Pošta preuzima telefonske veze tajnih službi

D. I. KRASIĆ

09. 06. 2015. u 22:01

Specijalne komunikacije iz "Telekoma" sele se u drugo državno preduzeće. Formirana radna grupa Vlade Srbije od 13 članova, koja će da prenese "zaštićene linije"

Пошта преузима телефонске везе тајних служби

PRE nego što "Telekom Srbija" bude ponuđen na prodaju, sistem specijalnih veza će biti izmešten iz ove kompanije i, kako "Novosti" saznaju, prebačen na JP "Pošta Srbije". Reč je o opremi za prisluškivanje, koju koriste državne službe BIA (Bezbedonosno-informativna agencija), VBA (Vojnobezbednosna agencija), VOA (Vojnaobaveštajna agencija), MUP i Uprava carina. Vlada Srbije već je formirala radnu grupu koja bi trebalo da radi na izmeštanju ovog sistema veza. Rukovodilac radne grupe je dr Irini Reljin, v.d. pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, inače profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Ideja o izdvajanju sistema specijalnih veza iz "Telekoma Srbija" nije nova. I prilikom prethodnog, propalog tendera za prodaju srpskog "Telekoma", tokom 2011. godine, plan je bio da se ovaj sistem, neophodan za rad obaveštajnih službi, izdvoji pre okončanja tendera.

Radna grupa, koja nosi zvaničan naziv "za koordinaciju aktivnosti na uređenju odnosa između "Telekoma" i "Pošte" po pitanju zakupa nekretnina", osim rukovodioca i njenog zamenika, ima još 11 članova, a svako od njih ima svoju zamenu. Među članovima su, osim predstavnika Ministarstva trgovine i telekomunikacija, "Telekoma" i "Pošte", i predstavnici Republičke direkcije za imovinu, ministarstava privrede i finansija.

- Radna grupa već radi na ovom zadatku, sistem specijalnih veza se izmešta, najverovatnije na "Poštu Srbije", tako da novi vlasnik "Telekoma Srbija" svakako neće biti vlasnik opreme koju koriste državne obaveštajne službe. Detalji i troškovi ovog posla biće poznati tek kada se precizira model privatizacije Telekoma - kaže izvor "Novosti" blizak Vladi Srbije.

Trenutno je nepoznanica koliki će biti trošak prebacivanja ovog sistema veza sa "Telekoma" na "Poštu" i kojim sredstvima će biti plaćen.


PROŠLI TENDER

UOČI prošlog tendera u javnosti je kolala ideja da se "Telekomu", umesto 20 miliona evra troška koliko vredi oprema za specijalni sistem veza, ustupi zgrada Generalštaba u centru Beograda, koja je stradala u bombardovanju 1999. godine. Ta priča je tada demantovana iz vrha vlasti - da vojna imovina ni u kom slučaju ne bi bila davana za kompenzaciju "Telekomu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

zivko

09.06.2015. 22:17

Ko god da je smislio ovu budalastinu, udario je jak samar svima koji se bar malo razumeju u telekomunikacije. Naravno samar je pesnica posred nosa strucnjacima za bezbednost telekomunikmacija..... Onaj ko bude kontrolisao Telekom Srbije ce kontrolisati sve privredne, politicke, finansijske i sve druge tokove... Okupacija !!!!

Мда

09.06.2015. 23:52

А шта ћемо када приватизују и пошту и продају све живо. На крају крајева Немци боље и ефикасније владају па ако је то аргумент за продају Телекома немачкој државној компанији хајде да тражимо да нас опет окупирају и званично.

Milan M

10.06.2015. 00:17

Pošto će veze ići istom optikom ko će sprečiti kupce "Telekoma" da ne prislušuju "prisluškivače" ?

Djole

10.06.2015. 03:19

E moj Žile, sve ti to već neko drugi kontroliše. Odavno srbima vladaju neki drugi putem raznoraznijeh metoda kontrole i to više nije ni skriveno. Najbolji primjer su ti imena i prezimena bitnih šrafova u sistemu. Eto, da dodam za ove koji će pomisliti da sam neki šovinista, nađite na rukovodećoj funkciji u MI5 nekoga da nije englez u srcu i duši ;-) a i ovako nacionalno gledano :-)

Zoran

10.06.2015. 07:12

Mene zanima kako su štetočine zamislile da prodaju nešto što nisu stvorili već je stvoreno novcem svih nas, a najviše novcem radnika nekadašnjeg PTT-a? Gospodo, ne igrajte se sa prodajom Telekoma da vam se ne bi desio 6. oktobar.

Paja

10.06.2015. 07:39

Ne radi se o opremi za prisluškivanje, nego o telefonskim linijama tj brojevima koji se u žargonu zovu specijali. Tehničke uslove za prisluškivanje po zakonu je dužan da obezbedi svaki provajder kod koga se nalaze brojevi pa će i Telekom, ma čiji bio, to morati da radi i dalje. Specijali su jedna od zabluda državnih organa koji ih koriste, a koristi ih i Vlada a ne samo oni kje ste nabrojali. Naime, pokušaj fizičkog upada u tu mrežu je mnogo lakši jer su svi korisnici uvek na istim linijama.

Arci

10.06.2015. 09:01

Prodali bi i rodjenu majku samo da im kapne neka para. Nažalost narod je uspavan i političari bukvalno rade šta god im je volja. Nijedna javna debata nije održana u vezi prodaje telekoma. Sindikat telekoma kao da ne postoji.Nažalost vratili su nas 100god.unazad i ljude više niko ništa i ne pita. I priznaće Kosovo,i uvešće nas u Nato i ugasiće R.Srpsku.E to je posao za ove i buduće političare.Tužno i žalosno,a omladina da ''beži'' iz zemlje dok još može.