Ja kapitalista, u meni socijalista

Zlatica RADOVIĆ

01. 05. 2015. u 08:44

Nebojša Matić, vlasnik "Mikroelektronike" dobrom poslovnom filozofijom došao do uspeha: Kod nas radno vreme nije najbitnije, već je najvažnije da uradiš svoj posao na vreme

Ја капиталиста, у мени социјалиста

Proizvode plasiraju u čak 130 zemalja Foto M. Labudović

NIJE tipičan srpski privrednik. Ne kuka ni na državu, ni na radnike. Nije mogao da bira gde će se roditi, ali je u sredini u kojoj živi uspeo da pokrene ozbiljan biznis, od kojeg danas živi njegova i još oko 70 porodica. Sa diplomom Elektrotehničkog fakulteta, krenuo je iz garaže svog oca u Lajkovcu, a stigao do moderne zgrade na Batajničkom drumu u Zemunu. S druge strane, saradnike je sam izabrao i na njih nema ama baš nikakvu primedbu. Nebojša Matić (46), vlasnik je firme “Mikroelektronika”, koja se bavi razvojnim sistemima i kompajlerima. I jedno i drugo su alati za mikrokontrolere. To je mozak svakog uređaja.

- To je ono malo crno, čija funkcija zavisi od toga kako ste ga isprogramirali - priča naš domaćin. - On može da bude upotrebljen i u klima-uređaju, i u kameri, i u mobilnom telefonu. Volim da kažem da mi, u stvari prodajemo vreme i pravimo inženjere. Proizvode prodajemo u 130 država, a sarađujemo sa 56 distributera.

Zgrada na Batajničkom drumu veoma je važna za ovu firmu. Ona ne svedoči samo o razvoju i napretku, već i o neobičnom postupku vlasnika. Za mašinama za polaganje komponenata i lemljenje, koje su poslednja reč tehnologije danas ne stoje samo inženjeri, već i jedan gipsar. Osmorica majstora koji su gradili fabriku na useljenju su dobili posao.

DŽEPARAC NIJE ZA DŽ Svojoj ćerki jedinici Nebojša je već usadio preduzetnički duh. DŽeparac ne može da se dobije za džabe. I on mora da se zaradi. - Tražila je nedavno 200 dinara i ja sam joj rekao da će dobiti, ako počisti terasu ispred firme - priča Matić. - Kada je završila, zaključila je da je 200 dinara malo za kvadrate koje je počistila.

- Oni su iskoristili svoju šansu. Ako si ti dobar gipsar, nema šta ne znaš da radiš. Ali, ako si inženjer, ne mora da znači da ćeš biti dobar za mašinom - smatra Matić. - Meni ovde trebaju spretni ljudi. Da bih procenio da li je neko dobar za našu firmu, pričam sa njim do besvesti.

Matić ovih dana pravi selekciju novih kandidata za posao. Do kraja godine, zaposliće tridesetak radnika. Pokazuje biografiju jednog od potencijalnih saradnika. Otkucao je svoj život na tri stranice, ubacio slike porodice, prijatelja, kućnog ljubimca... Takav si-vi ne preporučuje nijedan savetnik za zapošljavanje, ali ova biografija Matiću mnogo govori.

- Volim kada vidim da čoveka nešto pokreće u životu. Da ima motiv da radi i da stvara - kaže naš domaćin. - Tražimo lepo vaspitanog i karakternog čoveka. On će raditi odgovorno bez obzira na sve. Kod nas radno vreme nije bitno, već je važno da uradiš svoj posao na vreme. I da daš svoj maksimum. Dozvoljavamo ljudima da se dodatno obrazuju u oblasti u kojoj nisu stigli. Moraš pustiti ljude da se razviju. Svi smo mi kao lale, zatvoreni, dok se ne stvore uslovi da se “rascvetamo”. U 99 odsto slučajeva se sam bolje razvije, nego da si ga ti stalno usmeravao. Čovek koji je godinama radio u štampariji, postao je vrhunski programer. On je čitao knjige koje smo objavljivali i iz njih je naučio “zanat”. U jednom trenutku sam shvatio da je on dovoljno savladao ovu tematiku i da će nam biti od velike koristi.


NE ZANIMAJU ME SKUPA KOLA - Moja plata je 1.000 evra. Ne mešam svoju zaradu i firmine pare - kaže Matić. - Ne trošim novac na jahte i skupe automobile, jer mi to ne treba. Pre bih kupio novu mašinu, nego auto od 50.000 ili 100.000 evra. Smatram da je 15.000 evra gornja granica sume koju bih izdvojio za kola.

