je reč o konkretnim i preciznim podacima koliko mleka i mlečnih proizvoda uvozimo i izvozimo teško je govoriti. Naime, prema podacima Uprave carine, u Srbiju je od 1. januara ove godine, pa do 30. juna, “ušlo” 16.000 tona mleka u prahu i pavlake. Jogurta oko 670 tona, a putera oko 507 tona. U istom periodu izvezeno je 20.000 tona mleka u prahu i pavlake, jogurta više od 7.500 tona i putera 80 tona.

S druge strane, Privredna komora Srbije barata sa malo drugačijim ciframa. Kako su nam rekli, u Srbiju je ukupno ušlo bizu 16.000 tona mleka i mlečnih proizvoda. Od toga, mleka i pavlake nekoncentrovane i bez šećera oko 7.600 tona, a obranog mleka u prahu 1.057 tona.

Kako kaže Nenad Budimović, sekretar za poljoprivredu PKS, komentarišući njihove podatke, uvezene količine imaju povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Mleka u prahu je više uvezeno, a sada je povećan kiselomlečni program.

ČOKOLADE

ČAK i konditori u Srbiji uvoze sve komponente i skoro ništa ne kupuju u našoj zemlji, ističe Bugarski. - Ovde samo prepakuju i prave, jer im je jeftina radna snaga, a onda izvoze. Zato se žale kada moraju lešnik da uvezu, umesto da su za sve godine postojanja, napravili neko zadrugarstvo sa ratarima, s kojima bi imali stabilne ugovore i otkupljivali rod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

mile969

12.07.2015. 22:45

Kod nas je sve postalo nenormalno skupo, maslac je kod nas odavno postao luksuz i košta 300 din a posle ovoga će biti i skuplji, dok je u Evropi duplo ili troduplo jeftiniji. A da ne govorim o suhomesnatim proizvodima ili o milki sa lešnicima koja košta u jednom supermarketu 160 din, koju sam uzeo i odmah vratio kad sam video koliko košta. Na kraju sam na tezgi kupio 2 milke za 180 din, kao da živimo pod sankcijama, ali od naše države

Zadruga

13.07.2015. 11:22

Nemoj slučajno da biste se udružili i osnovali svoju mlekaru. Srpska posla, svi bi da budu gazde, niko neće ništa da trpi pa neće ni da se udruži. Jesu nekadašnje zadruge propale ali zbog toga što nisu ni osnovane na tržišnim principima, osnujte zdrave zadruge pa se borite na tržištu.

filip019

14.07.2015. 17:52

mi smo nemoguća država....imlek ili već kako se zove drži monopol na terenu iako ne otkupljuje mleko Privatna mlekara na 50-tak kilometra pokuša svojom cisternom da otkupi mleko, i uredno ih sačekao inspektor i pola miliona globe....