Utrostručen dug toplana

M. L. J.

10. 06. 2015. u 16:46

Prezadužene elektrane započele remonte. Ukupan dug toplana popeo se sa osam na 23 milijarde dinara. Problema sa pripremom mašina za narednu grejnu sezonu neće biti, ali će se menjati samo najosnovnije

Утростручен дуг топлана

Zbog besparice mogli bi da kasne remonti

REMONT, koji je u toplanama u Srbiji, počeo 1. juna, većina elektrana sačekala je u - dugovima do guše. Za dva meseca ukupan dug toplana širom zemlje popeo se sa osam na 23 milijarde dinara. Najveći problem zadaju rate kredita koje su na kraju grejne sezone, nakon godinu dana grejs perioda, stigle na naplatu.

Toplane u Srbiji su se prošle godine masovno zaduživale kod razvojnih banaka pa su dugove prema "Srbijagasu" smanjile i do 40 odsto. Ipak, većina ima problem sa vraćanjem zajmova, pa im je jako teško i da finansiraju remonte.

- Zvanično su toplane od 1. juna krenule u remont - objašnjava Milovan Lečić iz Udruženja toplana Srbije. - Zajednički gledano, dug je dosta manji nego na kraju prošle sezone, ali se uvećao zbog kredita. Tako, toplane duguju ukupno 23 milijarde dinara. Ipak, treba uzeti u obzir da su građani ostali dužni za grejanje čak 33 milijarde, a dug je pre bio skoro duplo manji, što je višestruko uvećanje u odnosu na lane. Čini se da niko ne plaća.

Lečić ipak uverava da problema sa pripremom mašina tokom leta za narednu grejnu sezonu neće biti, ali će toplane menjati samo najosnovnije.

- Krenuli smo sa remontom, moraćemo da zamenimo kotlove za mazut, oni su potpuno propali jer smo ove godine dosta radili na njih - objašnjava Zoran Šibalić, direktor Užičke elektrane. - Imamo manje para nego prošle godine na raspolaganju, pa ćemo raditi samo ono što je neophodno.

U Užicu su ostali dužni 75 miliona dinara, jer su uzeli revolving kredit i smanjili dug. Ipak, problem sa plaćanjem zaostalih računa imaju jer im građani i sama lokalna samouprava nisu platili 256 miliona dinara. Najveći dug ima toplana "Energetika Kragujevac", koja treba da plati oko 20 miliona evra. Gradska toplana u Jagodini duguje za gas, struju i ostalim dobavljačima 602,5 miliona dinara.

MAŠINE PAUZIRAJU

Podmazivanje mašina počinje u i u brojnim drugim pogonima u Srbiji. Nakon remonta i servisiranja postrojenja za sekundarno i tercijarno drobljenje u maju, u Rudniku bakra Majdanpek je početak juna vreme za remont primarne drobilice. Rudnik zato neće raditi sedam dana. Svi planirani poslovi treba da budu završeni najkasnije do kraja juna.

Uskoro će pauzu u radu napraviti i petrohemijski kompleks, kao i deo mašina u "Kostolcu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Милина

10.06.2015. 19:27

Kako показују биланси од укупних уплата на овој зими само трећину су потрошиле платише. И уместо да се то обелодани и врате две трећине њима ће подићи цену грејања. А топлане у дубиози. Нормално, према истом интерном извештају стоји да оне греју 1 500 000 непријављених квадрата!!!! И уз то ''САВА '' и остале центре niko da natera da plate ono što su potrošili. А ви и надеље не морате објављивати коментаре! Има коће!!!! .

Ove toplane

10.06.2015. 19:32

kako posluju nebi ih pokrila ni cena od deset evra po kvadratu stana, to su ljudi bez morala i savesti, to se izmisljaju remonti i tamo gde nisu potrebni samo da neki alavi privatnik podeli s njima drzavne pare.Mi nemamo strucnjake koji umeju da upravljaju tim masinama, sve su to podobni partijski kadrovi, kao sto je na primer Rasim LJajic za digitalnu televiziju, kakve on veze ima sa time.

srki s

11.06.2015. 10:24

hoće li ostali građani Srbije plaćati račune za grejanje onima koji ne plaćaju te svoje račune.Koja je to pljačka..A i što bi plaćali,lepo se besplatno greju jer država Srbija već decenijama unazad plaća dugove toplana a time i omogućava besplatno grejanje tim neplatišama.pa jel znate da građani koji se greju individualno , plaćaju po 25.000,00 do 35.000,00 dinara mesečno,pa puta 6 meseci.Lepo,ako toplane nemaju para-ne mogu da naplate pa neka ne rade.