Matić ističe i posebno pravilo koje se poštuje u njegovom timu. Niko ne može da ostane u firmi, ako ga ne prihvate kolege sa kojima bi trebalo da radi. Oni procenjuju ko će doprineti da njihovi zajednički rezultati budu bolji. Na drugoj strani, ni direktor ne može da da otkaz nekom koga kolege smatraju dobrom karikom u proizvodnom lancu.

- Nisam tipičan kapitalista, već sam po ubeđenju socijalista - kroz široki osmeh priča Matić. - Smatram da je dužnost svakog čoveka koji vodi firmu, da je ustroji da bude onakva u kakvoj bi voleo da radi njegovo dete. Sutra, kada bi sva preduzeća u Srbiji bila kao naše, meni bi bilo nevažno gde će moja ćerka raditi. Radnik ima veliki značaj za firmu, jer i to kako izgleda i koliko računa vodi o sebi, ima uticaj i na krajnji proizvod.

Da odnosi u ovoj kompaniji nisu strogo formalni, na svakom koraku svedoče i osmesi i postupci zaposlenih. Opuštena atmosfera, restoran, sale za sastanke, a ponajviše teretana i prostor za stoni tenis odaju utisak mesta na koje zaposleni svakog jutra dolaze bez glavobolje. Ne da bi odradili još jedan radni dan, već da bi doprineli da se njihov zajednički posao obavi na najbolji način.

- Nije meni cilj da ti umreš radeći danas. Ne treba da se slomiš. Radićeš i sutra i narednih pet i deset godina - objašnjava Matić svoju poslovnu filozofiju. - Nama ne treba bistar i pametan čovek, čiji rezultat rada ne može da se proda. Neka budemo i glupi, ali da znamo da prodamo ono što smo stvorili. Kada bi nam neko platio, napravili bismo i spejs šatl. Nismo spremni, ali bismo naučili i to da uradimo. Mnogo cenim ove ljude, jer sam svestan koliko je svako od njih značajan za kompaniju.

Prosečna plata u “Mikroelektronici” je oko 600 evra. Matić se nada da će sledeće godine, kada isplati još nekoliko rata kredita za nove mašine, biti prostora i za povišicu. Ono što je za većinu radnika u Srbiji samo san, 13. plata, ovde je redovna pojava. Ovaj poslodavac, za razliku od drugih, koji već na razgovoru za posao odbijaju one koji planiraju da zasnuju porodicu, podržava i podstiče proširenje familije. Obećao je da će svakom radniku koji dobije treću bebu davati po 200 evra mesečno, a po 400 evra za svaku četvrtu prinovu. Do sada ovu privilegiju niko nije iskoristio. Ali, jedini razlog je što je tim još mlad. Trenutno većina saradnika “ljulja” između jedne i dve kolevke.

Zaposlenima je na raspolaganju i sto za pingpong

- Veliko je pitanje čime nekog pokrenuti, ako mu ne treba ništa? Ako živi kod mame i tate, dobije 50-60 evra džeparca, ima obezbeđenu hranu - kaže Matić. - On nema motiv da radi. Zato ja ove moje “mučim” da stvaraju porodicu. Kad se venčaju, dolazi jedno, drugo dete. Tako se postaje čovek.

PECANJE ZA RAZMIŠLJANJE

Matić se diči svojom kompanijom i radnicima, ali je jednako ponosan i zbog svog hobija. Pokazuje tek uramljenu fotografiju naslovne strane ribolovačkog časopisa, na kom je uslikan sa svojim trofejom - velikom babuškom.

Nebojša Matić

- Vreme provedeno na pecanju je najkorisnije za razmišljanje - tvrdi vlasnik “Mikroelektronike”. - Strastveni sam ribolovac. Priča o ribolovu je priča o karakteru. Riba “radi” i u decembru, ali tada nema pecaroša na Kolubari. Ja sam skoro jedini koji u to vreme peca i noću. Zašto? Pa, drugima je hladno. E, pa kad bude gužva na Kolubari u 10 uveče u decembru, onda će Srbiji biti bolje. Nedostaje nam strasti i u poslu i u životu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

ja

01.05.2015. 09:13

Ovo treba da pročitaju naši tajkuni, da vide kako se treba odnositi prema radnicima. Bravo. Ovako treba da bude u svakoj firmi.

