Objedinjena naplata olakšala posao računovođama i poreskim obveznicima

02. 06. 2015. u 16:18

Puni efekti objedinjene naplate će se ostvariti kada se uspostavi kompatibilnost elektronskih baza podataka, Poreske uprave, Fonda PIO, RFZO

Обједињена наплата олакшала посао рачуновођама и пореским обвезницима

U "Novostima" od subote, 30. maja, objavljen je tekst pod naslovom "Knjigovođe su pred nerešivim problemom" i tim povodom želim da pojasnim neke značajne činjenice.

Naime, čitalac očito nespreman da se uklopi u reforme koje provodi država Srbija, pokušava da ospori projekat objedinjene naplate poreza i doprinosa, koji je najrevolucionarniji projekat unazad deset godina i koji je već doprineo ogromnom unapređenju u radu poreskih obveznika, računovođa, Poreske uprave i poslovnih banaka, a državi obezbedio ogromno povećanje uplata poreza i doprinosa u budžet. Uplaćeni porezi i doprinosi u budžet lane su za 9,9 odsto veći u odnosu na 2013. (samo doprinos PIO više 21 milijardu). Puni efekti objedinjene naplate će se ostvariti kada se uspostavi kompatibilnost elektronskih baza podataka, Poreske uprave, Fonda PIO, RFZO i kada se formira jedinstvena baza podataka kod Centralnog registra što je već trebalo biti završeno u skladu sa odredbama Zakona o Centralnom registru i što je hitan i prioritetan zadatak nadležnih ministarstava i neophodna podrška Vlade Srbije.

Kao idejni predlagač reformskog projekta objedinjene naplate, koji sam inicirala 2009. ispred Saveza računovođa i revizora Srbije, ka Ministarstvu finansija, pa ponovo 29. 10. 2012. kada je projekat i prihvaćen i dobio podršku od predstavnika Ministarstva finansija u okviru pokrenute Reforme Poreske uprave, želim da kažem da je objedinjena naplata vratila državi Srbiji sistemsku kontrolu kod isplate oporezivih prihoda, koji nisu postojali od kada je ukinuta SDK.

Naravno, objedinjena naplata je savremeniji elektronski koncept jer nema više dostavljanja poreskih prijava za isplatu zarada i drugih prihoda u papirnom obliku. Poreski obveznici moraju za isplatu svakog oporezivog prihoda sastaviti pojedinačnu poresku prijavu, koja sadrži obračun zarada i drugih oporezivih prihoda kao i poreza i doprinosa po šiframa prihoda, i po JMBG primaoca prihoda, koju Poreska uprava kontroliše i dodeljuje poziv na broj odobrenja, koji poreski obveznik upisuje u nalog za prenos, a koji proverava poslovna banka i dozvoljava isplatu, prvo doprinosa, pa poreza, pa tek onda oporezivog prihoda. Porezi i doprinosi se uplaćuju na jedan račun u odnosu na ranije rešenje, a Trezor raspoređuje sredstva primaocima prihoda dok je ranije uplata vršena na desetine različitih računa i podnošeno je desetine različitih poreskih prijava. Svi prihodi su evidentirani po JMBG primaoca prihoda u Poreskoj upravi i Centralnom registru i nema mogućnosti izbegavanja plaćanja poreza i doprinosa i godišnjeg poreza na dohodak građana.

Objedinjenom naplatom su smanjeni troškovi rada kod poreskih obveznika kod Poreske uprave i poslovnih banaka (procena Svetske banke za 1,6 milijardi dinara). USAID je na osnovu ankete 1.009 privrednika u Srbiji u 2014. saopštio da je objedinjena naplata ocenjena kao najpozitivniji reformski projekat. MMF je pre potpisivanja aranžmana ocenio da je objedinjavanje poreza i doprinosa i uvođenje elektronskog poslovanja izuzetan napredak u reformi državne uprave.

Da bi se ostvarili puni feketi objedinjene naplate, koji su sadržani u idejnom predlogu, neophodno je završiti Informaciono-tehničku podršku kod Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja za formiranje jedinstvene baze podataka koja će biti kompatibilna sa Poreskom upravom, Fondom PIO i RFZO i moje aktivnosti su, uz podršku članova Saveza računovođa i revizora Srbije usmerene ka nadležnim ministarstvima. To će dopineti punim efektima Objedinjene naplate, neponovljivog reformskog projekta, gde će se M4, obrazac za evidenciju staža osiguranja moći elektronski dostavljati Fondu PIO. Objedinjena naplata je i sadašnje i buduće rešenje za rad poreskih obveznika i računovođa, a u interesu države Srbije, povećanih uplata poreza i doprinosa i tačnije evidencije staža osiguranja kod Fonda PIO.

Treba znati, pa razumeti. To znaju svi koji su stručni i koji žele dobro državi Srbiji, a istovremeno su moralni građani i ne žele da izbegavaju da plaćaju porez i doprinose.


mr Snežana Mitrović, Savez računovođa i revizora Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Knez

03.06.2015. 06:26

Drago mi je da sam procitao ovaj tekst i makar ovako preko novina upoznao nekog ko je radio na ovom projektu. Projekat objedinjene naplate je naravno jedna dobra stvar, ali je sa njim trebalo početi još mnogo ranije. Ima dosta toga što škripi, npr. nisu povezani poreska uprava i PIO fond tako da su ove godine gužve bile nikad veće prilikom predaje M4 obrazaca, nikad nije trebalo više papirologije, referenti u PIO fondu kukaju od prenatrpanosti tim papirima. Dajte Novosti više mesta za komentar.

