Opštine neće seču kadrova

E. V. N.

27. 05. 2015. u 21:34

Општине неће сечу кадрова
Najava da će na lokalu biti otpušteno 4.478 ćata izazavala revolt u gradovima sa najviše administracije. Poručuju da mesta ispod 50.000 ljudi ne treba ni da žive. U Novom Sadu već nema ko da ubire porez

NAJAVA da će, samo do kraja ove godine, bar 9.078 zaposlenih u javnom sektoru ostati bez posla izazvala je revolt u lokalnim samoupravama kod kojih je procenjeni višak 4.478 ljudi. Proces racionalizacije javne uprave, na koju smo prinuđeni zbog dubioze u državnoj kasi, a potom i potpisanog sporazuma sa MMF, nije prvi koji se sprovodi. Ali, ovo bi trebalo da bude prvi detaljno pripremljen i sveobuhvatno primenjen plan smanjenja zaposlenih - od najviše državne administracije, preko prosvete, zdravstva, vojske, policije... do najnižih opštinskih činovnika, ali i zaposlenih u lokalnim javno-komunalnim preduzećima.

Prve procene kazuju da će, na nivou opština, u najvećem problemu biti Dimitrovgrad i Čajetina, i to zbog partijskog zapošljavanja u JK preduzećima, ali i Kragujevac, Leskovac, Novi Sad, Pančevo... zbog velikog broja opštinskih službenika.

Čajetina

Na republički stav da opština koja gazduje Zlatiborom prednjači po višku zaposlenih u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima, iz Opštine Čajetina odgovaraju, da je to samo pokazatelj neodgovornog odnosa ministarstava prema manjim sredinama i poslu koji obavljaju u Vladi Srbije. Čajetina na papiru zaista ima 15.000 stanovnika, ali ih u stvarnosti, a zahvaljujući turizmu ima 300.000, sa 1,2 miliona ostvarenih noćenja, pa je propisana kvota od 9,5 zaposlenih na 1.000 stanovnika u ovom slučaju besmislena.

- Opština Čajetina ima mnogostruko više izdatih građevinskih dozvola, poreskih rešenja i izgrađenih objekata od naših najvećih gradova, a ima i više turista nego drugi u Srbiji. Sve to ostvareno je teškom mukom, a sada nam poručuju da sredine ispod 50.000 stanovnika ne bi trebalo ni da žive, ni da rade, i da su Srbiji potrebni samo Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac - kaže Bojana Božanić, pomoćnik predsednika opštine. - Skandalozno je da je jedini kriterijum broj stanovnika, a još više je poražavajuće što su stručnjaci iz ministarstva do njega došli posle šest meseci rada. Za to vreme nisu uspeli da uvide da za 300.000 koliko ih prođe kroz našu opštinu, neko mora napraviti infrastrukturu, održavati je, čistiti i uređivati, i realizovati projekte na Zlatiboru koji su javnosti dobro poznati. Trenutno, u opštinskoj upravi radi 62, u Turističkoj organizaciji "Zlatibor" devetoro, u Narodnoj biblioteci "Ljubiša Đenić" takođe devet, u Kulturno- sportskom centru 42, "Vodovodu" 86, a u KJP "Zlatibor" 106 radnika.

DIMITROVGRAD U Dimitrovgradu još ne mogu da preciziraju da li ima viškova u upravi i javnim preduzećima i koliki su. Predsednik opštine Zoran Đurov, kaže da zakon još uvek nije usvojen i da shodno tome nisu poznati kriterijumi na osnovu kojih se određuje višak.
- Stanje je slično kao i u drugim gradovima Srbije. Verovatno ima viškova međutim, situacija nije skandalozna - kaže Đurov, koji je na ovom mestu od pre tri meseca.

Leskovac

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kaže da se neće izjašnjavati o višku činovnika dok ne stignu jasna uputstva po kom modelu će ovaj problem biti rešavan. Poslednja racionalizacija iz 2009. godine grad je koštala 300 miliona dinara, a efekti nisu očekivani. Naime, tadašnja lokalna vlast je otpustila 300 činovnika ali su zbog proceduralnih propusta njih 60 u međuvremenu vraćeno i sada im se isplaćuju milionske odštete, oko četiri miliona po predmetu. Navodno je ova racionalizacija sprovedena ishitreno i jedini kriterjum bila je stranačka pripadnost. Inače, vlast su činile DS, G 17 i SPS.