Trud i rad se ceni

02.05.2015. 11:40

@Mayfran - iznosom mesecnih primanja. U ovom slucaju, znaci, malo...

elektricar

01.05.2015. 09:52

Ovaj je ocigledno zalutao u ovaj nas kapitalizam, u ovaj "liberalizam" (otimacinu), "nasu demokratiju", uopste, u pravila zivota u ovoj zemlji ... Covek koji ima ovakve "mere" ovde je izuzetna retkost ... Neka mu je, njemu i njegovim radnicima, srecan 1. maj, Praznik rada !!!

Vuk

01.05.2015. 09:58

Svaka cast za poslodavca, tako se vodi firma! Kada bude vise ovakvih firmi u Srbiji znacemo da smo uspeli!

Nina

01.05.2015. 10:09

Ne mogu verovati. Svakog dana čitaoci pišu hiljade komentare na svakakve večinoma manje zanimljive ili negativne teme, ali kad se pojavi dobra, pozitivna priča, sve čute. Kako tipično.

ILIJA

01.05.2015. 11:08

Poštovani Gospodine svaka Vam čast! Teško je u Srbiji naći danas čoveka koji razmišlja kao VI, koji ne gleda samo sebe, koji dozvoljava i drugima da žive. Lepo je videti da neko danas u Srbiji brine o svojim zaposlenima, da ih korektno plaća, da ne dozvoljava da sagore za jedan dan. Vidim i da je metodologija izbora kadrova jedinstvena. Gledate sposobnosti čoveka, želju za znanjem i stvaranjem, prave mogućnosti kandidata, a ne formalno obrazovanje koje je uglavno lažno. Svaka Vam čast!

stevan

01.05.2015. 14:01

svaka vam cast vi ste redak covek .nadam se da imate dosta dece potrebna su srbiji.neka vam bog da zdravlje i dug zivot.

Logic

01.05.2015. 17:30

Bravo, Nebojša, za najvažniju stvar na kojoj radiš - da kod svoga deteta razviješ shvatanje da novac mora da se zasluži RADOM da bi se steklo prvo trošenja. Ne znam koliko je godina ćeri, ali se nadam da si joj objasnio da je pre nego što je prihvatila ponudu trebalo da proceni odnos kvadrata prema nagradi.Da pregovara. Da prihvati, ili odbije ako joj ne odgovara. Ako MORA da prihvati iako joj ne odgovara, žalbama i prigovorima nema više mesta. Tako se održava dostojanstvo.Kukači ga nemaju.

Krleta Miletic

01.05.2015. 21:23

Radio sam u firmi plata je 400eur sve ostalo je tacno a prekoremeno se ne placa.

Kosta Mahagony

01.05.2015. 21:38

U ME sam bio neko vreme plate radnicima su male. Pogotovo u proizvodnji ostajali smo do kasno veče jer neko od šefova nije video da je to puno posla za kratko vreme. Firma je korektna isto kao i Nebojša ali ja nisam primio ni jednu 13 platu za niti prekovremeni rad subotom i nedeljom. plata je 400 evrua sa prevozom i toplim obrokom.

Vesna Radović

01.05.2015. 21:41

Najbolje da se jave radnici sadašniji i bivši oni su merodavni. Svi znamo da direktori i vlasnici veličaju sebe.

Ilija Lovac

01.05.2015. 22:02

Drugar tamo radi i kaze plate su male. Ispod proseka su oko 320eur plus prevoz i topli pa mu bude 400 iz dva puta ali kaze nije kasnila nikad.

Tune Cvetković

02.05.2015. 08:52

Radim blizu njih po voznom parku zaposlenih reko bi da su im plate ispod proseka. Mi imamo drugu delatnost firma nema takvu zgradu ali ja nosim kuci 750evra dok oni imaju manje od 400.

Vlada Žarković

02.05.2015. 09:02

Pa ako su plate samo 400 onda je to glupo jer ako firma ima treba dati radnicima. Tu je izgleda kapitalista prevladao. Sumnjam da njihove žene zanima ko je pobedio u stonom tenisu već kolko para stiže u kuću. Da li su u firmi svi građevinci? Pitam zbog svog sina onda bi i on mogao da se prijavi. Zna li neko kontakt firme?

da si

03.05.2015. 07:48

@Vlada Žarković - procitao tekst video bi da je firma pod kreditima za masine i da je u planu povecanje zarada uskoro nakon isteka obaveza prema kreditorima.Inace sve je na dobrovoljnoj bazi, on nikoga nije vukao iz svoje kuce da dodje i radi kod njega, vec okuplja sao one sa jakim motivom.

u mom kraju

03.05.2015. 07:57

@Vlada Žarković - postoji firma koja nema odredjenu platu po radniku, naime radnici imaju svoje koeficijente tj procente u masi za raspodelu. Sto je veca masa to im je i plata srazmerno veca.Ako firma ostvari mali prihod male su i plate, nema nista fiksno i radio ne radio plata ide, malo sutra.

