U sredu odluka o ceni struje, poskupljenje najranije sredinom jula?

Tanjug

09. 06. 2015. u 11:05

Očekuje se da će ta odluka biti doneta na sednici Vlade i da će ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izaći u javnost sa konkretnim podacima

У среду одлука о цени струје, поскупљење најраније средином јула?

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) još nije zatražila poskupljenje struje, niti je uputila zvaničan zahtev za poskupljenje Agenciji za eneregetiku Republike Srbije (AERS), rečeno je Tanjugu u tom regulatornom telu. Kada EPS uputi takav zahtev Agenciji, koja daje poslednju reč o korekciji cene struje, procedura obrade podataka neće trajati dugo, jer razmena informacija oko toga između EPS-a i Agencija stalno traje, ističu u AERS-u. Kada zahtev za poskupljenje struje stigne u Agenciju i ako bi ona maksimalno ubrzala proceduru obrade podataka, to bi moglo biti završeno za sedam do 10 dana, pa se poskupljenje struje ne može očekivati pre sredine jula, jer je potrebno da istekne 30 dana od objavljivanja te odluke u Službenom glasniku Republike Srbije.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je ranije danas da će cena struje biti precizirana već sutra. Očekuje se da će ta odluka biti doneta na sednici Vlade i da će ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izaći u javnost sa konkretnim podacima, rekao je Vujović.

Pošto Agencija, kao nezavisno regulatorno telo, po zakonu o energetici daje saglasnost i poslednju reč o promeni cene struje, Vlada i EPS bi trebalo da usaglase koliki procenat poskupljenja će EPS zatražiti od Agencije, kao i da li će i koliko Vlada uvesti akcizu na struju, o čemu se u javnosti spekulisalo prethodnih meseci. Prvobitno je bilo reči da će struja poskupeti 15 odsto, a potom je iz Vlade poručeno da se u pregovorima sa MMF-om nastoji dogovoriti da taj iznos bude što niži, zbog celokupne ekonomsko-socijalne situacije u zemlji.

Po dogovoru sa MMF-om struja je trebalo da poskupi od 1. aprila za 15 odsto, ali je na predlog Vlade odlučeno da se taj rok pomeri. Sada se očekuje da će taj iznos biti prepolovljen i da će poskupljenje iznositi sedam do osam odsto.

Struja u Srbiji je poslednji put je poskupela u avgustu 2013. godine, za 10,9 odsto za domacinstva, a 12,8 odsto za privredu.

Prosečna cena struje u Srbiji po kilovat-času iznosi 6,15 dinara za domacinstva, a za industriju 5,85 dinara po kilovat-času.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Деки

09.06.2015. 12:47

Сада ће надокнадити и одлагање поскупљења. Након знатног увећања пореза, сад и струја. Не треба да чекамо крај године или чак 2017., већ сада се осећа бољитак и мора се признати да је много лакше, него пре само пар месеци. Како ће овде да пукне..., ау!

vagrant

09.06.2015. 13:22

Prvo su penzije smanjene za 10% a onda uslede poskupljenja.Penzioneri umiru od gladi a av nam prica bajke o boljem zivotu do kraja godine.Omladino, vecina od vas koji zivite od penzionera a cutite, vreme je da dignete svoj glas.Doslo je vreme za ulicu i protest protiv ove bahate i nesposobne vlasti, koja nas fizicki i psihicki unistava!

vule

09.06.2015. 13:37

prosečna cena struje na računu za prošli mesec /za domaćinstva/ je 7,52 din po kilovat času./apsolutni iznos računa 3365 din a kw 447/ i Znači struja je već sad preskupa i mnogi građani s teškom mukom izmiruju račune, a jedan dobar deo ne može već sad da je plati.Čemu novo poskupljenje?

Aleksandar

09.06.2015. 14:24

ko se seca za vreme tita kako nije ni osetio da placa struju??aj nek digne 2 prsta

Maja

09.06.2015. 15:15

Ja necu imati od cega da placam struju. Imam dvoje dece i ovako sastavljamo kraj sa krajem tako sto mi majka daje nesto njene penzije. Straasno sta radi ova vlast, strasno. Ljudi su dovedeni na rub egzistencije, mislim da je krajnje vreme da se narod probudi i izadje na ulice ili ce dobra vecina da tumara po kontejnerima. Najlakse smanjiti plate i penzije a povecati namete, napredno nema sta, to je svako mogao.. Bas su sposobni!

H.V.

09.06.2015. 15:16

Jedino u čemu su vlasti ove zemlje uspešne u poslednjih 15 godina je da nam život učine nepodnošljivim, a pri tome nam sve naopake mere u tom cilju pravdaju raznoraznim glupavim razlozima. A narod miran, ćuti i trpi, sarađuje maksimalno sa svojim uništiteljima.

Mladen Šuvakov

09.06.2015. 16:32

g.vučiću dali je vama i ostalim stručnjacima iz vlade jedina nada i mogućnost spasa srbije i gradjana stalno dizanje,povećanje,nivelisanje...cena ...pa tar vi nemate šta drugo da povećavate???...e za koga smo mi glasali???...a šta je sa onima koje ste abolirali 31.122013.??oni su za narod i mene lično zlo,a ako ih vi štitite.?.?...

niko

09.06.2015. 16:56

naplatite struju na kosovu I metohiji gde niko ne placa godinama...kada to uradite onda necete morati da podizete cenu struje u srbiji