Mihajlović: Rešenje za stari hrast - kalem na drugo drvo

Tanjug

27. 06. 2015. u 09:38

Ministarstvo će privatiti ideju prirodnjaka Igora Majića iz Petnice da se život starog hrasta kod Savinca produži njegovim kalemom na novom drvetu, izjavila je Zorana Mihajlović

Михајловић: Решење за стари храст - калем на друго дрво

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prihvatiće kompromisno rešenje - ideju da se život strog hrasta kod Savinca, starog više od 600 godina, produži njegovim kalemom na novom drvetu, izjavila je za današnji "Blic" ministarka Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je za list rekla da će Ministarstvo prihvatiti tu ideju prirodnjaka Igora Majića iz Petnice.

Prema njenim rečima, tim kompromisnim rešenjem će biti zadovoljni ekolozi, jer bi životna sredina svakako bila na dobitku, ali i tradicija i verovanja, pa se zato nada da će ta ideja naići na razumevanje i struke i meštana.

"Na taj način će hrast nastaviti da živi kroz neko drugo drvo. Treba poštovati svako stablo i njegovu lepotu. Srbija, međutijm, nije toliko bogata zemlja da uživa u luksuzu da menja trase puteva zbog jednog drveta, Koridor 11 se gradi po planu, a izgradnja same deonice LJig - Preljina odvija se onako kako je projektno-tehničkom dokumentacijom i predvijdeno", rekla je Mihajlovićeva.

U taj posao, tvrdi ministarka, biće uključeni stručnjaci svih profila i poštovaće se svi aspekti životne sredine.

Majić je ranije rekao za "Blic" da treba da se posadi novi hrast na drugom mestu i da se na njega nakalemi stari.

Taj hrast treba obeležiti pločicom da bi se za pokoljenja sačuvao spomenik, ukazao je on i dodao da treba da se zna da hrast ne bi mogao da bude sačuvan čak i kada bi se gradila obilaznica, jer bi se prilikom izvodenja radova promenila prirodna sredina hrasta i on bi poceo da se suši.

List je ranije pisao da je Ministarstvo obavestilo azerbejdžanskog investitora da neće biti izmeštanja trase na autoputi LJig-Preljina, kako su to tražili lokalni stanovnici i brojna ekološka udruženja.

Oni su smatrali da drvo treba sačuvati, jer se radi o svetom stablu iz vremena Turaka i da bi "svaka ruka koja posegne za njim navukla na sebe prokletstvo".

Ministar Velimir Ilić obećao je da će se izgradnjom zaobilaznice hrast zaštititi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Србистанац

27.06.2015. 11:05

Далеко смо ми од Европе којој тежимо, и то светлосним годинама далеко. У Холандији су мењане трасе због дрвета старог 100 година, али добро, они су глупи и сиромашни, а ми смо богати и паметни

vh

27.06.2015. 11:59

koji cinizam, pa sto vas neko ne kalemi da zivite 600g?Ne dirajte drvo manijaci, sto niste planirali trasu strucno i profesionalno.Lokalni stanovnici trebaju postaviti barikade i boriti se.

Paranoid

27.06.2015. 14:24

dobro se mihajlovićka sjetila da angažuje 'stručnjaka'! Inače, zar ne postoji nikakva mogućnost preseljenja stabla? ljudi u svijetu preseljavaju kuće i zgrade...

Beranje

27.06.2015. 20:12

Neka ga prekaleme na Orah da moze da se jede, budale.Bas je zanimljivo koji ce Srbin uzeti motorku i poseci to drvo.U nasem kraju , ako odpadne grana od takvog drveta , niko to ne sme ni kuci da nosi i stavi u sporet.

Mирко

27.06.2015. 20:17

По мом схватању, госпођа Михајловић је за овакву изјаву заслужила најоштрију казну, прво никада нисам чуо да се калеми храст, друго треба чекати 600 година и ко гарантује да ће тај новонакалемљени храст да доживи 600год. Треба проверити ко је трасирао тај аутопут и зашто приликом трасирања није обишао тај храст?

Tanja

28.06.2015. 07:53

Imam jedno pitanje. Da li je moguce i praviti put i zadrzati hrast tu gde je? Moze li se malo promeniti projekta, tako da se iz oba pravca naprave dva blago zaobljena dela puta? Tako bi hrast mogao da ostane i kao atrakcija i kao mesto za pravljenje pauze. Mogao bi da se zaobilazi sa oba puta, a da se oko njega napravi mali plato, postave klupe, tabla sa istorijatom na vise jezika...svakom vozacu bi prijalo da zastane i da napravi pauzu. zasto to nije predlozeno?

Đorđe

28.06.2015. 11:16

Vrednost ovog drveta je sadržana u vise aspekata. Taj hrast je, budući da je star 600 godina iznikao oko 1415 godine. Prema nekim pretpostavkama možda je još i stariji. To drvo dakle predstavlja ŽIVI RELIKT iz srednjeg veka. Dakle predstavlja hortikulturnu baštinu prvog stepena koju bi zakon o zaštiti prirode trebao automatski da štiti. Na tu temu dakle ne bi trebalo da se uopšte diskutuje. Da ne govorimo onda dalje o njegovoj vrednosti u smislu nematerijalne kulturne baštine.

BM

30.06.2015. 12:52

@Đorđe - To drvo je svedok istorije I takva stable se stite zakonom. U kanadi je jedan covek osudjen a zatvorsk kaznu zato sto je posekao eno veoma staro rvo.

miki

29.06.2015. 08:36

Video sam na Discovery TV, mislim, da Ameri imaju specijalnu masinu za takve stvari koja vadi biljku sa korenom i sade je na pristojnoj lokaciji...

BM

30.06.2015. 12:47

@miki - Postoje aine za preadjivanje zivih sadnica ali ne za tolika stablja pogotovo ne za toliko stara i simbolicna

alexandar

01.07.2015. 19:06

Namjerno da je moguće pomjeriti autoput i tu napraviti omorište. Ali neće idioti. To ih košta. Stipse. Ovo je dobar test. Kakvi smo baksuzi, natezaćemo se. Vlast će popustiti, obići hrast, a onda se on osuši.