Knez

04.06.2015. 15:48

@Knez - Rekoh, dajte Novosti malo vise mesta za komentar, da ne mora ovako u nastavcima. Projekat objedinjene naplate je naravno dobra stvar, ali to je samo delic slagalice u funkcionisanju celokupnog sistema (obracuna plata, naplata poreza i doprinosa, vodjenja evidencije o radnom stazu) koji je katastrofalan, nasledjen jos iz doba komunizma. Bavim se ovom problematikom vec vise od 20 godina i nikako da docekam da se pojavi neko u ministarstvu finansija ko ce da kaze necemo vise da radimo po principu

Knez

04.06.2015. 15:54

@Knez - zasto jednostavno kad moze komplikovano, vec cemo obrnuto. A izgleda po svoj prilici da cu otici i u penziju a necu to docekati. Za neupucene. Princip obracuna plata je toliko zakomplikovan da verujem ni oni koji su donosili te propise ne bi znali da urade tacan obracun. Moja iskustva su takva da minimum 30% knjigovodja ne zna da uradi obracun plata i onda dave nas programere cim se pojavi neka malo komplikovanija situacija za obracun. Da ne pominjem i nase programerske muke da to isprogramiramo

MIra

03.06.2015. 11:11

u potpunosti se slazem da je objedinjena naplata jedan od boljih reformskih programa i nadam se da ce uskoro osetiti puni efekti.

Vjekoslava

03.06.2015. 13:46

Objedinjena naplata je revolucionarni pomak napred i zamisao koja je trebalo da računovođama obezbedi komforniji rad, sa neuporedivo boljim rezultatima u oblasti komunikacije nego ranije.Objedinjenom naplatom u punom obimu bismo svi kao društvo dobili. Objedinjenom naplatom izvedenom donekle, računovođe su stavljene u neravnopravan položaj onih koji najviše rade umesto drugih. Vjekoslava Avramović, računovođa ovdašnji

Vlado

05.06.2015. 18:25

Objedinjena naplata je najbolji napredak u radu računovođa u poslednjih deset godina. Još da se završi do kraja i povežu baze podataka i Centralni registar da formira jeidnstvena bazu i eto još lakšeg rada, kad M4 bude elektronski.Ideja je uvek ispred tehničkog rešenja zato nagraditi idejni predlog i predlagača g.Snežanu i rukovodioce u Poreskoj upravi koji su prihvatili predlog Objedinjene naplate i obezbedili uslove da zaživi u praksi.I sve računovođe i programeri su zaslužni.

Milica

07.06.2015. 12:55

BRAVO Vlado i Vjekoslava, Potpisujem svaku Vasu rec. Konacno me nije sramota sto sam ekonomista, pa jos racunovodja. Projekat objedinjene naplate nas i drzavu je lisio stotina muka, ostale su jos samo one ,,fondovske,, koje zavise od centralnog registra, a on opet ne zeli da uredno prebroji drzavnu administraciju, boji se da ne ispadne da ih je milion!!! Sacekacemo, drage kolege i to njihovo prebrojavanje. Kada smo istrpeli sve udarce od nesposobnih i nestrucnih, istrpecemo i njih.

Slavica

08.06.2015. 16:39

Objedinjena naplata je veliki korak napred u svakom smislu ne samo za racunovodje vec i za sve poreske obveznike i celu Srbiju!

pedjasm

22.06.2015. 14:13

Uvođenjem sistema objedinjene naplate je započeo najrevolucionarniji korak u ekonomskoj reformi. U mnogome je ubrzan posao koji su računovođe mukotrpno odrađivale. Pun efekat ćemo videti kada dođe i do funkcionalnog povezivanja sa RF PiO i RFZ. Nadam se da nećemo morati da čekamo dugo da bi se ovaj sistem u potpunosti implementirao. Jer svi smo na dobitku.

Snežana

18.02.2016. 10:01

@pedjasm - 16.1.2016.g. na portalu Centralnog regstra je objavljeno: Završena je Jedinstvena baza podataka, koja se formira na osnovu baze podataka Poreske uprave u kojoj su evidentirani podaci po osnovu Objedinjene naplate, i koja sadrži podatke o obračunatim odnosno isplaćenim doprinosima za svakog osiguranika, primaoca prihoda odnosno za sve isplate po svakom osnovu. Te podatke kumulativno za 2015.g. CROSO će preneti FONDU PIO do kraja februara. Uspeli smo! ČEKAMO INSTRUKCIJU FONDA PIO ZA M4 ZA 2015!

Snežana

09.05.2016. 13:16

@pedjasm - Elektronski servis za dostavljanje M4, Fondu PIO, zaživeo od 15. marta 2016.g. Ostvaren još jedan veoma važan cilj iz projekta Objedinjene naplate, predstoji reforma RFZO. Fond PIO sa Savezom računovođa izvršio edukaciju računovođa, kako da elektronski dostave Fondu PIO, M4 obrasce. Podneto preko 80.000 elektronskih M4 obrazaca. Bravo za računovođe!!! Izveštaj o aktivnostima na, savez rr srbije google+ i u listu Fonda PIO "Glas osiguranika" broj 4, na adresi, https://t.co/aRBZj5A3lh