Aj mi samo reci jedno

04.05.2015. 13:46

@Vlada Žarković - Ako je digao kredit, kao sto jeste, sto nije smanjio platu svom suraku, coveku bez fakulteta, morala i obraza, vec mu daje oko 120 iljada, a surakovoj zenici porodiljsko od 70.ooo? Ne lupaj kad ne znas. Dodji, zaposli se, pa vidi kako tretira svoje radnike. Voli covek da peca. Tacno, voli. Al zato voli i radnike da keca.

Maja Nestorović

02.05.2015. 09:10

Bolje da ste malo intervjuisali radnike. Firma deluje dobro. Možda se i prijavim.

Branimir Nestorović

02.05.2015. 10:57

Bio sam na razgovoru za posao tamo firma ko bombona ali su plate stvarno male. Odustao sam jer sam dobio bolju ponudu. Danas morate platiti kvalitetnu radnu snagu inače nema kvaliteta. Da bi ste imali kvalitetne proizvode bolje uposliti čoveka od znanja nego priučenog "gipsara".

Boban Cvelević

02.05.2015. 11:02

Dzaba tebi zgrada i te masine ako ti radnici nisu placeni. firmu cine radnici a ne zgrada. ti radnici prave posao a masina ko masina se pokvari zgradu odnese poplava i zemljotres a ljudi i njihovo znanje ti ostanu. sve u svemu ovo je jedna pozitivna tacka u crnilu ove zemlje.

ma kako da ne

03.05.2015. 07:44

@Boban Cvelević - potrebno je i jedno i drugo i trece, i tokom poslovanja neprekidno se vodi borba i za masine i za kadar i za objekat, tako nesto ssto ste vi rekli i dobili pluseve samo govori koliko nista neznate o privatnom biznisu i njegovom razvoju.

Anabela Mirković

02.05.2015. 11:09

Pa ovo deluje lepo dodje mi i ja da se prijavim, iako sam po struci ugostitelj. Da li ima neki zaposleni da nam prenese utiske?

RoRa

02.05.2015. 20:39

Matić je postigao fenomenalan uspeh u poslu.Šteta da u prilogu nema podataka uobičajenih za ocenu uspeha preduzeća u tržišnoj ekonomiji:- obrt, ukupan prihod za poslovnu godinu- profit ( razlika između prihoda i rashoda) pre oporezivanja- eventualno, profit posle oporezivanja

Gule

02.05.2015. 20:52

Početna plata bio gipsar ili inženjer sa toplim obrokom i prevozom je 400 eura, prekovremeno nije plaćeno, 13. plata je nekada bila.

Rocky Balboa

03.05.2015. 00:40

13 plata nije bila u zadnjih nekoliko godina. Plate su nam 400eur dok sefovi imaju 600eur ostali rodjaci i rodbina 900-1000eur i eto prosek 600eur.

Mare

04.05.2015. 13:44

Kako covek laze. Prvo, radno vreme je dok on kaze, bilo to 16, 21c ili 1 iza ponoi. Drugo, plata je 400 evra, ali sa prevozom i nazivoi toplim obrokom, mada jeste redovna. 13. plate nema, prekovremeno se ne placa, a za neiskorisceni odmor moramo da potpisemo da smo ga koristili. Njegov surak, nepismen i neobrazovan ima soma evra i neki je direktor, samo jer mu je surak. Matori od Nebojse u Lajkovcu je isao po pogonu i nudio seks radnicama, dok je Matic ubio dzipom zenu na Plavim horizontima

Zoran Banković

06.05.2015. 09:35

Dobro izgledaju prostorije. Svaka čast. Što se tiče gospodina Matića moja iskustva sa njim su katastrofalna. Tiče se posla u njegovoj firmi. Poslije urađenog testnog zadatka dva mjeseca nismo uspjeli da se dogovorimo kad da dođem na razgovor. Iako za sitne pare, posao mi je bio interesantan ali sam na kraju morao da odustanem.