Koridor 11: Hrast nema ko da seče

V. ILIĆ

25. 06. 2015. u 13:12

Iako je izvođač radova dobio nalog da nastavi radove u zoni starog hrasta na trasi u mestu Savinac kod Gornjeg Milanovca, niko ne želi da iseče stablo, pa su radovi stali na 300 metara sa obe strane drveta

Коридор 11: Храст нема ко да сече

HRAST star više od 600 godina, koji se našao na trasi Koridora 11 u mestu Savinac kod Gornjeg Milanovca, i pored toga što je izvođač radova dobio nalog da radove u zoni ovog zelenog gorostasa nastavi, što znači da neće biti izmeštanja trase - nema ko da poseče. Niko to ne želi da uradi, pa su radovi na oko 300 metara sa leve i desne strane hrasta - stali.

Nezvanično, jedna domaća firma ponudila je da za 150.000 dinara sa svojom mehanizacijom ukloni hrast. Pored nadoknade, vlasnik firme je zatražio i policijsku zaštitu od nezadovoljnih građana koji su stali u odbranu hrasta, ali to investitor navodno nije mogao da mu obezbedi, pa je odustao od posla.

- Mislim da je samo pitanje dana kada će hrast biti uklonjen. Građani su ranije bili ohrabreni izjavama ministra Ilića da će hrast opstati, ali kako jednim političarima moć opada, a drugima jača, stvari se menjaju - rekao nam je Bojan Milovanović iz Ekološke organizacije GM Optimist. - Ovo drvo ima crkvenu, istorijsku i prirodnu vrednost.

Predsednik MZ Savinac Miliša Nikolić kaže da će hrast, visok više od 40 metara, biti posečen:

- Narodu je dozlogrdilo, i mislim da se više niko neće ni buniti. Lagali su nas, obmanuli. Pre nego što je počela izgradnja ove deonice, predlagali smo da auto-put zaobiđe Takovo i Savinac, dva istorijska i turistička mesta, ali niko nas nije čuo. Sada je sve badava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Apis

25.06.2015. 13:37

''Narodu je dozlogrdilo, i mislim da se više niko neće ni buniti. Lagali su nas, obmanuli. Pre nego što je počela izgradnja ove deonice, predlagali smo da auto-put zaobiđe Takovo i Savinac, dva istorijska i turistička mesta, ali niko nas nije čuo. Sada je sve badava''!Samo ''stručnjak'' koji je projektovao koridor ne zna kakvu prirodnu lepotu i istorisku vrednost imaju Savinac i Takovo!Na stranu ''stručnjak'' ,ali mi se gadi što sanu i druge ustanove i ličnosti ne reaguju na uništavanje Srbije !

Realno

25.06.2015. 14:05

Protiv sam uklanjanja hrasta!!! Taj hrast zaista ima istorijsku vrednost,,, Ne mogu da shvatim da nisu mogli naci resenja da ga zaobidju i tome sl??? Ako je ministar Ilic obecao da se nece seci, to mora da se postuje i tacka!

Milos

25.06.2015. 14:16

Radili smo na dovodjenju telefonske linije u selo.Na liniji trase telefonskog kabla bilo je veliko zakrsteno drvo.Ljudi su izbegavali da poseku nekoliko grana koje su smetale.Jedan se popeo na drvo i posekao grane.Ne bih dalje o tuzi koju je ta kuca prezivela,ali nikome ne bih rekao da sece i skrnavi zakrsteno drvo.

milorad

25.06.2015. 14:24

Hrast neka ukloni bivši vlasnik parcele koji je dobio odštetu za isti od 5000 e(novosti od prošle god.).Kakav zapis?. Kada je tu zadnji put bilo bogosluženje ispod istog ?Džebe trošite pare i papir za ova pisanija.

vesna

26.06.2015. 15:51

@milorad - Neka Velja,Zorana i Aleksandar dovedu svoje sinove da prvi zaseku hrast.

Kole

25.06.2015. 16:15

Losa karma. Zamisli da poseces hrast od 600 godina?Pa, ja pauka necu da ubijem, nego ga izbacim kroz prozor, a zamisli da mi neko kaze seci drvo iz 14. veka? To drvo je svedok istorije Srbije.Naci ce ovi nekog jadnika da to uradi, ali taj sigurno nece znati sta radi. Tako je to u zivotu.

boban

26.06.2015. 07:43

@Kole - To samo rusi sto je nase ,Srpsko,trag nam zamecite,,ruke mu se osusile njemu i fameliji ko ga posjece,,mada znam da ce naci srbina koji ce to uraditi za crvenu..bijednog li projekta..netrosimo tvoje pare zasigurno,,ti nebi dao ni popu vatre za kadionicu..

Влада

25.06.2015. 22:06

Храст је увек код Словена био свето дрво, хиљадама(тј. тисућама на свим осталим словенским језицима)година пре него што смо постали хришћани. Храст је био Перуново дрво. Ја нисам верник, иако сам по рођењу крштен, али штета да се дрво старо 600 година сече због аутопута.

Marko

26.06.2015. 07:21

Zaista treba da budes kompletan idiot da posečeš drvo staro 600 godina. "Progres" - kakva obmana. Nema progresa uništavanjem prirode.STOP seči hrasta!

Najpre

26.06.2015. 14:52

koridor 11 ne postoji. A drugo, nije se hrast nasao na trasi autoputa, nego je trasa autoputa pregazila hrast.

SRBIJA PROLAST

01.07.2015. 19:48

Opet trosite vreme i energiju na gluposti. kakav hrast,kakva svetinja. U toj Srbiji se svak bavi nebitnim stvarima,a niko nista ne radi! Halooo narode Srbije,dozovite se u pamet,pustite sumu i ministre na miru,bavite se pametnijim.problemima..