Rajić: Cena maline oko 200 dinara

Tanjug

21. 06. 2015. u 13:49

Cena maline u Srbiji se stabilizuje na oko 200 dinara po kilogramu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Zoran Rajić

Рајић: Цена малине око 200 динара

BEOGRAD - Cena maline u Srbiji se stabilizuje na oko 200 dinara po kilogramu, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Zoran Rajić.

On je kazao da su predstavnici tog ministarstva prošle sedmice imali dva sastanka sa proizvođačima i hlanjačarima, ali da nije postignut dogovor o ceni maline zbog popriličnih razlika.

"U svakom slučaju vidi se neki pomak na tržištu i cena se stabilizuje. Cena u valjevskom kraju je u poslednjih nekoliko dana stabilizovana na 200 dinara, a nešto je veća u Mačvi", rekao je Rajić za Pink.

On je kazao da je najvažije da u Arilju i Ivanjici, gde se malina najviše proizvodi, dođe do dogovora po pitanju cene.

"Najvažnije nam je da u krajevima koji su glavni proizvođači maline Arilju i Ivanjici uspemo da dođemo do te cene od 200 dinara i drago mi je što čujem da je razum preovladao i da se ta cena izjednačila kao u valjevskom kraju na oko 200 dinara", doda je Rajić.

Predsednik Asocijacije "Malinari Srbije" Dobrivoje Radović je u petak izjavio da će malinari biti prinuđeni da blokiraju pruge i puteve ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi da cena maline bude 2,3 evra po kilogramu.

On je u Ivanjici rekao da dogovor malinara o ceni "crvenog zlata" za 2015. godinu sa predstavnicima resornih ministarstava i otkupljivača nije postignut, pa će proizvođači biti prinuđeni da preduzmu radikalne mere.

"U Mačvansko-kolubarskom okrugu malina se plaća od 250 do 270 dinara, a nama je ponuđeno 170 što nećemo prihvatiti", rekao je Radović.

Stav malinara i Asocijacije je da cena maline bude jedinstvena na nivou cele zemlje, a država treba da se zapita zašto taj proizvod u različitim krajevima Srbije ima drugaciju cenu, dodao je on.

Radović smatra da izvoznički lobi ima uticaj na Ministarstvo poljoprivrede i trgovine zbog čega ono ne zauzima stav da reši ovaj gorući problem ivanjičkih i ariljskih malinara.

Po svemu sudeći malinari u Bajinoj Bašti za sada mogu biti zadovoljni otkupnom cenom tog voća, jer hladnjača Eliksir za jedan kilogram maline sorte Vilamet nudi početnu cenu od 180 dinara i otvoren račun, dok se Miker na kantaru pod istim uslovima plaća 200 dinara.

Takođe, interesantna je i ponuda za gotovinsku isplatu, otkupci pored autobuske stanice u ovoj opštini nude 250 dinara za kilogram "crvenog zlata".

"Ova cena maline će pomoći našim seljacima, jer su u poslednjih par godina pretrpeli ogromne štete usled nepogoda. Nažalost, sve što je moglo i snašlo ih je", kaže predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

zivan

21.06.2015. 19:34

nadam se da ce neko od malinara da procita moj komentar i ako moze da mi objasni da li je moguce da se malinari udruze,naprave nekakvo udruzenje i zaobidju izviznicki lobi.svake godine citam isto i uvek se to pitam.hvala

Moguce je

22.06.2015. 07:20

@zivan - ali bi onda sami morali traziti trziste, koje diktira i cenu, a to im ne odgovara. Bolje je kukati i ucenjivati...

viktor

22.06.2015. 11:04

@zivan - zivane, ti se izgleda u ovu problematiku razumes kao marica u ......., kakav lobi, kakvi bakraci. Dok je za vreme komunizma bila diktirana cena od strane vrha, trazili ste trziste, kada je trziste, onda trcite vucicu da diktira...imamo godinama preko pola evra visu prosecnu cenu od poljaka i kao ne mozemo da se uklopimo, kako oni mogu? Imam hektar malina i cena od 1.2evra po kg bi bila extra, ali na duzi niz godina...poz

zivan

26.06.2015. 05:25

@zivan - Stvarno se ne razumem;nemam veze sa malinama ali stalno citam o tome pa me interesuje

Kole

22.06.2015. 14:32

Drzava mora da garantuje cenu maline. Ipak je ovo komunizam, nema slobodnog trzista. Realno, pa 400 dinara za kilogram, bila bi dobra cena.

Lepi

26.06.2016. 05:17

Država je kao pokretač proizvodnje malina još 80-ih godina prošlog veka imala potpunu kontrolu nad distribucijom ovog voća.Državna preduzeća, preko kojih se odvijao izvoz, izuzetno uspešna, dovedena su do propasti, a direktori i rukovodioci istih, sada su vlasnici kompanija, koje su taj posao preuzele.Potpuna kontrola izvoza maline i dalje je u rukama nekoliko pojedinaca uz blagoslov države.Mnogi malinari imaju hladnjače, ali ne mogu da izvezu maline, samo određeni.Ukratko.