- Svakog dana stižu nove sudske presude i jedino zahvaljujući dobroj volji službenika koji su dobili spor izbegavamo blokade jer im taj novac isplaćujemo u nekoliko rata - ukazuje Cvetanović.

Novi Sad

- Umesto viška, kod nas, u Gradskoj upravi Novog Sada imamo problem sa manjkom zaposlenih, pre svega zbog obima posla koji obavljamo - ocenjuje, za "Novosti", Danka Grubišić, predsednik Samostalnog sinidkata zaposlenih u Gradskoj upravi.

Kako objašnjava Grubišićeva, manjak zaposlenih se oseća upravno na ključnim pozicijama, odnosno, pre svega u Poreskoj upravi, a takođe u inspekcijskim službama.

- U Poreskoj upravi imamo dosta zaposlenih na određeno vreme, kojima 30. juna ističu ugovori, i pitamo se šta da radimo, jer upravo ova uprava obavlja jako značajne poslove ne samo za grad, već i za Novosađane - ističe Grubišićeva. - Uz to, sličnu situaciju imamo i u inspekcijskim službama, gde takođe dobar deo poslova rade radnici zaposleni na određeno vreme.

Kragujevac

Novom sistematizacijom radnih mesta u kragujevačkoj gradskoj upravi, koja je usvojena pre mesec dana, predviđeno je da se broj radnih mesta smanji za trećinu. To znači da će umesto više od hiljadu zaposlenih, taj posao u budućnosti raditi oko 700 radnika.

Prema rečima gradonačelnika Radomira Nikolića, broj zaposlenih u poslednja dva i po meseca smanjen je za oko 120 angažovanih ugovorom o radu na određeno vreme. Uskoro će još jedan broj radnika otići u penziju, tako da će se projekcija o neophodnom broju zaposlenih brzo ostvariti.

VIŠAK OD 500 DO 700 LjUDI

Pre racionalizacije u Leskovcu, prema rečima predsednika opštine Gorana Cvetanovića, sigurno je potrebno utvrditi tačan broj službenika jer je on u ovom trenutku "fluidan" i kreće se od 500 do 700. Inače procene su da je ne samo u gradskoj upravi nego i u javnim i komunalnim preduzećima višak od 30 do 40 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

amigo

28.05.2015. 01:34

normalno da im se ne ide..to nije samo drzavni posao to je i vrhovna vlast ..posebno u manjim opstinama u provincijama gde izigravaju male bogove koji za crvenu mogu da vam srede svaki papir koji sami izmisle..dosao je kraj jahanju na narodnoj grbaci ..putuj igumane i ne pitaj za manastir...ko prezivi pricace..

dasa

28.05.2015. 07:09

strucnjaci iz sns ili strani placenici za unistavanje srbije i srpskog narod nisu sposobni da vode opstinu a ne drzavu.oni samo znaju da se obracunavaju sa starim i bolesnim penzionerima.toliko o hrabrosti nasih vodja.kikavice su to.

bljak

28.05.2015. 09:35

otpustite sam oone koji neznaju svoj posao! Takvih je vise nego sto ije planirani za otpustanje!Gajili ste parazite nekoliko decenija i jos ce dobiti otpremnine i regularne penzije! Ko je napravio ovaj haos od rzave nego drzavni sluzbenici!

RibaRac

28.05.2015. 09:49

Slučaj u Jagodini: Glava porodice-decenijski odbornik u skupštini opštine,višestruki preletač iz stranke u stranku,supruga-istog momenta kad je glava porodice dao Palmi većinu radnik opštine,kćerka -radnik opštine,sin-zakupac prostora ,gle čuda opštinskih,zet -vozač kamiona u javnom komunalnom preduzeću koje je u trenutku njegovog zapošljenja bilo gradsko a sada austrijsko vlasništvo(priče za malu decu-čik pogodite koliko je debeo pravi vlasnik i ošišan do glave)